Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Pattillo: Jane Austen tönkretette az életem

2021. május 24. - BBerni86

Irodalmi rejtély nyomába eredő, életet változtató.

Emma élete a feje tetejére áll. Az már önmagában nagy pofon, hogy a férjét mással találja együtt, pedig azt hitte, ők egymásnak a nagy szerelem. Majd a karrierje is súlyos csapást szenved, mert a gyakornoklány, akit a férje alatt talált, azzal vádolja, hogy ellopta a dolgozatát, és az irodalmi szaktekintély férj a szeretője állításait jane_austen_tonkretette.jpgtámogatja. Emma mindent hátrahagyva Londonba utazik az Államokból, ahol egy titokzatos nő olyan felfedezést ígér, amely visszahozhatja a sírból Emma karrierjét. Jane Austen elrejtett levelei nyomára vezeti, ha teljesíti a feladatokat közben. Így Emma a rejtély nyomába ered, míg a megkerülő levelekből Jane Austen elrejtett magánélete bontakozik ki előtte. Közben a saját döntéseivel is szembe kell néznie, és az egykori jó baráttal, Adammel, akit a férje miatt dobott régen.

Jane Austen regényei ma is élnek, és egészen döbbenetes, hogy micsoda történeteket inspirálnak. Már Dunát lehet rekeszteni az olyan történetekkel, melyek vagy a regények szereplőivel, vagy magával az írónővel kapcsolatosak. Még krimi is van, amiben miss Austen bűnügyeket old meg. Beth Pattillo ennél klasszikusabb formát választott, és egy modern szerelmi történetet és életútkeresést ötvöz Austen kitalált történetével.

Két dolog is van, ami Beth Pattillo könyve mellett szól, ha Austen szerető emberekről akarunk olvasni: az egyik a regény stílusa. Kellemes, könnyed, egy igazi kis nyári limonádé, de más évszakban is könnyen fogyasztható. A könnyed komédiák légköréből van benne valami, miközben a szerelmi szálak és egy kis rejtély fűszerezik a cselekményt.

Tudtam díjazni, hogy Pattillo használ romantikus elemeket, de nem klasszikus értelemben vett romantikus regényt írt. Ahogy a levelekből kibontja Jane szerelmi történetét, a jelenben Emma is szembenéz szívügyekkel. Az talán nem meglepő, hogy Austen történetének elemei a regényeiből kölcsönzöttek, míg Emma története két klisét ötvöz: a megcsalt feleség új életet kezd és a régi barát, aki igazából a nagy szerelem lehet. Ismerősek, szerethetőek, de nem nyálasak vagy túlírtak. Ez a könyv egyáltalán nem akörül forog, hogy Emma megbocsátson-e a férjének vagy repüljön rá Adamre. Így van benne szerelem és csajos olvasmány, de nem az a lényeg benne.

El is jutunk a kettes ponthoz. Az, hogy ez Emma újrakezdésének és saját magának a megtalálásának a története. Szembenéz azzal, hogy milyen hibákat vétett. Képes lesz fejlődni, és nem ugyanazokat a hibákat elkövetni. A saját útját keresi, a szakmában és a magánéletében is. Így egy olyan befejezést kapunk, ami egy olyan nőképhez vezet el, akit nem a szerelem határoz meg. Nagyon tudtam szeretni, hogy itt nem az oldja meg a nő életét, hogy összejön a megfelelő férfival. Nem a szőke herceggel lovagol el a naplementébe, hanem ez a hercegnő a saját megmentője lesz. Felismeri, hogy a saját boldogságát magának kell meglelnie és annak az embernek kell lennie, akit tud szeretni – nem mástól várni a boldogságot.

Az szerkezetileg szépen összerakott, ahogy Emma és Jane hasonló felfedezéseket tesz. Mikor döntenek mindketten a szerelem mellett, vagy mikor ismerik fel, hogy nem csak annyi az életük, hogy milyen férfi van mellettük.

Közben pedig játékossá teszi a történetet, ahogy Emma teljesíti a küldetéseket. Ezek nem kalandregényesek, inkább ahhoz adhatnak ötletet, ha valaki Jane Austen emlékhelyet akar nézni, hova érdemes elmenni.

Van folytatása is, úgyhogy nem ez az utolsó Pattillo-kötet, amit olvastam.

 

Pattillo: Jane Austen tönkretette az életem - Mint női: 75% játékos, kellemes hangulatú limonádé, románccal, de komoly kérdésekkel is.

Szubjektíven: 65% a hangulatát és a végét is szerettem, azért a cselekmény lassabb folyású.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2516525106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása