Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sandemo: Az elfeledett királynő

2021. június 04. - BBerni86

Uralkodós, családi drámás, testvéres.

Ólöf királynő egyszerre volt nagyon férfias, ugyanakkor nőies jelenség is. Harcos szász királynő, akinek férje is csak névleg volt, maga uralkodott a népén. A szépsége, hatalma miatt több harcos is szemet vetett rá, ő azonban mindig megtalálta a módját, hogy megalázza a kérőit. Így járt Helge is, a dán király. A férfi bosszút fogadott, és az_elfeledett_kiralyno.jpgamint tehette, elragadta az asszonyt. Magához szelídítette, hogy még jobban fájjon, amikor eldobja a nőt. Nem tudta meg, hogy Ólöf leányt szült neki, akit parasztoknak adott örökbe. Yrsa pedig kivételes fiatal nővé serdült: örökölte a szülei szépségét, királyi tartását. Fogadott nővére, a hűséges Eygló igyekezett mindentől védeni. Mégis, rabságba hurcolták őket és elszakították őket egymástól. Míg újra találkozhatnak, mindketten szeretnek és szenvednek, Yrsa a szülei bűnéért fizethet.

Már a kerettörténettel se vagyok kibékülve. Yrsa a történet szeret a IV-V. században dán királyné és Uppsala királynéja. A kötet végén pedig van egy táblázat, amiben Margit Sandemo levezeti, mint a Bibliában, hogy ő maga miképpen Yrsa leszármazottja. Egyrészt, 1500 évhez képest nagyon rövid az a tábla, másrészt – nehogy már el kelljen hinnem, hogy addig vissza lehet vezetni a családfát. A 400-as évek, Skandinávia, az egész középkor. Mégis, hogy maradt volna így fent a családfa?

Még az sem segít, hogy a történet elbeszélője Eygló lett, és így megteremti a családias hangulatot, amit a családfával is próbál. Mintha ez nem is történelem lenne, csak a családi legendárium egy darabja. Hitelességet kölcsönöznek az ilyen szereplők – itt azonban még inkább bosszankodtam miatta. Eygló tulajdonképpen egy parasztlány, mégis olyan mindentudást kölcsönöz neki a szerző, mintha minimum látná a jövőt is. Volt egy olyan gyanúm, hogy Eygló a szerző hangja, aki elmondja egy kedves történetét.

Ha mindez nem lenne elég, a történettel sem vagyok kibékülve. Már a címmel bajaim vannak. Az elfeledett királynő – Ólöf királynő volt, Yrsa csak királyné, ha már belemegyünk a részletekbe. Nem uralkodó vagy harcos, csak a férje felesége. Amikor megözvegyült, mindkétszer, nem ő vált a nép vezetőjévé, hanem a fiai. Hatalma, ereje nem volt, csak a szépsége, aminek aztán meg is fizette az árát. A címmel ellentétben ez nem történelmi sztori, nem egy királynő meséje, hanem egy szerelmi történet némi bosszúval és botránnyal.

Mindkét nő története a szerelem körül forog. Yrsa a szépsége miatt kényszerül házasságba, így lesz Adils oldalán Uppsala királynéja. Később a szerelem is rátalál, lesz boldog feleség és anya egy másik király oldalán – megint csak királyné, jelzem –, csak éppen a családi bűnök utolérik a szereplőket. Ezt nem mesélem el, szerintem lehet sejteni. A könyvet olvasva még rosszabb – mi eleve tudjuk Yrsa származásának titkát, így nekünk nem meglepetés, amikor kiderül, kihez ment hozzá. Még csak Oidipusz nyomozása sem ismétlődik meg, egyszerűen kipattan majd az igazság. Untam is, hiszen rejtélyeskedve írta meg Sandemo, mintha nekünk is meg kellene lepődnünk a szereplőkkel. Pedig mi beavatottak voltunk!

Eygló története még nagyobb klisé és mese. A jó lelkű, de csúnya testvérre is rátalál a hercege és neki jut egy nagy happy end. Nem is tudom, melyik zavart jobban: ahogy a kezdetektől lehet tudni, mi lesz Yrsa tragédiája, vagy Eygló mesebeli szerelme a herceggel. Még nagyobb mese, hogy eljutnak az érzéketlen ágytornától az életen át tartó szerelemig. Egyszerűen nincs semmi oka, érzelmileg vagy logikailag sem, hogy Jarvendel visszamenjen a szeretőjéhez, akit olyan könnyen eldobott, mint a szemetet.

A díszletek között van történelmi elem, de kevés és lényegtelen. Ez családi szerelmes mese.

Mást vártam, és nem is kicsit vagyok csalódott. Nagyon szimpla a történet, nagyon mese is, és irritált a valóságként eladása is.

 

Sandemo: Az elfeledett királynő – Mint történelmi: 30% minimális történelmi elemet használ, kiszámítható szerelmi történet.

Szubjektíven: 25% az első fejezetek még lekötöttek, de onnan olcsó románc zavaró kerettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6516563594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása