Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hart: Obscura

2021. július 01. - BBerni86

Kutatós, űrbeli utas, gyilkosság után nyomozó.

Gillian férje egy ritka betegségben szenved, mely kiradírozza az emlékeit és végül megöli. A nő szakirányt vált, hogy a gyógymódot kereshesse. Özvegyen, egy beteg kislány anyjaként azzal kell szembenéznie, hogy túl ritka a kór, hogy támogassák a kutatásait pont a cél előtt. A múltjából bukkan elő egy tudós, Carson, aki a NASA munkatársa. Odafent a teleportáláson dolgoznak, de minden előzmény nélkül az egyik tudós megölt egy másikat,obscura.jpg és olyan tüneteket mutat, mint a Gillian által kutatott Losian-kór betegei. Felajánlja a nő kutatásainak finanszírozását, ha velük tart, és rájön, miért lett gyilkossá az embere. Gillian a segédjével útra kel, de már az űrhajón szembesülnie kell azzal, mennyire gondok vannak. Nem a Föld körüli pályára állnak rá, és a nő egyre biztosabb abban, valaki még van itt, és figyeli őt.

Egy jó műfaj-mixet mindig szívesen olvasok. Joe Hart kötete is tetszett, ha nem is tudta végig tartani a kezdeti színvonalat. Sci-fi, krimi és kicsit cli-fi is ez a regény.

A cli-fi a legegyszerűbb benne. Az emberiség már annyira tönkretette a bolygót, hogy igazi megoldás nincs, és új betegségek is jelennek meg a sokféle szennyezés miatt. A végére ki is mondják, hogy a Losian-kór is a környezetszennyezés eredménye lett. A regény nagyja nem a Földön játszódik, és nem megy bele részletesen abba sem, hogy milyen állapotok vannak a bolygón. De sok mindenből lehet következtetni arra, hogy mennyire rossz a helyzet és a bolygó haldoklik. Nem ez a fő irány, de tetszett, ahogy átjön a regényből, hogy milyen következményei vannak annak, ahogy az emberiség élt.

Az már a sci-fi irányába visz el, hogy milyen megoldást találnak a klíma tönkretételére. Maga a teleportálás, és amiért erre szükség van – a kolonizálás – sci-fi irány ma még. A regény fő helyszíne a világűr, egy űrhajón és egy űrállomáson. Igazán nem tudományos, de tudomány közeli. Amit magyaráz, érthetően teszi és hihető az is, hogy ez lesz a tudomány iránya.

A krimi, ami miatt a végét nagyon összecsapottnak éreztem. A rejtélyt, a gyilkossá váló tudóst, majd a Gillian elleni merényletet szépen alapozza a szerző. Hozzá hangulatot is teremt, ahogy Gillian egyre paranoiásabb, és a történet nem engedi eldönteni, hogy megalapozott-e a gyanúja, vagy sem, izgalmassá tette. Csak aztán túl hirtelen jön a megoldás és a végjáték is szinte egy pillanat alatt lejátszódik. Van egy nagy tetőpont, amikor mindenkiről kiderül, milyen ember és miben volt benne, amikor mondhatni kezdődik a mészárlás. Csak ez hirtelen fejlemény, és nagyon nem tetszett, ahogy a doktornő Heuréka pillanata után mindenre megvan a magyarázat. Az nagyon a semmiből jön. Vagyis, az alapja krimis, de igazán nyomozás, még orvosi krimi szinten sincs. Probléma, a megoldás hirtelen eljön és egy akciódús zárlatban látjuk a következményeket. Hiányérzetem maradt vissza.

A karakterek közül Gillian van nagyon alaposan megírva. Őt kívül-belül, a mozgatórugóival együtt megismerjük és a szerző igyekezett nagyon szimpatikussá tenni. Jó ember, kiváló tudós és a céljai egyszerre nagyon személyesek és globális hatásúak. Kissé egysíkú, de az aggodalmai és a rá nehezedő feszültség érdekessé teszi.

A többiek hozzá képest kidolgozatlanok, és a feszültséget is csak okozza, amit majd Gillian megfejt egy sugallatra. Carson alakjából alig fed fel valamit a szerző, Birk meg olyan, mint egy plüss medve. Ugyan párszor leírták, hogy mennyire zseniális doktorandusz, de nekem inkább jó barátként maradt emlékezetes. A többiek összemosódnak.

Olvasmányos, érdekes – tetszett annak ellenére, hogy egyes dolgokba bele tudok kötni.

 

Hart: Obscura - Mint sci-fi: 70% krimi és egy hihető jövőbeli vízió érdekes keveréke, de össze lett csapva.

Szubjektíven: 75% még szórakoztatóan tudományos, és tetszett a rejtély is. Csak a vége…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4116592642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása