Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

R. Kelényi: Halálos Hollywood

Caroline Wood 3.

2021. július 30. - BBerni86

Újságírós, sztárhoz beépülő, botrányt felderítő.

Caroline új fejezetet kezdett az életében. Belátta, hogy a távkapcsolat nem működik, és se Tom, se ő nem akarnak költözni, így megint szingli. Duval ötlete a világ körüli nyomozásokkal is várat magára, helyi ügyekkel köti le magát az újabb nagy ügyig. Míg a francia tulaj ki nem találja, mi legyen a hónap cikke: a Hollywood-i sztár, Emilyhalalos_hollywood.jpg Montgomery testőrt keres. Caroline egy hetet kap, hogy valami védelmi technikát tanuljon, és álnéven már kezdhet is a nőnél. Magánórák, és barátkozás a gondolattal, hogy bár madárfóbiás, etetnie kell a sztár papagáját, miközben még vegánnak is hiszik. Caroline beköltözik, és szaglászni kezd. Egy vonzó magánnyomozóval összedugja a fejét, és a színésznőt fenyegető alak nyomába erednek. Caroline ízelítőt kap abból, mennyire nem napos a sztárélet a látszat mögött.

Bár eddig is azt vallottam, hogy a Caroline Wood-sorozat strandkönyvnek való, nyaralásra pont jó bedobni egy-egy kötetet a táskába, most pláne ezt érzem. Kis nyomozás, kis románc, kis bulvár – ideális strandkönyv.

A történet viszonylag távolról indul, a könyv jelentős első részén túl kell jutni, mire hősnőnk megérkezik a sztárhoz. Azonban ez sem üresmenet, humorral el van adva és alapozza a későbbieket is. Mivel Emily Montgomery kitalált karakter, Caroline ezen idő alatt utána tud olvasni, amiből mi is el tudjuk őt képzelni.

Majd jön Hollywood, és a sztárlét a színfalak mögött. Ami nekem végig eladta, az a könyv humora. Nagy karakter lett a házvezetőnő és Emily ’kis’ állatai is megkapják a maguk jeleneteit. Mivel a madárfóbia nekem is megvan, nagyon együtt tudtam érezni Caroline szenvedéseivel, amikor etetnie kellett a madarat. De sok mindenbe belekeveredik a nő, könnyed a hangvétel és a cselekmény is. Olvastatja magát.

Elsőnek a bulvár erősödik fel, hiába jön Wilson és kicsit nyomoznak is. (Caroline részéről ez inkább leskelődés, de hamar le is tettem róla, hogy ezt krimiként komolyan vegyen.) Titkos viszony, zsarolás, az egész annyira… mű és az a máz, amit az ember könnyen beleképzel a sztárvilág kulisszái mögé. Ami még lehetne, mondjuk egy forgatás vagy valami igazi háttér, ebbe a történetbe nem kap helyet.

Ezzel még el is voltam. Amit inkább közhelyesnek éreztem, hogy mi lesz Caroline fő témája. Jön a #metoo, de olyan erővel, mintha itt ez Caroline nagy ötlete lenne. Ugyanaz merül fel benne, ami az utóbbi években a csapból is folyt. Így ezt nem tudtam nagy ötletnek értékelni, és nem is hiszem, hogy olyan jó cikk lett volna belőle. Most az a nagy ötlet, hogy felfedi, a szereposztó dívány mennyire nem ment még ki a divatból? A Weinstein botrány óta ez köztudomású. Úgy tűnik, a regény univerzumában nem volt Weinstein.

Nem véletlen, hogy a végére Caroline belecsöppen egy hagyományosabb bűnügybe, amiből cikket lehet írni. Ott már lesz gyilkosság és kísérlet rá, szörnyű titkok, és annak csak egy része, hogy ki alá kellett a színésznőnek a sikerért befeküdnie.

De nem bántom jobban, mert olvasni élveztem. Nagyon szórakoztató, tele van humoros részlettel, és amikor a nők elleni visszaélésekről van szó, azoknak is megvan a maga súlya. Nem hagyományos krimi, de Caroline gyűjti az adatokat, és ott van Wilson is, akivel szerelmi szálat is kap.

Belemenjek? Ezt a dolgozó, magabiztos Caroline-t bírtam. Azt is teljesen jól kezeli, hogy nem szerelmet keres: tudja, mit akar a magánnyomozótól. Nincs lánymese. Akkor Duval ne legyen már szerelmi lehetőség neki! Úgy utálom, amikor egy szereplő egyik pasitól meg a másikhoz!

Szórakoztató, kikapcsol, egy nyári regényhez elég változatos és csajos is a cselekmény. Kisebb bajaim akadnak vele, de azokkal együtt is szerettem a kötetet.

 

R. Kelényi: Halálos Hollywood – Mint női krimi: 65% humoros, van benne kaland és botrány, de krimiként még kevés lett.

Szubjektíven: 75% jókat nevettem rajta, tetszett a sztárélet belülről is, csak a krimi egyszerű.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6816613442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása