Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Bosszú

2021. augusztus 03. - BBerni86

A bosszú, nagyon rég ott van az alapvető indítékok között. Valaki bántott, hát meg kell érte fizetni. Nem véletlen, r1_148.jpghogy sok regényben is erős motiváció.

A francia romantikából érkezik egy régi klasszikus, bosszútörténet. Adott egy fiatal, reményekkel teli hajós, aki csak el akarja venni a szerelmét és gondoskodni idős apjáról. Az irigyei azonban mindentől megfosztják, Edmond Dantes If börtönébe kerül ártatlanul. Ám ott egy abbé segítségével kiműveli magát, kalandosan szabadul, vagyont szerez és eljön Monte Cristo grófjának ideje és a bosszú – mert fizetni kell azoknak, akik tönkretették az életét.r2_138.jpg

A skandináv krimik között is van egy bosszútörténet, ami közel áll hozzám. Nekem nem a Hóember volt az első Jo Nesbo élményem, hanem A fiú. Ebben volt egy rendőr, aki öngyilkos lett és a tehetséges, jó sportoló és tanuló fia megzuhant. Olyan ember lett belőle, aki bárki bűnét magára vette, ült érte, csak mindig legyen elég drog. Egy alkalommal azonban az egyik fegyenctárs bevall neki egy gyilkosságot: a fiú, már férfiként így tudja meg, hogy csalták csapdába az apját és r3_121.jpgölték meg. Bosszút fogad, szökik és durván visszavág.

Leigh Bardugo kötetei most nagyon mennek nálunk is, és nem csak a Netflix sorozat miatt. Mi több, egy másik sorozatát jobban is szeretem, mint a Grisa-trilógiát. A szerző elmondta a Hat varjú történetét, akik között ott van a zseniális tervező és tolvaj, Kaz. Akinek a bátyját tönkretették, halálba kergették, és Kaz minden tette végső soron azt a célt szolgálja, hogy megfizessen a bátyja gyilkosának. Hogy közben micsoda kalandok is megesnek – mint a bevehetetlen börtönből egy rab kiszabadítása -, csak plusz.r4_103.jpg

Múlt héten már belemerültünk Victoria Schwab munkásságába, és történetesen az ő egyik regényében is fontos motívum a bosszú. Emlékeztek melyikben? Súgok. Két jó barát, egyetemi évfolyam- és szobatársak a doktorijuk kapcsán a r5_90.jpgszuperképességekkel kezdenek kísérletezni és a halállal. Valaki meghal, valaki börtönbe kerül és nagyon sokáig tervezi a bosszút, amit brutálisan végre is hajt. Igen, ez a Viszály.

A bosszú azonban nagyon rosszul is elsülhet. (Ok, a Viszályban sem volt fenékig tejfel a helyzet.) Mészöly Ági mesél nekünk pár középiskolás diáklányról, akik megharagudtak egy tanárukra és megkezdték a Darwin-játszmát. Az eredmény: valaki meghal és a lányok összeroppannak, ahogy rádöbbennek, mit tettek. Hogy is tartja a mondás: ha bosszút akarsz állni, két sírt áss – egyet magadnak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5516647696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2021.08.08. 22:36:10

Lenyűgöző bosszú: Szemekbe zárt titkok (+ kor- és társadalomrajz). Filmen sem rossz, mármint az eredeti, nem az amerikai verziója, de regényben jobb.
süti beállítások módosítása