Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Flintlock fantasy

2021. augusztus 24. - BBerni86

A fantasy önmagában nagyon tág zsáner, nem véletlenül különböztetik meg sok alfaját. Az egyik ezek közül a flintlock fantasy. Ezekben a történetekben a középkori viszonyokhoz/ipari forradalom előtti időkhöz hasonló r1_153.jpgállapotok uralkodnak, némi ipari fejlettséggel: már ismerik a lőfegyvereket. (A steampunk már külön zsáner!)

Brian McClellan Lőpormágus-történetei voltak, amelyek megismertették velem a zsánert. Ebben egy királyságot ismerünk meg, ahol a tábornok, Tamás, puccsot hajt végre és a királyt, a nemességet egy csapással intézi el. Csak éppen a szomszéd államoknak nem tetszik, hogy a lőpormágusoknál mi zajlik, és még egy Isten is ellenük dolgozik. (Bár egy mellettük is áll.) Három pörgős rész után újabb trilógia is született: egy más országban, egy más isteni ereklye körül zajlanak az események visszatérő és új szereplőkkel.r2_1.jpeg

A sorozat miatt is, de különben is kifejezetten népszerű Leigh Bardugo Grisa univerzuma. Az alap trilógiában egy átlagos lányról derül ki, hogy ő a Napidéző, és ezzel a hatalommal neki van esélye az országot sújtó vész és Nagyúr megfékezésére, ha ehhez mágikus erősítőket is kell beszereznie. Általa kerül majd új király a trónra, aki szintén saját sorozatot kap – magyarul még nincs, de várom. És végül, egy tolvajbanda csavaros kalandjait is követhetjük, ők a Hat varjú.

r3_125.jpgEd McDonald nagyon sötét trilógiát jegyez a zsánerben. A holló jelének hőse alkut kötött, így lett a holló szolgája. Ez azzal jár, hogy mindenféle természetfeletti ügybe belekeveredik az egykori nemes, mostani zsoldos és fejvadász a halálos Kárhozat pusztaságában, nem kisebb téttel, mint a világ megmentése gonosz és hatalmas, isteni entitásoktól. Az csak hab a tortán, hogy egykori szerelmének elvesztése is kísérti és a nő árnyát is üldözi közben.

Brandon Sanderson a Ködszerzet történeteket fejlesztette ebbe az irányba. Wax ésr4_107.jpg Wayne vadnyugati rendfenntartóként tengették a napjaikat, míg Waxnak haza nem kellett térnie. Egy vezető család örököseként hatalmi játszmákba, érdekházasságba sodródik, miközben továbbra is felveszi a harcot a sötét erőkkel, rádöbbenve, hogy a saját családjában is akadt rohadt gyümölcs. Itt már ötvöződnek a mágiák, és a fegyverek is szólnak. Magyarul 3 kötetnél tartunk.

r5_3.pngKiemelhetném még Sarah J. Maas Üvegtrón ciklusát is, de az a helyzet, hogy nem szerettem benne, ki kiben talált párra, így ezt most hagyjuk. Inkább Anthony Ryan Draconis Memoria trilógiája kerül a végére. Ebben olyan emberek élnek, akik képesek a sárkányok vérét meginni és általa különleges képességekre tesznek szert. Csak éppen a sárkányok kihalóban, új kereskedelmi ligák emelkednek fel, és van egy nagyon durva összeesküvés is a háttérben. Hőseink külön utakon indulnak el, nem is sejtve, hogy végül egy rejtély kirakósainak darabkáit rakják össze és a végére a világuk megmaradása a tét.

Felkapott most ez a zsáner, biztosan érkeznek majd újabb történetek és sorozatok is!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5516663930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása