Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Gáspár: Ezüst félhold blues

2021. augusztus 29. - BBerni86

Ereklyét kutató, világ sorsáért harcoló, új valóságban otthont építő.

Wolf átlagos életet él Budapesten. A dolgai soha nem sülnek el az álmainak megfelelően és a nőkkel sincs szerencséje. Egy alkalommal egy Vavra nevű férfi kártyából jósol neki, majd egy különös fényt is lát, melyen áthaladva minden megváltozik körötte. Tamil az életét egyetlen célra tette fel. Az iszlám legnagyobb hőse, Mahdi volt a példaképe, aki fiatalon ért gyászos véget egy asszony által. A nyughelye rejtély, csak legendák vannak aezust_felhold_blues.jpg mellé temetett sok kincsről. Tamil is ezt keresi, de neki más elképzelései vannak a kincsről. Nem aranyat vagy pénzt, hanem azt a mágiát akarja, ami világhódítóvá tette a férfit. Mikor megszerzi a gyűrűt, nyílik egy kapu, és a fényből egy idegen kerül elő. Tamil és Wolf élete találkozik, és mire Wolf magához tér, rá kell jönnie, hogy egy olyan világba csöppent, ahol a törökök meghódították Bécset is, és Napóleon nem lett császár.

Mi lett volna, ha. Jó játék lehet, ha a történelemre alkalmazzuk, és elképzelünk verziókat. Olvastam, láttam is már nem egy ilyen történetet. Igaz, a leggyakrabban az a pont változik a történelemben, hogy Hitler és a nácik megnyerik a világháborút.

Gáspár András messzebbre ment vissza, és azt tárja fel, mi lett volna, ha az iszlámot és a Török Birodalmat nem sikerül feltartóztatni. A szerző végiggondolta, és egy egész világot felépített a változásokkal. Ez a világkép fogott meg leginkább a történetben, és kifejezetten élveztem a kötet végére betett írást, ami tulajdonképpen egy alternatív történelmi leírás az emberiség kb. 2000 évéről, csak másképpen.

Duplán látjuk a különbséget: egyrészt, megmutatja, hogy az átlag magyar életére milyen hatással van, hogy a Török Birodalom része. A sok kulturális jelkép, ahogy lefesti az iszlám uralta Budapestet. Bár azt írom, jó játék és tetszett a szerző ötletessége, azért van valami nyugtalanító is ebben a képben. Másrészt, a nagyobb világot is megmutatja, az egész országtérkép másképp rajzolódott meg. Egyszerre van egy szűk, a főszereplőkre és Budapestre fókuszáló története, és el is helyezi ezt az alternatív történelmi korban. Ez tetszett.

Majd erre teszi rá a fantasy elemeket. Itt van varázslat is, és a tudomány is másképpen fejlődött. Egy színes, érdekes világ épült fel a történetben. De nem világközpontú – fontosabb Wolf személye és a hajsza is az ereklye, a gyűrű után.

Ha a cselekményt magát nézem, az már nem tetszett annyira, mint a regény világképe. Jó indult: tetszett, ahogy párhuzamosan követjük Tamil és Wolf útját. Kifejezetten tetszett Mahdi története is, volt abban rejtély és romantika is. De ahogy a két világ összeér, és még az időben is ugrunk egyet előre…

A végjáték, amikor összecsapnak, már tetszett, de a köztes részekkel nem nagyon tudtam mit kezdeni. Azon is járt az agyam, hogy mi Celine szerepe a történetben. Ő a hős szerelme és ennyi. Ő az egyik oka annak, hogy Wolf otthon lesz az alternatív világban. De különben…

A nagy játszmát is soványnak érzem utólag visszanézve. Wolf utólag érti meg a jelentőségét és a saját szerepét. De azért zavar, hogy alig voltak többek, ő és Tamil is, mint sakkbábuk egy táblán. Nem is lep meg ilyen szempontból, hogy a végén Wolf azt a döntést hozza meg a folytatásról, amit.

A világépítéshez jól passzolt a szöveg is. A kulturális váltásokat lekövette nyelvben. Hasznos is volt a török szógyűjtemény a kötet végére betéve.

Nem az a kötet, amiből tanulságokat kellene levonni. Szórakoztató regénynek olvastam, ami alaposan végigvette, mi lett volna, ha.

Különben ez már a sokadik kiadása a regénynek, de szép gesztus a kiadótól az elhunyt író felé. Az eddigi borítói közül ez a kedvencem és különben is, korrekt kiadvány lett.

 

Gáspár: Ezüst félhold blues - Mint fantasy: 70% izgalmas keret és jól felépített világkép, a fantasy elemek belesimulnak.

Szubjektíven: 55% az eleje és a vége tetszett, alapos a világépítés, de a köztes rész elvesztett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5716650942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása