Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Castillo: Égető titkok

Kate Burkholder 10.

2021. október 01. - BBerni86

Bosszút álló, nyomozós, rejtett bűnöket felszínre hozó.

Daniel 18 éves volt, mindenki szerette. Kihasználta, hogy most volt a szabadsága, vezetett és állást vállalt a családi farm mellett. Komoly barátnője volt, szerető szülei és kishúgai. Egy találkára ment ki éjjel az istállójukba, egeto_titkok.jpgde a lány nem jelent meg. Helyette tűz gyulladt, nem tudott kijutni a kamrából. Kate Burkholder rendőrfőnök kapja az esetet, aki jól ismeri az amish közösséget. Sajnálja a fiút, a gyászoló családot, és gyorsan átlátja, hogy nem szerencsétlen baleset történt. A fiút csapdába csalták, és előre megfontolt szándékkal gyújtották rá az istállót. Ahogy az indítékot keresi, és egyre jobban átlátja Daniel jellemét és tetteit, a saját rémálmaival is szembesülnie kell. Az igazságnak azonban ki kell derülnie, bármilyen szörnyűségek is kerüljenek elő az amish közösség hallgatásából.

Ezt a könyvet se fogom egy könnyed, esti olvasmánynak ajánlani. Pláne, hogy pont olyan témákat feszeget, amelyek fel szokták forgatni a gyomrom. Kriminek korrekt, de utána sürgősen valami vidámra van szükség, mert ez egy megterhelő sztori.

Ez azonban jó benne. Nagyot szól, ahogy nyomozónőnk, Kate Burkholder egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megértse, miért kellett Danielnek meghalnia és ilyen kegyetlen módon. Elevenen elégni – belegondolni is rettenet, és Castillo érzékletesen meg is írta. Ül a csavar, megvan a sokk hatás és ha nem is esett jól, mert felkavaró, krimiben sose rosszabbat.
Szerettem azt is, hogy ez erkölcsi kérdéseket vet fel és Kate küzd is ezekkel. Jobban együtt tud érezni a tettessel, mint az áldozattal. Daniel nem az a jó gyerek volt, akinek sokan gondolták. Sőt. Volt egy egészen ördögi oldala. Mi magunk is feltehetjük a kérdést, hogy mit lehetett volna tenni ebben a helyzetben. Van egyáltalán jó megoldás? Szeretem az olyan regényeket, amely szinte tabu kérdésekben vesznek rá arra, hogy átgondoljuk mindkét oldal érveit. Ez ilyen.

A regénynek pluszt ad az is, hogy a bűneset az amish közösségben történt. Egy más világ, saját szabályokkal, és ezeket érdekesnek találtam. Működik, hogy Kate is innen jött, érti őket. Vele mi is érthetjük. Mivel ezt a sorozatot nem sorban olvasom, így nekem még nem sok, hogy mindig ebben a közösségben nyomoz a hősnő. Még érdekesnek találom a hitüket és a szokásaikat is, bár elképzelni nem tudom, hogy én képes lennék így élni. De megvolt a kulturális kirándulás élményem is.

(Ha már kiemeltem, hogy sorozatrész és nem is sorban olvasom. Az esetek teljesen egyediek, maximum a hősnő magánéletében van átívelés. Nem érzem szükségét előismeretnek hozzá.)

Castillo több szereplőt is sikeresen mozgat. A főhősei, Kate és a pasija vannak a középpontban, de megismerteti velünk alaposan az amish közösség érintett tagjait is. Még kisebb mellékszereplőket is karakteressé tud tenni, és komoly indítékokat tesz a tetteik mögé. Hogy lehetne felfogni egy gyilkosság – öngyilkosságot, mi lehet képes indokolni? Van, aki a kiderülő titkok miatt lelövi a feleségét, majd szétlövi a saját fejét. És itt meg tudjuk érteni, ha nem is helyeselhető, miért. Különben a regényben feltárt borzalmaknak jó ellenpontot nyújt Kate és John kettőse, szerettem, hogy milyen szép életet építenek maguknak, ha mondjuk egy kutya beszerzését inkább díjaztam is volna, mint tyúkokét.

Könnyű olvasni, az érzelmek és a cselekmény is húzott előre. Különben sem egy vastag kötet, túl sincs írva. Jók az arányai.

Most divatos feminista olvasatot is találni a regényekben, ebben lehet is. Az amish közösség nagyon elnyomja a nőket – van rá reflexió, és messzebb elvezethet ez a téma benne.

Végül, meg kell dicsérnem a címet. Utal a gyilkosság típusára – hiszen tűz által történt – miközben az indítékok is benne foglaltatnak. Felkavaró sztori, de ezzel együtt bírtam.

 

Castillo: Égető titkok – Mint krimi: 85% fordulatos, jó ütemű nyomozás, egyedi környezet és van kérdésfelvetés is.

Szubjektíven: 75% bár a regény jó, az indíték eléggé felkavaró, hogy fel tudjon zaklatni is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5316683312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása