Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Dickens: Karácsonyi ének

2021. december 24. - BBerni86

Megjavuló, kísértetes, karácsonyi.

Az öreg Scrooge mindene a pénz és az üzlet. Mindenki tudja, hogy a férfi szíve helyén egy kő van, és a bevételen kívül más nem érdekli. Karácsony napján is sokáig dolgoztatja az írnokát, unokaöccse kedves karacsonyi_enek.jpgmeghívását durván utasítja el és adakozni sem hajlandó. Magányos estéjét egy kísértet zavarja meg, egykori üzlettársa árnya. A szellem figyelmezteti, hogy kárhozatra ítéli magát a viselkedésével, de az éjjel kap még egy esélyt, hogy megjavuljon. A karácsony három szelleme jön hozzá: a múlté, a jelené és a jövőé. Scrooge szembesül az eddigi életével, az elvesztett szeretteivel, a szép emlékekkel és azzal is, mit adott fel és miért. Mire az este véget ér, már kész az elhatározás, hogy más jövőt szeretne, mint amit mutattak neki.

Az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikus. Eszembe se jut olyan formátum, amiben ne jelent volna meg. Létezik belőle film, musical, mese és sorozat is. Ahogy már adaptálva is van más történetekbe – még arról is készült vígjáték, hogy Dickens hogyan írta meg talán legismertebb regényét. (Bár azért neki van pár olyan, amit legalább névről mindenki ismer.) De említhetném azt a regényt is, amiben az angyalok indítanak Karácsonyi ének mentőakciókat.

Mi a titok? Miért van az, hogy ez a történet még mindig ennyire eladható és ismert?

Egyrészt, nagyon karácsonyi az üzenete. A karácsony a szeretet ünnepe, amikor mindenki a legjobb arcát mutatja. Ilyenkor hinni akarunk a csodákban, és mi lenne nagyobb csoda, mint az a gyökeres változás, amin Scrooge keresztülmegy? A jóság győz, és ebben a történetben nem csak a sanyarú jövő, ami miatt Scrooge megváltozik. Már a jelent látva is ott van benne a gondolat, hogy rossz életet él. Nem a pénz kellene, hogy az első legyen. Látja, hogyan élnek mások, mit gondolnak róla és maga is más szemmel tud nézni magára. Talán az is benne van, hogy ezzel mindenki győzködheti magát, hogy boldog lehet azzal, ami jutott neki.

A karácsonyok szellemei is olyan ötlet volt, ami halhatatlannak bizonyult. Egyszerre sikerült viktoriánus borzongást és mégis ünnepi fenségességet megragadnia Dickensnek. Az életutat is leképezte velük, amelyben minden összefügg mindennel. A döntéseink határozzák meg, kik leszünk. Itt ugyan bele tudnék kötni abba, hogy fontos részek kimaradtak. Mi történt, hogy a szerelmes, lelkes ifjú az a kőszívű pénzhajhász lett, akit a kedvese is elengedett? Csak egy mondatot kapunk – Scrooge mindene a pénz lett, de az nem derül ki, miért.

A fő alak Scrooge, de Dickens kisebb szerepeltetéssel is tud emlékezetes alakokat létrehoznia. A szegény, szenvedő gyerek különben is jellegzetes figura nála, és a történetből nagyon ismert Pici Tim alakja. Nekem sokkal közelebb kerültek a szívemhez a történet más mellékszereplői: Scrooge unokaöccse, a kellemes és szerethető természetével, vagy éppen a karácsony szellemei.

Érdemes azt is megnézni, hogy több is van a történet mögött, mint amit könnyen eladnak. Nem csak az van itt, hogy Scrooge miképpen változik. Dickens betett olyan képeket, mellyel Anglia korabeli szégyenfoltjaira hívja fel a figyelmet. Látjuk a nyomort és a tudatlanságot, a szegény bányászokat és a segítségre szorulókat is. Benne van az emberek felelőssége a társadalom egészéért – ha neked több jutott, nem szabad megfeledkezni azokról, akik önhibájukon kívül nyomorultul élnek.

A próza kellemes, és lehet attól is, hogy már fejből fújom a történetet, könnyű fogyasztani. Igényes is, és nem éreztem azt, hogy hány éves már a kisregény.

Kissé sajnos igaz az is, hogy már annyiféle alakban találkoztam ezzel a történettel, hogy el lett koptatva. Örök mese, de millió meg egyedszerre unalmas kezd lenni.

Ha minden évben nem is kell ennek lennie a karácsonyi olvasmánynak, időnként érdemes elővenni és emlékezni arra, hogy mi a karácsonyi csoda és ünneplés igazán.

 

Dickens: Karácsonyi ének - Mint szépirodalom: 90% karácsonyi mese mindenkinek. Társadalmi üzenet is el van rejtve.

Szubjektíven: 70% szeretem Dickens stílusát, örök a történet is, csak már a csapból is folyik.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6416390630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása