Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Wenxuan: Bronz és Napraforgó

2021. december 25. - BBerni86

Családos, összetartós, nehézségeket leküzdő.

Árpaföld vidékén nem könnyű az élet. A helyiek a földből élnek, és nem egy a nagyon szegény család közöttük. A kis Napraforgó édesapjával költözik ide és eleinte csupa játékkal van tele a táj. Ám az apja vízbe fúl, és a kislány bronz_es_napraforgo.jpgsorsa kilátástalannak tűnik. Bronz helyi fiú, aki egy tűzvészt követően megnémult. Egyetlen társasága a család bivalya, és a földekre járnak együtt dolgozni. Hiába szeretne tanulni vagy barátokat, két akadálya is van: a néma fiút kirekesztik a társai és az ő családja a legszegényebb a községben. Napraforgó is magányos, és a két gyerek társra talál egymásban. Így Bronz családja vállalja, hogy felnevelik a megárvult kislányt, bármilyen áldozatot is kelljen meghozni érte. A család pedig összetart, bármi is következzen: éhínség, házépítés vagy betegség.

Megvannak azok a családi történetek, amelyeket klasszikusnak nevezhetünk a nyugati kultúrában. A farm, ahol élünk. A Váratlan utazás és az Anne könyvek. Karácsonyi ének. Megannyi történet a családról, amit a magunkénak érzünk, ha más korszakban is játszódik, mert a család és a szeretet olyan értékek benne, melyek kortalanok.

A Bronz és Napraforgó valami hasonlót tud, csak éppen egy egészen más kultúrkörből érkezett. Egy kínai mezőgazdasági vidékre kalauzol el – valahol durvának is érzem, hogy az 1970-es években játszódik, de kb. olyan hatása van a vidéknek és a családok életének, mintha a Farm, ahol élünkkel játszódna egy korban. Semmi technikai vívmány, küszködés a földdel és az a mély szegénység, amit elképzelni is rossz. Hogy a XX. század második felében reális esély legyen éhen halni a rossz termés miatt…

De, ami az értéke, hogy mindezek mellett milyen idillt és szeretetet tud megmutatni. A könyv fejtegeti, hogy bár Bronz családja a legszegényebb a közösségben, mégis, ez a család boldog és Napraforgó is teljes, szép életet kap tőlük. Igen, minden küszködés, és komoly tétel sok minden, ami nekünk természetesnek tűnik: iskolába küldeni a gyereket, a beteg nagymamát orvoshoz vinni. Megvan mindenkinek a feladata és amikor bajban van, szorosan összezárnak és mindenki segíteni akar. Mélyen szeretik egymást. Ez ellen tudja súlyozni, hogy milyen rettenetes is az élet, amit élnek.

Többszörösen ki van hangsúlyozva, a tetteik elbeszélik, hogy mennyire becsületes és erős emberek voltak. Hogyan bizonyította Bronz az egész falunak, hogy becsületes, amikor megvádolták, hogy tolvaj. Hogyan adta el a nagymama az egész életében őrzött és féltett ékszereket, amikor a gyerekek már éheztek. Sok-sok áldozat, amit egymásért hoznak meg és ami az olvasónak példát mutat: igen, ezt is megteszed azért, akit szeretsz. Igen, jó és becsületes maradsz, magadért, hogy egyenesen tudj járni. Belső tartás van a karakterekben, amit példaként ki is emel a szerző.

Ha kínai környezetbe is van helyezve, olyan közös értékek vannak, amelyek nálunk is simán tudják olvastatni. A család, a szeretet, a becsület és az erő.

A szereplők némileg talán egysíkúak, a Bronz család minden tagjáról csupa jót és hősieset tudnék írni. Nincs esély jellemfejlődésre, mert már annyira magas szintről indulnak a kezdetektől.

A cselekményt pedig kitöltik a mindennapi események és a vidéki élet eseményei. Kiemelve, ami eltér a rutintól és tanít valamit. Nem feszült és izgalmas, inkább belemerülősen borzongató és kellemes egyszerre. Mai aggyal tudott zavarni, amikor valaki nagyon nem azt kapja, amit érdemel. Amikor a sok áldozatért nem jár semmi, és csak szenvednek az emberek tovább. A sok-sok érték és a család tagjai közti szeretet egy pontig tudja ezt ellensúlyozni, de hazudnék, ha azt írnám, hogy jó szájízzel köszöntem el ettől a kötettől.

Mindezzel együtt érdemes volt elolvasni, szép üzenete van és nem baj, hogy megmutat egy olyan világot, ami innen szinte elképzelhetetlen.

 

Wenxuan: Bronz és Napraforgó – Mint ifjúsági: 75% értékeket közvetít, bevezet egy más kultúrába, ugyanakkor nagyon más is.

Szubjektíven: 65% rosszul viseltem az igazságtalanságokat, de egy szép és családi sztori.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr616788134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása