Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Archer: Szem előtt

William Warwick 2.

2022. január 03. - BBerni86

Drogbáró nyomába eredő, átveréseket szövő, családos.

William a csapatával együtt a kábítószerelhárítási osztályra kerül, és gyorsan szembe is jön vele az első komoly ügye. Egy régi ismerősbe botlik, aki új életet akar kezdeni. Ehhez pénz kell, és vállalja, hogy besúgó lesz. William szem_elott.jpgnem csak egy drogkirályhoz kerül egyre közelebb, de korábbi ellenfele, Miles Faulkner is célkeresztbe kerülhet. Miles sem felejtette el a rendőrt, akinek majdnem sikerült börtönbe juttatnia. Bosszút akar állni és William szívét veszi célba: képes William esküvőjére betörni, és a pap előtt botrányt rendezni. Beth és William azonban nem az a páros, akiket Miles ilyen könnyen legyűrhetne. Az egész család újra akcióba lendül: William újra leleplezi Miles ügyeit, és a bíróságon megint az apja és a nővére képviselik ellene a vádat. De vajon ennyi elég, hogy a férfi zavaros ügyeinek véget vessenek?

Kellett ez a második kötet, hogy jobban átlássam, mit is tartalmaz a William Warwick sorozat. Eddig simán egy karrierregénynek olvastam, melyben főszereplő rendőrünk egyre feljebb jut a ranglétrán, miközben a családjával is történik ez-az. Most azonban egy nagyobb mintát fedeztem fel.

Nem lehet ezt a kötetet az előző ismerete nélkül olvasni. Talán a bűnügy másnak tűnik elsőre, hiszen nem a műkincsekkel kapcsolatban alakulnak az események, hanem a drogkereskedelem kerül a fókuszba, de szervesen az előző részből nőnek ki a konfliktusok. Már az egész egy nagy csatának tűnik: William Miles ellen. A játéktér változott, de megint ez a két ember néz szembe egymással és igyekeznek nyerni.

A regény több szálon van vezetve, hiszen William nyomozásának csak egy kis része, ami Milest is érinti. Végig tudjuk követni, hogy miképpen csap le és juttat börtönbe egy igazán nagy szereplőt. Már felvázolja Archer azt is, hogy mi lesz William következő nagy csatája. Egyre biztosabb benne, hogy egy vezető felügyelő korrupt, és kényszerpályára kerül: ha hallgat, ha elengedi, amit észrevett, szépen haladhat tovább a ranglétrán. Senki nem akar ügyet. Ő azonban nem az a férfi, aki erre képes lenne – és már meg is van, mi lesz a 3. részben szerintem.

Kiegészül mindez majd az ismerős bírósági tárgyalással, ahol az előző kötet játékosai feszülnek újfent egymásnak. Most is élveztem a tárgyalást, noha kísértetiesen hasonlít a felépítése arra, ami az előző kötetben történt. Hogyan tűnik nyerhetetlen az ügy, aztán Grace igencsak odacsap és dől minden.

A családi szál, ami most talán kevesebb. William és Beth már fix pár, ebben a kötetben van az esküvőjük és családot is alapítanak. Ám már nincs fejlődés: egymást szerető és támogató pár, akik már csak élik a maguk happy endjét. Hiányoltam is valamivel több érzelmet: a babáknak örülnek és kb. ennyi, amit Archer úgy-ahogy meg tud ragadni érzelmileg.

Mert ez a regény nem von be érzelmileg. Archer stílusa különben is száraz, és gyakran eszembe juttat egy krónikát is. Elmondja a történteket, néha tesz egy megjegyzést a szereplői lelki állapotáról is, de azt érzelmileg nem hiteti él. Steril, talán ez a jó szó. A cselekményt ettől jól vezeti, és vannak nagyon eltalált jelenetei, de a karakterábrázolás nem kerül fel a kötet erősségei közé.

Ezért nehéz ügy a regény humora is. Valami van benne, egy-egy jelenetben és megjegyzésben érezni lehet, hogy ez mosolygós. Csak nem a nevetős, hanem az intellektuálisan csiklandozó humor.

A szereplőket továbbra is kedvelem. William a mesék bátor lovagja is lehetne, csak ő nem sárkányokkal, hanem bűnözőkkel küzd meg. Talán ezért is, de Miles az, akit egyre inkább érdekesnek találok. Nem tűnik egy lángelmének, de minél inkább nyomon követem, mit tud megtenni, lehet, hogy meggondolom ebben magam. Ha látszólag veszít is, akkor is van valami, amiben nyertes tud lenni. Mindig van vészterv, soha nem adja fel és a maga módján kifejezetten intelligens is. Nagyon nem jó ember, az erkölcs messze áll tőle, de ez nem von le, abból, hogy mire képes. Méltó ellenfél.

Ez lesz a végszavam is. A pályán van a két méltó ellenfél, és érezhető, hogy a következő rész két nagy csatája közül az egyik az övék lesz. Vagyis, sorozatként is remekül működik a William Warwick krimik sora.

 

Archer: Szem előtt – Mint krimi: 75% egyszerre jó folytatás és önálló krimi is, kellő izgalmakkal és más stílusú cselekményszálakkal, emlékezetes karakterekkel.

Szubjektíven: 60% a William – Miles csata egyre jobban tetszik, viszont kezdem hiányozni az érzelmek jobb kifejezését.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1816788172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása