Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

King: Minél véresebb

2022. január 04. - BBerni86

Alakváltós, ördögi alkut kötő, másvilági segítséget kapó.

Craig már gyerekként kiemelkedett azzal a közösségből, hogy nagyon szépen olvasott. Így eshetett meg, hogy a községbe költöző milliomos őt szemelte ki, hogy olvasson fel neki, mivel már nem bírta úgy a szeme, mint korábban. A fiú apja ugyan kevesellte a bért és a karácsonyi ajándékot is, de a fiú szerette az öreget és elég volt neki a pénz is. Ahogy idősödött, a kapcsolat barátsággá nemesedik. Craig ajándékoz neki okostelefont, tanítjaminel_veresebb.jpg meg használni, és teszi majd mellé a sírba is, ami nem várt történetet indít el. (Mr. Harrigan telefonja) Novellista volt, de most elérkezettnek látta az időt, hogy regényt is írjon. A családot hátrahagyva vidékre ment dolgozni, de súlyosan megbetegedett. A rossz időben egy patkányt ilyen állapotban engedett be a házba, melegedni a kandalló elé. Utána aztán hosszan gyötrődhetett, hogy a képzelete játszott vele, vagy valóban fausti alkut kötött az állattal. (A patkány)

Stephen King novelláit kifejezetten szeretem. Jól áll neki, hogy sűrítenie kell a cselekményt, és nem többszáz oldalban mesél el egy történetet. Valami ilyesmit vártam ettől a kötettől is – nem éppen ezt kaptam.

A kötetben 4 történetet kapott helyet. Ebből 3 hosszabb elbeszélés, 50-70 oldal közötti. A negyedik viszont simán egy kisregény, nagyobb terjedelemmel. A címadó Minél véresebb ráadásul nem is önálló történet. Visszatérő szereplője és témája van – aki ismeri a Mr. Mercedest, illetve A kívülállót, nem egy ismerős elemre és szereplőre tud rámutatni. Igaz, lehet előismeret nélkül is érteni, de sokkal jobb és világosabb, ha nem ez az első falatunk King eme univerzumából.

Hosszabb, a cselekményt is jobban elnyújtotta. King stílusjegye, hogy a horror fokozatosan csap le a regényeiben. Bőven előkészíti a terepet, a rettenet eleinte nem is észlelhető, csak a tarkódon érzel valami hideget, valami ijesztőt, ha nem is érted miért. Néha nagyon eltalálja ezt a hangulatot, most azonban a kisregény terjedelem ellenére is hosszúnak találtam, amíg a hősnő megteszi a felfedezést és hirtelen egy szörnyvadászatban vehetünk vele részt. Mivel a pörgős cselekményt szeretem, A kívülálló meg annyira nem tetszett, így ez a történet inkább a végével hatott rám, de még így is ez volt a számomra leggyengébb a kötetben.

Amiről szívesebben írok: A patkány és a Mr. Harrigan telefonja. Mindkettőben van egy olyan motívum, ami nagyon King. A patkány hőse író, és bőven téma az alkotói folyamat. King sokat ír írókról, most is. Ebben a sztoriban a rejtélyt és a gyanakvást fokozza a végsőkig: mi sem tudjuk, mi az igazság. King végig játszik is, hogy a racionális elménkre hallgassunk, vagy valóban természetfeletti ténykedik a háttérben. Maga a patkány is erőteljes választás, ha már sátáni alkuról van szó. Valahogy kevésbé lenne horrorba illő, ha egy barátságos golden retriever csábítana sötét alkura.

A technika veszélyei a másik, amit már többször megírt King. A sorok között nem egyszer ki lehet olvasni, hogy mennyire veszélyes, hogy ilyen digitális lett a világ. Ugyan a történet rémfaktora nem ebből fakad, de egy telefonnak nagyon is aktív szerepe van benne. Valamint, ebben is megvan az a kettősség, hogy ésszerű megoldást is kereshetünk, vagy elfogadhatjuk a sokkal merészebb és másvilági megoldást. Határozottan tetszett, ahogy ránk hagyja, melyik verzióban akarunk hinni és esetleg tartani tőle.

A világvégét megidéző Chuck élete nem tudott lekötni. Disztópia, és egyéni sors van benne összemosva, de Chuck nagyon semmilyen figura lett számomra. Amilyen élő Craig vagy Drew a másik két rövidebb történetben, annyira unalmas nekem Chuck.

Ha nem is novellás kötet volt, de nem rossz szájízzel köszönök el a kötettől. Két novellája kifejezetten tetszett. Az egésze jól képviseli King munkásságát és a visszatérő témáit. Még mindig olvasmányos a horror királya, ha már tudom is sorolni, hogy saját magát is mivel juttatja eszembe egy-egy történetében.

 

King: Minél véresebb – Mint horror: 70% King megszokott stílusjegyei és témai köszönnek vissza, novellákban pörgősen; nem, mint a kisregényben.

Szubjektíven: 55% két novella nagyon tetszett, de A kívülálló világába nem szerettem visszajönni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr216788150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása