Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Castillo: A kívülálló

Kate Burkholder 12.

2022. január 06. - BBerni86

Korrupt rendőrös, rejtőző, régi tettekkel szembenéző.

Egy sérült nő menekül az éjszakában. Meglőtték, és hóvihar tombol. Egy amish család birtokán lel menedékre, és a tulajtól azt kéri, hívja Kate Burkholder rendőrfőnököt. A helyszínre érkező Kate a nőben egykori barátnőjére ismer. Gina volt a szobatársa a rendőrakadémián, évekig a legjobb barátnője. Ám Gina rendőrként valami olyata_kivulallo.jpg tett, amit Kate nem tudott elnézni neki, és 10 éve megszakadt köztük a kapcsolat. Ám most ő az egyetlen, aki segíthet. Gina nyomában korrupt rendőrök járnak, és ha megtalálják, megölik vagy valami még rosszabbat tesznek. Kate kész segíteni, bár sejti, hogy sok olyan részlet van, amit Gina nem osztott meg vele és a család is veszélybe kerülhet, akikhez Gina sodródott.

Linda Castillo e sorozata nagyon szűk pályán mozog. Meghatározza, hogy Kate egy olyan város rendőrfőnöke, ahol amish közösség is él, és maga is egykor közéjük tartozott. Ez a sorozat 12. kötete – tény, hogy mindet nem olvastam, a sorozat elejét még pótolnom kell, de eddig mindig az amish közösségben történt a bűneset.

Most viszont változik a recept. A bűn kívülről jön a közösségben és egy korrupt rendőrökről szóló történetet kapunk. Nagyon kevés is most az amish szál: Adam, egy amish férfi és a családja farmján kap menedéket Gina és kb. ennyi. Bár a bűnügyhöz így szervesen nincs közük, azért Castillo megtalálja a módját, hogy így is mondjon el dolgokat erről az életformáról és a hitükről.

Dinamikája van annak, ahogy Gina és Adam között van némi vonzalom. Kate is érzékeli ezt, és mint olyan ember, aki mindkét oldalt ismeri, próbálja elejét venni egy katasztrófának. Ő az, aki most mondhatni leckét tart a másik nőnek, és megvilágítja, hogyan gondolkoznak és élnek az amish közösség tagjai. Sok mindent aztán a gyakorlatban is láthat Gina: a természethez a közelséget, a technika sok tekintetben való mellőzését, a családok szoros összezárását és azt a szeretet, ami Adam és a gyerekei között van. Talán nem is baj, hogy most úgy jöhetett közelebb ez a közösség, hogy nem vetül rájuk a gyilkosság árnya. Némileg idealizált is a kép, de kellett ellenpontnak.

Mert különben egy sivár korrupciós ügyet kapunk, nagyon kevés cselekménnyel. Kriminek se nagyon lehet nevezni, mert nincs mit kinyomozni. Gina rejtőzik, a hóvihar miatt senki nem tud különösebben semmit csinálni, és a befutó híreket tudja csak John és Kate feldolgozni, és mindig kicsit többet elmeséltetni Ginával.

A regény feszültségét is csak két dolog adja: mikor érnek ide a korrupt rendőrök, és mi mindent hallgatott még el Gina? Nem könnyű helyzetet választott Castillo. Gina mélyen van a nyúl barlangjában, és nem lehet egyértelműen szimpatikusnak találni. Sok rossz döntést hozott, és nem csak pillanatnyi dologról volt szó. Ahogy Kate emlékei is megelevenednek a múltból, világosan kiderül, hogy Gina már 10 éve rossz úton jár. Nem lehet neki elnézni egy évtizednyi bűnt – az itt mellékes, hogy volt, aki nála is mélyebbre merült.

Azzal, hogy mindaz szembekerül azzal, ami az amish életben érték, csak még erősebb az a benyomásom, hogy Gina bűnei is súlyosak.

Filler színezete van azért is a kötetnek, mert Kate életében nincs haladás, vagy a személyisége nem kap új színeket. Nem is sokat szerepel, inkább a múltjáról tudunk meg többet. Milyen volt fiatal rendőrnek, egy korábbi nagy szerelmét is megismerjük, valamint a jelleme alapja megerősödik – már 24 évesen is az vezérelte, ami most. Nem fejlődési ívet kapunk, csak jobban alá van húzva, hogy milyen jellem.

Talán ezért is Adam az, aki a legérdekesebb volt számomra ebben a részben. Ő az amish férfi, aki Ginának menedéket nyújt. Van benne tragikum, hiszen a felesége halála után gyászol és a gyerekeit igyekszik szépen nevelni. Jólelkű, kedves férfi, és Castillo vele példázza a jókat.

Krimiként nagyon nem vagyok elégedett vele: csak a végére pörögnek fel kicsit az események, és rendes nyomozás sincs benne, de a választott témáját még így is be tudja mutatni – vagyis újabb színeket kapunk az amish életről.

 

Castillo: A kívülálló – Mint krimi: 55% karaktereket érzékkel épít, de most kevés a nyomozás és a cselekmény is.

Szubjektíven: 60% érdekelt annyira Kate múltja és Adam családja, hogy ellensúlyozni tudja, hogy krimiként mennyire untam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4116790864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása