Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Blaine: Az álmok könyvesboltja

2022. január 16. - BBerni86

Kisvárosi, büntetést töltő, szerelemre lelő.

Sarah a nagymamája mellett nőtt fel, aki könyvszerető, segítőkész, ártatlan lányt nevelt fel. A lány az örökölt könyvesboltot vezeti, és amennyire imádja a könyveket, annyira nehezen találja a hangot a férfiakkal. Mivel az üzlet is komoly gondban van, a túlélést jelentő pénzért elvállal egy szokatlan feladatot. Maxime is itt született, de messze jutott innen. Filmsztár lett, aki a csábításainál csak a balhéival hírhedtebb. A legutóbbi verekedés miattaz_almok_konyvesboltja.jpg közmunkát kell végeznie, vagy börtönbe vonulnia. Elérik, hogy Sarah könyvesboltjában dolgozhasson 3 hónapot házi őrizetben. A két fiatal eleinte nem találja a hangot egymással, de aztán elkezdik megismerni egymást, és mindketten változni kezdenek. De mennyire lehet életképes egy kisvárosi könyvesboltos és egy sztár kapcsolata?

Elsőre fel se tűnt, de annyira egy klisé az alapja, hogy nem is értem, miért nem kaptam előbb a fejemhez. Egy átlag lány, meg az elvonuló sztár fellobbanó szerelme? Annyi ilyen regény van, ifjúsági és felnőtt romantikus is, hogy bele is lehet unni. De tud valamit ez a könyv, amivel emlékezetesebb a többinél?

Az első benyomásom az volt, hogy azt hittem, rossz e-bookot nyitottam meg. Vártam, hogy a kis szolid könyvesboltos lány mindennapjairól olvassak, erre jött egy mocskos szájú, szexre hajtó, verekedős színész. Elég nagy volt a kontraszt a borító és a nyitás között. Utána persze érkezett Sarah fejezete is, és helyére kerültek a dolgok és visszatalált a könyv abba a klisébe, amit előzetesen vártam is tőle.

Végig megmarad az a kettősség, hogy Sarah és Maxime fejezetei váltják egymást. Az még jó is lehetne, hogy mekkora a kontraszt közöttük. Láthatóan van abban energia, hogy pár sor után meg lehet mondani, hogy melyik szereplő történetében vagyunk éppen. Csak aztán Maxime méregfogát kihúzzák, szerelmes lesz, és összesimulnak a fejezetek. Nyelvileg is sokkal szelídebb lesz, mint ahogy indult a sztori. Nincs ezzel gond, a romantikus zsánerbe illik is – szívesebben is olvasok egy normához közelebb levő fejezetet. Csak éppen ezzel valahogy kevesebb is, mert a rosszfiúból jó lesz.

Addig jobban tetszett, amíg egymás agyára mentek, mint amikor szerelmesek lettek. Addig volt benne valami plusz, utána nagyon megfelel a klisének. A buta indokból veszekedés, a nagy gesztussal békülés, minden a szokott forgatókönyv szerint.

Mennyire hihető a szerelmük? Szívesen kötnék bele, de igazság szerint Blaine egész pontosan megírta, mit látnak meg egymásban. Maxime számára vonzó, hogy Sarah annyira ártatlan és nincs benne semmi kétszínűség. Őszinte vele, róla tudhatja, hogy amikor vele van, akkor tényleg ő kell neki, Maxime, minden hibájával és nem a sztár. Sarah meg felfedezi, hogy mi rejlik Maxime nyers viselkedése mögött. Látja a gyengeségeit, a rejtegetett sebeket és ezek miatt tud hozzá igazán kapcsolódni – nem azért jönnek össze, mert két szép emberről beszélünk. Ok, megvan a kapcsolatuk testi oldala is, de ez nem egy erotikus regény.

Blaine nem csak a párosról is, több szerethető mellékszereplőt is a történetbe tett. A kedvencem Sarah és Maxime közös barátja lett, aki kedvesen beleüti az orrát a dolgaikba és mindig ott van nekik. (Azért a két főszereplő messze többet szerepel, mint bárki más.)

Ami nem tetszett, hogy nem minden részét érzem alátámasztottnak. Leginkább az zavart, hogy nem értem, honnan jön Maxime nagy haragja. Végig vártam, hogy kiderül valami a szüleiről, vagy valami. Ehhez képest az, hogy nehezen olvas, az tette ilyen vadállattá? Lehet, hogy csak naiv vagyok, de ezért miért akarja a fél világot agyonverni?

A végére szerintem ott lyukadok ki, hogy a hangulata adja azt a kis pluszt, amiért más, mint a sok nagyon hasonló. Ez egy kedves sztori, és nem az erotika felé lépett el benne a szerző.

Nem az a könyv, amit újra akarnék olvasni, de egyszer nem fájt.

 

Blaine: Az álmok könyvesboltja – Mint romantikus: 65% kellemes hangulatú, kliséket felhasználó szerelmes történet nem nyálasan.

Szubjektíven: 55% nem fájt, de nem is tetszett különösebben. A szerelem ok, a főszereplő páros személye már nem annyira.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5616799264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása