Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Novik: A végzet iskolája

Solomancia 1.

2022. január 23. - BBerni86

Varázslós, vizsgára készülő, szövetségeket kötő.

El igyekszik nem kitűnni a diákok közül, noha tisztában van vele, hogy az egyetlen esélye az iskolán túli túlélésre, ha egy csoport befogadja a tagjai közé. Ha szabadon eresztené az erejét, lenne is biztos helye. A lány olyan pusztító erő birtokában van, amitől a saját családja is halálra rémült, és a nagyszülei ki akarták végezni már a_vegzet_iskolaja.jpgkisgyerekként. Édesanyja, a világ egyik legismertebb gyógyító varázslónője azonban életben tartotta, szerette, és arra nevelte, hogy ne váljon belőle lélekfaló halálosztó. Nem könnyű feladat, amikor a varázsiskola egyre löki a pusztítás felé. Sötét van a szobában és kér egy igét? Ad neki egy olyat, amivel mindent fel tudna égetni. A rejtőzködés ideje azonban lejár – az iskola bajnoka, a nagy harcos Orion felfigyel rá, és újabb és újabb kalandokba sodorja. Orion sokak életét megmentette már – és ezért fizetni kell. Rajtuk múlik az új tanulók élete, és lassanként egyre többen ráébrednek, mi minden lakik a jelentéktelennek tűnő lányban.

Nagyon nem egy Harry Potter. Pedig ebben is varázsiskola van, meg mindenféle diák – a hasonlóságok ezzel véget is értek. Ez a történet nem gyerekeknek, szerintem nem is kamaszoknak szól. Talán 17-18 évesek a főszereplők, de ez nem egy YA világ.

Meg is fogott, hogy milyen sötét hely a Solomancia. Ott az a mindennapos, hogy egy szörny levadász egy vagy több diákot. Ott minden arról szól, hogy kinek sikerül életben maradni. Azért nem gyakori, hogy a hősnő azon aggódik a nyitányban, hogy az egyik szomszédja szerinte megölte a másik szomszédjukat, és a teteme valahol a srác szobájában rohad. Roppantul tetszett is, ahogy ez egy horror iskola. Itt minden veszély – a leckék, az órákra járás, de még egymásban sem bízhatnak meg a leendő varázslók. A túlélésért semmi sem drága, és akadnak, akik gyakorló sötét varázslók. (Azért néha veszélyesebbek azok, akik ártalmatlannak tűnnek.)

A sötétségen túl egyedi is, ahogy ez a tanárok nélküli, túlélésre játszó iskola működik. Valóban egy más világ, és nem sűrűn botlok bele ilyesmibe. Novik ezt nagyon jól kitalálta, és folyamatosan plusz feszültséget ad a bezártság: innen a záróvizsgáig nincs kiút, körbeveszik a szörnyekkel teli falak a szereplőket…

Azért akadnak benne tipikusabb vonások is. Ahogy az iskola legmenőbb sráca figyel fel hősnőnkre, aki titkon a legnagyobb varázsló az egész iskolában. Ahogy van egy jóslat, amit kellően sötéten lehet értelmezni. Mondjuk, nekem már most azon jár az eszem, hogy akár másként is fel lehetne fogni. Nem a pusztítással azonosítani, hanem a jelenlegi rendszer lecserélését valami jobbra. Már itt vannak arra kezdemények, hogy Orionnal javítsanak az iskola igazságtalan voltán. Ugyanezt, nagyobb távlatban, a varázslók világában is elkezdhetnék megtenni.

Hála égnek Novik nem a szerelem irányába viszi el a sztorit, inkább sötét humorral operál és fekete kalandokkal és szörnyekkel. Nálam több horror is beleférne, de a világát így is nagyon tudtam szeretni. Ahogy azt is, hogy El cinikus, és nem egy szokott stílusa van. Orion már szimplább álomfiú, bár azért nála is van egy réteg, ami még érdekel. Mennyire szerep, ahogy mindenki megváltója igyekszik lenni? Miért nem enged közel senkit a maga köreiből? Azt még nagyon nem értem, ha mindenki az ő barátja akar lenni, ő miért nem akar senkié sem, ha megmenteni bárkit hajandó lenne.

Jó a nyitott vége, kellően pörögtek az események is, és van még lehetőség ebben a regényvilágban. Várom is a folytatást, érdekel, merre tovább.

 

Novik: A végzet iskolája – Mint fantasy: 75% izgalmas és egyedi világot teremt, miközben némi ismerős elemet is kapunk.

Szubjektíven: 70% a történet szórakoztató, jópofák a szereplők – csak nagyon nem látom, mire megy ki a játék.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4416803716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása