Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sztybor: Sötét emlékek

The Witcher képregény 5.

2022. január 29. - BBerni86

Város megmentésével próbálkozó, értelmes életre törekvő.

Geralt vaják, és ez az, amiben jó és amivel foglalkozni akar. Szörnyeket elpusztítani, embereket megmenteni. Akkor is, ha nem jár érte köszönet, félnek tőle, vagy egyenesen gyűlölik. Ám az idők változnak, és lassan már nincs szörny, ami ellen harcolhatna. Csak járja a vidéket, de munka sehol nem akad. Amibe bevonnák – mint a pénzért verekedés –, nem az ő világa. Még egy halász az, aki mellett leginkább békét talál. A férfi helyzetébensotet_emlekek.jpg ugyanazt érzi meg, mint a sajátjában: aki nem teheti azt, ami a szakmája és szenvedélye, elpusztul. Így rohan segíteni, amikor egy városba hívatják, mert sosem látott szörnyek támadnak az emberekre, és végeztek egy gyermekkel is. Geralt leszámol velük, de sokkal többet érez meg a történetben. Ezek a szörnyek nem a semmiből jöttek – a város vezetője azonban nem kér többet belőle, és elküldené a vajákot.

A Vaják már képregényként is él, és ezt nagyon díjazom bennük, hogy új történeteket mesélnek el. Olyan szörnyvadászatok ezek, amelyeknek jó része Geralt saját sztorija, és nem épülnek a regények átívelő szálára. (Nekem nem hiányzik Ciri meg a prófécia, a sorozat 2. évadára se bírtam rászánni még magam.)

A Sötét emlékek különleges azért, mert egy más jövőt mutat, mint amit a regényekből megismertünk. Ez egy szomorúbb, de emberileg nagyon találó történet lett. Egy idősebb Geralt a hős, aki csak dolgozna, de már nincs mit. A világ megváltozott és a vajákok lassan ki kell, hogy kopjanak belőle szörnyek hiányában. Geralt azonban folyton reménykedik és azt akarja csinálni, amiben jó. Nem adja fel, nem keres mást, vaják életet folytat. Van abban valami egyszerre tragikus és nemes, ahogy kitart és remél, miközben a világ megváltozott körötte. Kövezzetek meg, de eszembe jutott a Toldi halála is. Egy nagy harcos, akiben még erő is lenne, de ez már nem az ő világa.

Nagyon elgondolkodtatott azon, hogy az embert mi tartja életben. Itt nagyon azt látjuk, több képben is megjelenik, hogy ha az embertől elveszik azt, ami őt azzá teszi, aki, akkor nem marad más, csak a lassú haldoklás vagy a gyors a pusztulás. A másik mélyebb gondolata az önbecsapásé. Az embernek megvannak az illúziói, és senki nem szereti, ha azokat elveszik tőle. Inkább élünk hazugságban és elégedetten, minthogy annak lássuk a dolgokat, amik.

De ez Vaják-történet. Van szörny, van csavar a történetben és ugyanezeket a kérdéseket feszegeti az is. De azért hullanak a szörnyek, folyik a vér és Geralt harcol is. Így az akció igény is ki van elégítve, bár ebben a történetben nem az volt, ami megfogott.

Jó lett az is, ahogy megmutatja, hogy Geralt nem csak egy harcos. Persze, akinek van esze, nem áll ki vele kardpárbajra, de sokkal több ő, mint egy szörnyvadász. Itt nyomoz is. Nagyon könnyű lenne úgy, ha csak végezne az eléje kerülő ködszörnyekkel, ahogy várják tőle. Ő azonban elbeszélget az emberekkel, kutakodik, és nem éri be a kényelmessel. Kinyomozza, mi folyik itt igazán.

Milyen a külcsín? Számomra felemás élmény. Vannak nagyon eltalált képei és hatásos rajzai. Pl. azt nagyon elkapta a rajzoló, hogy mit lehet kihozni a vajákok természetellenes színű szeméből. A város, a belső terek is tetszettek. Az emberek között akad ilyen is, olyan is. De összességében az arcok, amelyekkel a legtöbb bajom volt. Geralt és Woarthe rendben voltak, a többiek már fele annyira se tetszettek. Olyan… szögletesek?

Szerencsére a történet, az a fájdalmas színezet nekem nagyon eladta.

 

Sztybor: Sötét emlékek – Mint képregény: 90% meglepően tartalmas. Van benne akció, nyomozás, de szív is.

Szubjektíven: 85% némelyik rajz nem nagyon tetszett, de a sztorit át tudtam érzeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4616805672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása