Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

McDonald: Holdkelte

Luna 3.

2022. január 30. - BBerni86

Hold uralmáért harcoló, ármányos, jövőbeli.

Lucas Corta még életben tartja a családja túlélő tagjait, és a hatalmuk sincs még teljesen oda. Ennek azonban nagy ára volt: ő maga is súlyosan sérült, mert lement a Földre, és vissza is tért onnan. A fia oxigénhiányos állapotba került az űrben, és csak Luna kitartásának köszönhető, hogy még életben van. Mikor orvoshoz sikerül vinnie, akkor sem biztos, hogy az ifjú Lucas valaha is lesz olyan még, mint korábban volt. A beteg fiatalember így is csaták középpontjában áll: a szülei perre mennek a felügyeletéért, ami egyben a családjaik közti hatalmiholdkelte.jpg vetélkedés is. A Hold nagy családjai mind szövetségeket kovácsolnak és azért küzdenek, hogy az ő víziójuk valósuljon meg a jövőről. Lucas Corta is döntés előtt áll, hova álljon. Már kezdi átlátni, hogy a Szun család volt, amely úgy akarta a hatalmat, hogy a Corta és Mackenzie család kivéreztesse egymást. Közeleg a visszavágás ideje.

Ez is egy olyan sorozat, aminél komolyan törtem a fejem, hogy mi is történt a korábbi részekben. Kaptunk egy összefoglaló táblázatot a fontos szereplőkről, de az már nem volt mellette, hogy ki mit alkotott korábban. Szerencsére az, hogy milyen állapotban kezdték a Holdkeltét, elég sok mindent visszahozott.

Kellett is, mert ez is egy olyan sorozat, ami szorosan összefügg. Ugyanazt a történetet meséli tovább, amit az előző két kötetben elkezdett.

Az első, ami most nagyon tudott irritálni: a Holdon egészen más szabályok szerint élnek, mint a jelen társadalmában. Nagyon sok régies szokásjog van ott érvényben, ami inkább a középkort, mintsem a jövőt juttatja eszembe. Pl. a házasságok kérdése. Itt nem szerelemből vannak együtt, minden politika és hatalmi játszma. Szerződésekkel kötik a frigyeket, amiben még az is benne van, hogy mennyi időre kötelesek együtt maradni a felek. A családfő is közel olyan hatalommal rendelkezik, mint egy ókori görög családfő. Ehhez jön hozzá az erőszak hatalma, pl. bírósági tárgyalást is el lehet dönteni késpárbajjal.

Valahol ez a fele még el is ment. A Holdon nehéz túlélni, érthető, hogy más társadalmi szabályok szerint élnek. Amit viszont nem bírtam megemészteni: a kapcsolatok között feltűnően sok az egynemű házasság. Az elrendezett frigyek majdnem mindenki fiú-fiú vagy lány-lány leszármazott között köttetik. A főszereplő, Lucas Corta élete szerelme is egy férfi. Hogy maradnak fent a családok, pedig megvannak és bőven van gyerek is, ha ennyi az egynemű kapcsolat?

A regény több szálon vezeti az eseményeket, és több család tagjának a szemszöge is benne van. Nem is lehet jó – rossz határvonalat húzni, legfeljebb annyit lehet kimondani, hogy egyesek gátlástalanabb játékosok, mint mások. Azoknak lehet drukkolni, akik legalább a maguk szabályrendszerében tisztességesek tudnak maradni. Még ha nekik is kegyetlennek kell lenni. Ebből jön, hogy nem is nagyon tudtam azonosulni a szereplőkkel. A bábmestereknek kegyetlen játékosnak kell lenni, a bábjaik meg szenvednek és lassan érzéketlenek lesznek, vagy közel kerülnek a töréshez. Mit lehet pl. arra mondani, amikor egy gyereket lengetnek be csaliként a pedofil hajlamú ellenséges család tagjának, hogy aztán a kölyök még a megrontása előtt a hajába rejtett mérgezett tűkkel szemen szúrhassa a férfit?

Van cselekménye, és két szinten is mozognak az események. Mondhatni, sakkoznak a hatalomért, és a tettek mezejére is rálépnek. Ennek ellenére izgalmasnak vagy pörgőnek mégsem tudom mondani. Nem egyszer éreztem lassúnak és néha unatkoztam is.

Még a zárását sem érzem teljesen zártnak. Bár ezzel van vége a sorozatnak, simán lehetne innen folytatni is. Most is ez olyan felemás – mintha igazából soha semminek nem lenne a Holdon vége, legfeljebb időszakos szövetségeket kötnének, és indulnának a közös cél felé, míg megint másként nem kezdenek el gondolkozni.

Mivel nem szeretek sorozatot félbehagyni, nem fogom megbánni, hogy a zárást is elolvastam, de nem fogott meg ez a kötet.

 

McDonald: Holdkelte – Mint sci-fi: 55% a világépítésében vannak ötletek, a karakterei között is van emlékezetes, de lassú és néhol száraz is.

Szubjektíven: 35% sok tekintetben érdekes, a játszmázást szeretem is, de itt gyakran fogtam a fejem, hogy milyen lassan és mit próbálnak lépni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4216805680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása