Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sigurdardóttir: Gének

Freyja & Huldar 1.

2022. január 30. - BBerni86

Nyomozós, régi bűnökért fizető, helyzetbe beleőrülő.

Évekkel korábban három testvért elválasztottak egymástól. 4, 3 és 1 évesek voltak. Olyan szörnyűség történt a családjukban, ami miatt mindenki jobbnak látta, ha messze kerülnek egymástól és kapnak egy új esélyt. Most egy háromgyerekes anyának kellett meghalnia, porszívó csövet ragasztottak a szájába, és bekapcsolták a készüléket. A gyerekeit megkímélték, a férje üzleti úton volt, és nincs indíték sem. Az egyetlen szemtanú a nő kislánya, aki genek.jpgzaklatott, keveset beszél, és érezhetően titkol is valamit. Csak abban biztosak, hogy a gyilkos célzott arra, hogy egy másik nő is a listáján van. A kislánnyal Freyja kezd el foglalkozni, aki a harmincas évei elején megrekedt. A bátyja lakásában él, csak egy normális pasit szeretne, de akivel többet tervezett, egy éjszaka után egy szó nélkül elment. Lesz is döbbenet, amikor a nyomozás vezetőjében az egyéjszakás kalandjára ismer a nő. A személyes ügyeket félretéve meg kell oldaniuk az együttműködést, mielőtt a gyilkos újra lecsap.

Skandináv kriminek számít, bár azért ez jobban kiesik, mint a svéd vagy dán krimik. Sigurdardóttir izlandi szerző és a története, ez a sorozata mindenképpen Izlandon is játszódik. A sok sötétség, zord. de a maga módján szép természet itt is megvan. Arra nem esküdnék meg, hogy annyira jóléti állam, mint a svédeké, de szerintem jól megy az izlandiaknak.

A skandináv krimik szentháromsága nem teljesen valósult itt meg, bár ettől még jó maradt a

regény. De nézzük, mi volt és mi nem.

1: Sötét, gyomorforgató bűnügy. Pipa. Már a nyitó gyilkosság is kellően borzalmas. El tudok képzelni érdekes eszközöket gyilkos eszközként, de itt egy porszívót használnak. Bele se akarok gondolni, milyen lehet, ha a szádba dugják és megfulladsz, míg kiszívja a levegőt a tüdődből. Az igazán borzalmas eset azonban a gyilkos motivációjából bukkan elő. Ennek van köze a múlthoz, és olyan halmozottan szörnyű, hogy nagyon bele se akarok gondolni. Mondjuk úgy, meg tudom érteni, hogy a gyilkos beleőrül.

2: Nyomorult életű nyomozó. Pipa. Huldar nem egy boldog figura. Bármibe fog, valahogy nem elégíti ki a végeredmény. Nyomozónak nem rossz, de a magánélete egy katasztrófa. Egyszer elhatározta, hogy kipróbálja, milyenek az egyéjszakás kalandok. Eredmény? A legjobb barátja nejével összejött egy alkalommal, és most a férfi szemébe se bír nézni. Bűntudata van, mert a pár válik, és nem tudja, ez mennyire az ő hibája is. A másik egyéjszakása Freyja volt, akivel most együtt kellene dolgoznia, de a nő érthető módon ellenséges vele. Pedig már megérett a férfiban a gondolat, hogy váltson és más legyen, de meg tudja-e tenni, elhiszik-e neki? Freyja meg simán szenved. Se lakása, se szerelme, a kutyája is a bátyjáé. Valahol irritált is, ahogy belesüllyed az önsajnálatba. Ő még nyomasztóbb lett, mint Huldar. A férfi még nem adta fel, Freyja inkább.

3: Társadalmi problémák kiemelése. Ez az, amihez nagyon bele kell magyaráznom, ha ki akarom pipálni. A családon belüli erőszak lesz a visszatérő motívum, de ezt nem tudnám kortünetnek nevezni. Szerintem mindig is voltak bajok egyes családokban, csak egyes korokban ezeket jobban el kellett és akarták titkolni.

A történet érdekes, de nagyon kényelmes a tempó. Nyomoznak, de mindent átrágnak és lassan esnek le az összefüggések. Úgy voltam vele, hogy egy-egy jelenet le tudott kötni, pl. a szemtanú kislány kihallgatásai. Ugyanakkor az egész menete úgy állt időnként, hogy untam magam olvasás közben. Nem rossz, belemerülős és az a skandináv sötétség megvan benne, csak éppen az olyan krimiket szeretem, amelyek ennél jobban pörögnek.

A stílusa viszont tetszett, olvasmányos. Nem azért éreztem lassúnak, mert sok lenne benne akár a leírás, akár a kilométer hosszú, felesleges mondatok.

Nem került be a legemlékezetesebb skandináv krimik közé, amelyekkel dolgom volt, de az érdeklődésem felkeltette annyira, hogy majd olvassam tovább is a sorozatot.

 

Sigurdardóttir: Gének – Mint skandináv krimi: 75% sötét indokkal elkövetett kegyetlen gyilkosság, nyomorult nyomozó és jókora csavar a végére, de addig el is kell tudni olvasni.

Szubjektíven: 55% jól lehetett olvasni, egy-egy jelenete emlékezetes is – pörgősebben jobban tetszett volna, de látok benne még lehetőséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6316805694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2022.02.03. 13:52:01

Kíváncsi lennék JÓ skandináv krimi(k)re (Nesbo kizárva, egy könyvet olvastam Tőle, olyan pocsék volt, hogy soha többet). A Tetovált lány sorozat (mármint az eredeti 3) megvolt, az tényleg jó. Valami hasonlót keresek, ja és nem olvasok női szerzőtől. Köszönöm szépen előre is!

BBerni86 2022.02.05. 14:05:45

@Kyria: Szia!
Én nagyon szeretem Jussi Adler-Olsen Q-ügyosztály eseteit, meg több jó rész van Lars Kepler Joona Linna sorozatában is. (A Kepler különben írói álnév, egy házaspárt takar, de talán ez még belefér, nő és férfi írja együtt.)
Még eszembe jut Samuel Bjork Holger Munch&Mia Krüger sorozata, magyarul 3 jött ki eddig, tetszett mind.
Ha történelmi regényeket is szeretsz, történelmi skandináv krimi az 1793 Niklas Natt och Dagtól, azt le se bírtam tenni, annyira tetszett.
Nekem még Arne Dahl-t és Stefan Ahnhem-et ajánlotta az unokabátyám a témában (ő rengeteg skandináv krimit olvas), de erről még nem tudok nyilatkozni, még nem olvastam, csak olvasólistán van.

Kyria 2022.02.05. 14:55:31

@BBerni86: Nagyon szépen köszönöm! Minden történelmit szeretek, úgyhogy az 1793 máris érdekel. Izlandi a szerző?

BBerni86 2022.02.06. 17:12:24

@Kyria: A történet és a szerző is svéd. Svédül különben 3 résznél tart (1794 és 1795), erősen drukkolok, hogy magyarul is jelenjenek majd meg.
süti beállítások módosítása