Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Johns: Batman – Három Joker

2022. február 20. - BBerni86

Joker ellen küzdő, új gonoszt teremtő, saját sötétséggel szembenéző.

Gotham nehéz éjszakán van túl: nem elég, hogy Pingvin megsebesítette Batmant, Joker is alkotott. Mi több, olyan gyilkosságokat követett el, amelyek egy időben zajlottak, így nem tehette mindet ő, noha minden jel szerint mindet Joker tette. Batman így egy régi elmélethez nyúl vissza: nem csak egy Joker létezik. Az extrém külseje lehetővé teszi, hogy többen is a bőrébe bújjanak és összedolgozzanak. De miért fedik most így fel magukat? Vörös Sisak is a városban van, ő is válaszokat akar. Batman és Batgirl kész összedolgozni a fiatalemberrel, aki maga is aharom_joker.jpg démonjaival küzd. Joker volt, aki majdnem megölte, élve eltemette, miatta vált a Vörös Sisakká az egykori Robin. Valami megtört benne és veszélyes. Batman is látja, de nem tud segíteni. Így Barbara marad Jason mellett – miközben egyre közelebb kerülnek Joker tervének megismeréséhez, ők is szembe kénytelenek nézni a maguk sötétségével.

Joker, minden DC gonoszak királya. Egyértelműen Batman legnagyobb ellenfele, a nemezis. De milyennek mutatják ezt a figurát? Nem egy olyan történet van már, ahol akad benne valami emberi is. Mi több, vonzó figura lett. Még szeretem is ezeket a történeteket. A Harleen szexi bohóca, vagy a fehér Lovagban a pszichózis mögött az ember.

Így nem kicsit csapott meg, hogy most mennyire a sötét Joker, aki szembenéz velünk. Már a külseje is mutatja, ebben a figurában nincsen semmi szexi vagy vonzó. Simán egy gyilkos pszichopata, egyenesen három kivitelben.

Elszórakoztam azzal, hogy a külsőt és a tulajdonságaikat is összemértem. Az utóbbival könnyű dolgom volt, mert eleve a képregény megkülönbözteti őket. Még Batman ki is fejti, melyiket mi jellemzi és miben mások. Nem csak az eszközeikben, a fellépésükben is. Más kellékek, más őrület, de egységesen ördögiek. Az már jobb játék volt, hogy az arcvonásokban is meglássam a másságot. Mert nagyon hasonlítanak, de nem egyformák. Egy élesebb orr, kicsit mások a fogai, meg hasonlók. Jason Fabok, a rajzoló remek munkát végzett, nekem ezzel is adott egy pluszt a történethez.

Mert bizony engem érdekelt volna, melyik az első, melyik miért lett Joker. Nem is nagyon tudok mit kezdeni azzal, amikor Batman a végén kimondja, hogy mindegy, ki a Joker. Mit kellene ebből kihozni? Hogy Joker több mint akiből lett? Vagy éppen ellenkezőleg, Joker egy üres maszk, sima tombolás? Hogy csak az őrület és a pusztítás számít, ami személytelen?

Még Bűnöző Joker logikája, amibe leginkább látok rendszert az őrületben. Batman megszállottja, neki akar olyan ellenfelet létrehozni, akinek teljesen kitölti az életét Batman gyűlölete. Tetszett a szál, ahogy erre van jelöltje – több is. Ahogy akaratlanul is mély sebeket talál telibe: a Wayne család gyilkosának megmentésével, a megbocsátással Batman dühéből vesz el, de szerintem ezzel ad Bruce-nak. Jason: a fiú, akit nem tudott megmenteni.

Olyan kérdések jönnek, amelyek löknek afelé, hogy mi a különbség Batman és Joker között? Melyik mögött van személyiség, vagy csak maszk mindkettő? Azzal, hogy Bruce-nak és Barbarának a saját erkölcsi kódexüket kell megszegniük, jobban beléjük mart, mint tette volna a savas virággal.

De nem is Joker vagy Batman a legérdekesebb figura most. Jason az, akiben annyi minden forrong. Akiben még ott a hős, de már kicsírázik a gonosz mag. Ha más világba nézek át, már csak egy hajszálnyira van attól, hogy Megtorlóvá alakuljon. De kinek van igaza? A szabályok betartásával meg lehet változtatni egy eleve romlott és korrupt rendszert? De mi lesz a különbség, tényleg egybemosódik Joker és Batman, jó és rossz, ha nem lesznek köztük határok? Tud zavarni, hogy nem kapunk válaszokat.

Tud zavarni, hogy ebben a világban milyen nyomorult minden hős. Bruce Wayne, olyan bűntudat hegyekkel a mellkasán, hogy az egész élete egy boldogtalan küzdelem. Barbara és Jason is, kárhozott boldogtalanok. Az önbíráskodástól nem lesznek jobban, és rossz nézni, ahogy lenne egy szikra, valami, ami egy jobb helyzetbe vezethetne, és egy kis ragasztó miatt soha nem is tudják meg, mi lehetett volna. De utálom az ilyen semmin múló. végzetes pillanatokat… (Miért nem az ajtó alatt dugta be a cetlit? Bár, akkor meg ráragadna Barbara cipőjére és akkor sem venné észre.)

Miközben szerettem ezt a képregényt, a történetét és a karakterek élve boncolását, nagyon le is tudott hangolni. Nem egy boldog sztori és három gonosz Joker.

 

Johns: Batman – Három Joker – Mint képregény: 85% szépen rajzolt, van benne fordulat és kellő lelki sötétség többeknél.

Szubjektíven: 75% szerettem, de a vége roppantul zavart. Olyan kis dolgokon múlik egy sors.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1716822878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása