Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Carnarvon: Lady Almina és a valódi Downton Abbey

2022. április 06. - BBerni86

Nemesi családot bemutató, felfedező, háborúban segítő.

Carnarvon ötödik grófja a házasságakor nem szerelemre gondolt. Olyan lányt kellett találnia, aki pénzt hoz a családba, hogy a családi birtokot rendbe tegyék és fent tartsák. Egy bálon figyelt fel Alminára, akinek a származása kapcsán voltak pletykák. Az anyja rég elhagyta a férjét, és nyílt titok volt, hogy Alfred de Rothschild élettársa. Alfred hivatalosan a lány keresztapja volt, de nagy valószínűséggel a biológiai apja is ő volt. A lány tőle lady_almina.jpgkapta a jómódot, a hatalmas hozományát. Szép és bájos teremtés is volt – a fiatalok között vonzalom ébredt, és hamarosan Almina lett Lady Carnarvon. A vagyonának hála a családi birtokot felújították, Highclere Castle modern angol kastéllyá vált. George áldozhatott a szenvedélyének, és támogathatta Howard Carter egyiptomi kutatásait – még megérhette, amikor a sok áldozat a század leletéhez vezetett. A kitörő világháborúban pedig Almina mozgósította a családi vagyont, kórházat szervezett és életek sokaságát mentette meg.

Megszámlálhatatlanul sok könyv jelenik most meg az angol királyi családról és a királynőről. Nem is számolom, hány életrajznál tartunk, de van már kötet a királynő és a testvére kapcsolatáról, jön a házasságáról is, és hamarosan lady Diana is újabb életrajzi regényt kap. Talán ezért is akadt meg a szemem ezen a köteten, ami angolokról és a nemességről, de nem a királyi családról szól.

A Carnarvon nemesi család gazdag is volt, csodás birtokaik voltak, és a szerző azt a korszakot mutatja be, amikor bőven volt izgalmas esemény a család és a kastély életében. Mivel a szerző a jelenlegi grófné, bőven volt forrása is kutatni. A családi levéltártól kezdve a leszármazottak meghallgatásán keresztül gyűjthette a történeteket és regénnyé formálhatta.

Ezzel el is értem az egyik kulcsszóhoz. Regény – ugyan ismeretközlő is és rengeteg tényt megtudunk belőle, végig regényként olvasható a történet. Lineárisan elindul onnan, hogy lady Almina a kastély élére kerül, és eljutunk egészen addig, hogy a menye átveszi majd a helyét. Miközben zajlik köröttük a történelem, megismerhetjük a kastély és a birtok működését, a nemesi családok életét a zárt ajtók mögött és a család történelmi szerepvállalását.

Szórakoztató és érdekes a saját jogán – bár rendben, azért a Downton Abbey is ad hozzá. Ott a borítón, belekerült a címbe, és ez az a korszak, amit az első évadokban bemutattak nekünk. Ugyan más a család, de meg lehet találni az összecsengéseket és biztosan nem véletlen, hogy megmutatja nekünk az igazságot arról, amit a sorozatban elmeséltek.

Valahol szomorúnak is érzem, hogy Almina és George, a valódi gazdái a kastélynak, saját jogon is megérdemelnék, hogy emlékezzenek rájuk, nem csak azért, mert Highclere, amit Downton Abbey-ként ismert meg a világ, az ő otthonuk volt. Lady Almina a háború alatt nagyon sokat tett, és igen, lehet mondani, hogy a Rothschild vagyonnal a háta mögött könnyen jótékonykodott, de nem lett volna kötelessége erre költeni a pénzt. Ahogy Lord Carnarvon pedig az a férfi, aki Howard Carter társa volt és az egyik fő oka annak, hogy Tutankhamun sírja feltárásra került. Még mindig emésztem is, hogy ő lakott Downton-ban. Igen, én sem tudok szabadulni attól, hogy a sorozattal azonosítsam a kastélyt.

De olvasás közben eszemben sem jutott. Kiváltságos, de értékes emberek sorsát követhettem nyomon. Mert a nagy vagyonnal lehet értelmesen is bánni, és ők adtak a világnak.

Carnarvon grófné rászánta az időt és a fejezeteket, hogy nem csak családi történetet írt. Az is, fordulatokkal és izgalmakkal, érzelmekkel, de mellette egy korszak rajza is. Highclere és a viktoriánus korszak aranykora is megelevenedik. Mindig van nagyobb távlat is: elhelyezi a családot és a kastélyt a történelemben, a korszakban. Talán ez az a része, ami a sorozatból is ismerős lehet: hogy a szoldák hogyan tartják rendben a házat – bár az ő személyes életük úgy nem téma, mint a sorozatban –, milyen problémákkal kell szembenézni egy nagybirtok kapcsán – csak egyet emelik ki, az örökösödési adó. Itt is, a sorozatban is bőven láthattuk, milyen terhet jelentett, és mennyien kényszerültek arra, hogy eladják az örökséget, hogy az adót be tudják fizetni.

Vannak fotók is benne, amit szintén örömmel vettem. Közelebb hozza, hogy ez igaz történet, nem csak a fantázia terméke. Ezek az emberek éltek, és ez a történetük.

A grófné folytatta a családi krónikát, és Almina menye is megkapta a maga kötetét a kastély további sorsával együtt. Reménykedem, hogy majd magyarul is megjelenik és olvashatjuk, mert ez a kötet élmény volt.

 

Carnarvon: Lady Almina és a valódi Downton Abbey – Mint történelmi regény: 90% regényesen kalandos és olvasmányos, miközben érdekes is és tele van történelemmel.

Szubjektíven: 75% egy-egy ponton felmerült bennem, hogy túl pozitív képet festett a szerző, de érdekes a korszak, a család és jól megírt a könyv is. Szerettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1317780934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása