Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Rose: Legendás lányok

2022. április 09. - BBerni86

Háborús, titkos tevékenységet folytató, női, kémes.

A világ háborúban áll, és Európa nagyja felett a németek rendelkeznek. A megoldás egy újabb front nyitása: ha Hitler kénytelen megosztani a seregét az oroszok és az angolszászok ellen, van esélyük. Ehhez azonban előkészületek kellenek, és ügynökök Franciaországban is, akik partizán tevékenységgel gáncsolják a németeket és előkészítik az amerikai partraszállást. De kit lehet még küldeni? Régi hagyomány, hogy az angol nőket éslegendas_lanyok.jpg gyerekeket nem vonják be a csatákba. Ők biztonságban vannak az angol szigeten, míg a férfiak a kontinensen küzdenek. De már nincs más, és elérik, hogy a SOA nőkét képezhessen ki és dobhasson át Franciaországba. Elsősorban olyan nőket, akik francia gyökerekkel is rendelkeznek. Hivatalos státusz nélkül, de felkészítve és harcra készen.

Az utóbbi időszakban több olyan kötet is kijött, ami valamiképpen azzal foglalkozik, hogy a SOA kötelékében miképpen harcoltak a nők beépítve, német területekre beépítve. Regények, de ismeretterjesztő kötetet is találunk a kínálatban.

Sarah Rose a valós tényanyagot, iratokat, naplókat és jelentéseket tanulmányozott át, amelyekből aztán megszületett ez a kötet.

Az érdekessége, hogy nem lehet teljesen ismeretterjesztőként, sem teljesen regényként értelmezni. Van ugyan kiemelt szereplő több is, lineárisan halad előre a cselekmény, elbeszélve, de mégsem igazi regény. Ahhoz túlzottan a SOA kémnőinek tevékenysége, és nem egy-egy nő története a lényeg. Sok a váltás, szereplők és helyszínek között is, ahogy időugrás is bőven akad benne. Mindenkiből annyit látunk, amennyi éppen az elmesélt történethez kapcsolódik. Vagyis: itt nem az egyes szereplőket mutatja be és követi nyomon, hanem a SOA tevékenységét, amihez felhasználja az abban szereplő nőkkel történteket.

De nem is dokumentumregény, mert ez nem tényfeltárás, nem cikk, hanem regényesen megírt történet jelenetekkel és kevés, de azért jelen levő párbeszéddel.

Két fő iránya van: egyrészt, bemutat nem egy akciót. Lehetőség sok van, hiszen adatokat gyűjtöttek és rádióztak meg, fegyverkeztek és partizánakciókat szerveztek, vettek részt bennük. Ugyan felveti a szerző, hogy már a háborút követően és alatt is voltak olyan hangok, amelyek megkérdőjelezték, hogy a SOA bármit is elért-e, volt-e egyáltalán értelme létrehozni, de a történet úgy lett megírva, hogy nem kérdőjelezhető meg, hogy fontos munkát végeztek.

A másik, hogy egy-egy nő áldozatát és bátorságát mutassa be. Mert tény, hogy nőként mentek át oda és ez szült érdekes eseteket. Pl. Mary és az egyik összekötője, Claude azért bonyolódtak viszonyba, mert a nő gyereket akart. Még akkor is, ha az adott körülmények között, nőként egy idegen országban gyakorlatilag kémtevékenységet folytatva, nagyon nem tűnt jó ötletnek gyereket szülni. De látjuk, hogyan adták az életüket is és tartottak ki fogságban is. A bátorság és önfeláldozás az ő történeteikben is benne van.

Arról nem győztek meg, hogy ezeknek a kémnőknek fontos szerepe lett volna a náci Németország legyőzésében, de az átjött, hogy milyen áldozatokat hoztak, és milyen hazafiak voltak a szükség órájában, hogy helyt álltak.

 

Rose: Legendás lányok – Mint történelmi regény: 55% érdekes, széles körben mutatja be a tevékenységet, de se nem regény, se nem ismeretterjesztő igazán.

Szubjektíven: 40% nem tudott lekötni, belekeveredtem a szereplőkbe és fura a stílusa is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6617779538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása