Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Shepard: Jó kislányok

A perfekcionisták 2.

2022. április 12. - BBerni86

Kamaszos, szerelmes, bűnténybe keveredő, zűröket megoldó.

A lányok a rendőrség látókörébe kerültek: rosszkor voltak rossz helyen, és a gyanúsítottjukkal valaki végzett, így a gyilkos még mindig szabadlábon van. A filmvetítéskor kitalált terveket sorra valósítja meg, és egyre kevesebb az ötlet, ki lehet a titokzatos igazságtevő gyilkos. Be kell látniuk, hogy hiába a sok probléma, azért egy-egyjo_kislanyok.jpg ellenségük halált nem érdemelt ki. Különben is megvan a maguk baja: Caitlin választott a két fivér közül, de ez nem jelenti, hogy Jeremy nem féltékeny a bátyjára, akivel a lánynak a foci mindig közös pont lesz. Mackenzie bejutott a vágyott iskolába, de szembe kell néznie a barátja árulásával. Lehet, hogy egy új srác lenne a megoldás? Ava a mostohaanyja miatt szenved, míg Julie a felfedett családi helyzete és a lakásuk miatt válik céltáblává.

Shepard nem egy kötetéből készült sorozat, bár igazság szerint csak a Pretty Little Liars tudott befutni. Ez is olyan sorozata, amiből elindult a sorozat, még PLL szereplőt is adtak hozzá, de így sem tudott túlélni.

Miért emlegetem a sorozatot? Mert ez a történet jobban működött az eredeti változatban. A Jó kislányok sokkal szórakoztatóbb olvasmány, mint amilyen a belőle készült sorozat lett. Azt végig sem bírtam nézni, ezt viszont könnyen végig tudtam olvasni.

A titok egyik nyitja, hogy több főszereplő van, váltogatja a nézőpontokat és nagyon változatos tud lenni, kinek milyen élethelyzetet kell kezelnie. A szerelem majdnem mindenkinél jelen van, és nem ugyanaz a szituáció ismétlődik. 1-1 nem is lenne elég egy regény témájának, de összeadódnak és így már szórakoztató tud lenni. Még akkor is, ha elég nagy klisék is előfordulnak benne. Mackenzie története a legjobb baráttal, akivel titokban egymásba szerelmesek, vagy Caitlin szerelmi háromszöge se tetszett. Valahogy azt éreztem ki belőlük, hogy van egy szereplő, akiért mindenki odavan – vagy a kiszemelt biztosan – ő meg szenved és nehezíti magának az életét. Lépjen tovább, harcoljon a kiszemeltélt, de ne az idő oldja meg a helyzetet, azt nem szeretem.

Az viszont tetszett, hogy nem csak a szerelem a konfliktus. Van egy elég komoly része, ami a bullying témáját dolgozza fel. Különösen tragikus tud lenni attól, hogy nem maga Julie az, aki támadási felületet hagy, hanem az anyja miatt válik a lány célponttá. (Kegyetlenek tudnak lenni a gyerekek, ez remekül látszik itt.)

A másik, hogy bűnügyek vannak és rejtély. Igazi kriminek nem mondanám, mert a lányokat a magánéleti kérdések jobban lekötik, minimális nyomozást végeznek, és nem is értenek hozzá. Viszont, személyesen érinti őket az eset, és nem csak mellettük zajlanak az események, benne vannak ők is. Van feszültség, és ez érdekesebb helyzet, mint a szerelmi kínjaik.

A megoldás… nálam kicsit hirtelenebb, mint amit elviselek. Vissza kellene olvasni annak a bizonyos szereplőnek a jeleneteit, hogy mennyire olyan, mint amit a Hatodik érzék óta ismerünk. (Pl. csak egy emberrel beszél-e, mikor van jelen, meg hasonlók.) Meglepő, egy kis plusz poént is kapunk, de nem éreztem előkészítettnek. Én jobban szeretem, amikor el vannak szórva a kis kenyérmorzsák a megfejtés felé, és nem a semmiből jön egy ilyen húzás.

A stílus, a karakterábrázolás és a konfliktusok nagyja is tini regénnyé teszi. Érzelmekre koncentrál, nincs túl sok leírás, inkább a párbeszédek és a belső közvetítése a mérvadó.

Jól olvasható, korrekt zárás, ha nem is pont a fogamra való.

 

Shepard: Jó kislányok – Mint YA thriller: 65% kamasz témákról, szerelemről érzéssel ír, a thriller sokkal elhanyagoltabb és hirtelen a megoldása.

Szubjektíven: 60% a stílusa elvitte, szórakoztató, pedig a sok szerelmi nyűg nem tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3417785958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása