Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Green: Toszkána vére

Hatalom, mámor, Toszkána 1.

2022. május 11. - BBerni86

toszkana_vere.jpgFülszöveg:

Veszteség ​nélkül nincs változás, de vajon a szerelem rá tud venni arra, hogy fejest ugorjunk az ismeretlenbe?

Cathlyn Keyes élete gyökeresen megváltozik, amikor egy csúnya szakítás után vőlegénye elől egy toszkán borbirtokra menekül átgondolni a jövőjét. Katie első pillantásra beleszeret a lankás, hullámzó dombokkal, magasba törő tujasorokkal, napfényben fürdőző szőlőtőkékkel és az este ezüstös fényébe burkolózó rusztikus kőépületekkel tarkított toszkán tájba… és nem csak a tájba. Hamarosan megismeri a sármos Danielét, aki felvillantja előtte a változás lehetőségét.
Daniele Allegrini évek óta azért küzd, hogy megmentse a családi birtokot a csődtől. Mindene a szőlő és a borkészítés, de be kell ismernie, az értékesítés kegyetlen versenyt diktáló világa távol áll tőle. A mindent irányítani akaró, olasz mentalitása miatt nehezen viseli a birtokra érkező okoskodó, makrancos és makacs Katie-t, aki elhatározza, hogy segít Danielének kilábalni az anyagi válságból.

Szerintem

Még nem jutottam dűlőre a regénnyel, de mivel van folytatása is, még kicsit merenghetek később is az összképen. Az biztos, hogy romantikus regény és van benne szórakoztató rész is, meg olyasmi is, ami az agyamra megy. De hogy melyik tett rám nagyobb hatást?

A cselekmény lassan egy újabb klisé kezd lenni: a nagyvárosi, sikeres nő megy ki a vidékre, ahol beleszeret egy gazdálkodóba. A Keserédes ebben pozitívan meg tudott lepni, ez a regény már nem járt akkora sikerrel nálam. Pedig ebben is bor készül, csak itt szőlőből és nem almából, itt is van rokonság, szép táj meg hangulat és valahogy mégse az a hatás.

Az egyik oka talán, hogy ez a szerelem az a kategória, amit nem tudok átérezni. Én jobban szeretem, ha a szerelmes pár előbb össze is barátkozik, mielőtt kitör a szenvedély. Itt meg szinte egymást utálva esnek egy ágyba, aztán annyira megvan a kémia, hogy hipergyorsan lánykérés is lesz a dologból. Nekem nem hihető, hogy ilyen gyorsan és ennyire egymásra kattannak. Mert átmenet az nincs – vágyakoznak egymás után, jó a szex és már itt is a nagybetűs szerelem. De miért is szeretik egymást? Ugyan Daniele kap 2-3 nagy vallomásos jelenet is, és részéről van erre válasz, de Katie oldaláról simán el van intézve azzal, hogy most érzi, meg ez a szenvedélyes szerelem. Az csak ront a dolgon, hogy Katie éppen egy fájdalmas szakításon van túl, és ha abban nem is volt úgy benne a szíve, akkor is durva, hogy ilyen hamar pasit vált.

A mellékszereplők: 1-1 kiemelt van, de nem éreztem úgy, hogy fontosak lennének a cselekményben. Talán csak Bianca – aki majd saját sorozatot is kap. Meg talán Will, akinek már megvolt a maga sorozata. Bennük van valami megjegyezhető, egyedi vonás – de ettől függetlenül ez a regény Daniele és Katie körül forog.

Ha már ezt felhoztam, a történet megértéséhez nem kell Katie szüleinek a története, de azért mozgatja az agyam, hogy így épül a regényverzum. Pár, pár gyerekének szerelme, a sógornő szerelmi története. Akinek van kedve, jó hosszan beleragadhat Anne L. Green világába, ami nem egy rossz lépés a szerző részéről.

Ami jobban érdekelt volna, de a regény gyorsan átlépi ezt a szálat, hogy PR szakemberként Katie mit tud tenni a birtokért. Komoly anyagi gondok vannak, új bor készül – mily meglepő, itt is olyan lesz az íze, mint a szex. Új szlogen, új címke – az elején még minimálisan szakmáznak, és ez le is tudott volna kötni. De folyamatosan jönnek a kényelmes megoldások: pl. a nő befekteti a saját pénzét és nem kell a banki kölcsönért harcolni. Egyre jobban le van építve a keret, hogy miért jött ide Katie, és marad a viszony hosszas taglalása.

Bár sokszor le van írva, milyen gyönyörű Toszkána, csak ritkán tudott igazán ízes-illatos lenni a könyv. Van rá törekvés, értékeltem is, de ha annyira hangsúlyos a helyszín, a birtok, akár Róma, akkor lehetett volna több leírás, több hangulat – írom mindezt úgy, hogy nem vagyok a hosszas leírások barátja. De itt valami pluszt még vártam volna.

A krimi vonallal is ez a helyzet. Alapozást kapunk csak: valaki ártani akar, és a bort is fenyegetik, majd messzebb is elmennek. De ki és miért? Milyen történet van a háttérben? Ez egyelőre nagy rejtély, majd ezzel megy tovább a folytatás.

Talán egyelőre ez a benyomásom lényege: a szerelmi/szenvedély szálat leszámítva mindenből jöhetett volna több és gazdagabb: tájból, krimiből, hangulatokból. Ez egy olyan kezdet, amiben látok lehetőséget, és érdekel merre tart majd – azért remélve, hogy a szerelmi szál majd vissza lesz fogva.

Idézet:

Át kellene lépnünk a határainkat, nem gondolod? Kockázat nélkül a siker is elmarad –

 

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4217814879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása