Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Jon: Út a pokol felé

The Hellbound 1.

2022. június 19. - BBerni86

thehellbound.jpgFülszöveg

LEJÁRT ​AZ IDŐD! A POKOL CSAK RÁD VÁR!

Először egy figyelmeztetés érkezik. Az üzenetben mindössze a neved áll, a tény, hogy a pokolra kerülsz, és az, hogy mennyi időd van még hátra a halálodig. Amikor pedig az lejár, rejtélyes lények jelennek meg, hogy örök kárhozatra vessenek, és előlük nincs menekvés.

A világ döbbenten áll a jelenség előtt, tudósok és önjelölt vallási vezetők igyekeznek megmagyarázni a felfoghatatlant, miközben a civilizáció máza egyre gyorsabban kopik le az emberiségről, és hamarosan elszabadul a rettegés fűtötte káosz. Eközben a még élő kárhozottak egy része harcba száll az alvilág erőivel; akad köztük, aki pénzzé tenné végzetét, megint mások a túlélés reményében kétségbeesetten keresik a megváltást.

Szerintem

Bár igyekszem előbb olvasni, mint megnézni a sorozatot/filmet, ami készült az anyagból, itt fordítva jártam el, és ezt nagyon éreztem is olvasás közben. Eleinte mást se néztem, mint azt, mennyire követi a képregényt a sorozat. Leginkább a démonokra/angyalokra(?) voltam kíváncsi, mert az nem tetszett, ahogy a sorozatban kinéztek. Rajzolva sem éppen tetszettek, de azért kevésbé zavarták a szemem.
Különben nagyon jól sikerült a sorozatos feldolgozás, maximálisan egyezik a kettő. Kicsit olyan is volt olvasni a képregényt, mint megnézni a Hellbound első felét.

A történet tele van horror és krimi elemekkel. Van abban valami különleges, ahogy látványosan természetfeletti az elkövető, a rendőrség mégis szabályos gyilkossági nyomozást folytat le. Ahogy nehéz elfogadni, hogy valami olyan történik, amire nincsen racionális magyarázat. Ehhez jön hozzá, hogy Csong Dzsinszu múltját is kutatják, és krimisen kerülnek elő a darabkák, hogy ki ő és hogyan jutott el erre a pontra.

Az talán túlzás, hogy a lények mennyire brutálisan ölnek. Ha úgyis szénné égetik a sugárral, mi értelme van annak, hogy előtte még brutálisan össze is verik az áldozatot? Olyan szinten, hogy a rendőr egyszer úgy is fogalmaz, hogy darabokra szaggatják a testet. Mint eszköz, rendben – borzasztóbb, sötétebb. De a lények szempontjából mi értelme? Azt nem tudom megmondani.

Igaz, sokkal fontosabb, amilyen kérdést feszeget a történet – és amit nem nagyon tudok átérezni, mert a Netflix révén tudom, mi lesz mindebből és a mostani tétel hogyan lesz megcáfolva.
Csong Dzsinszu elmélete az, ha az emberiségnek azzal kell szembenéznie, hogy véletlen mód megölhetik bármikor az embereket a szörnyek, annak káosz lesz a vége és minden elbukik. Így ad nekik egy elméletet: a gonoszt büntetik. Úgy véli, ha az emberek félnek a büntetéstől, sokkal erényesebb és jobb életet fognak élni. Így azzal, hogy elhiteti velük, hogy a lények Isten büntetésvégrehajtói, esélyt ad egy kedvesebb emberiség születésének. Azzal nem számol, hogy ugyanaz történik, mint a szocializmus mindenki egyenlő elvével: mindig vannak, akik egyenlőbbek az egyenlőknél, és az ember mindig megtalálja a módját, hogy a többieket eltaposva élje a saját jólétét. De ez már a második kötet tanulsága… Annyit is akartam csak kihozni belőle, hogy ebben a részben meg lehet érteni, hogy mi volt az eredeti cél – kár, hogy az előismeretem miatt már kész a cáfolat is.

Jó a karakterábrázolásban a sztori. Az ügyvédnő, Csong Dzsinszu, a leendő szektavezér a rövid feltűnése alatt – karakteresek. Számomra a nyomozó lett némileg halványabb, üresebb karakter.

Van fordulat, van korrekt története és kellően borzongató is. Meglepően szépen meg is lett rajzolva ez a képregény. Nálam valóban az a legnagyobb gond, hogy előre tudom, mi és hogyan fog kisiklani a későbbiekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7217843353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása