Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kelly: Az utolsó kert Angliában

2022. július 14. - BBerni86

Fülszövegaz_utolso_kert.jpg

Napjainkban: ​Emma Lovett annak szentelte az életét, hogy elhanyagolt kerteket varázsoljon újjá. Most élete lehetőségét kapta: felújíthatja a Highbury-birtok kertjeit, amelyeket példaképe, Venetia Smith tervezett 1907-ben. Amint Emma egyre mélyebbre ás a kert múltjába, régóta lappangó titkok jutnak tudomására.
1907: Venetia Smith ambiciózus, tehetséges kertépítő, a hírneve is egyre gyarapszik, bankárok, iparosok, ügyvédek keresik meg, hogy vidéki házaikhoz látványos kerteket tervezzen. Amikor megbízást kap a Highbury-birtok kertjének elkészítésére, mindent elkövet, hogy sikerre vigye a feladatot. Ez a kert – és akiket e kert révén megismer – örökre megváltoztatja az életét.
1944: A Highbury falu szélén található farmgazdaságba érkezik Beth Pedley, a vidéki lány, akinek egyetlen vágya, hogy otthonra találjon. Stella Adderton, a szakács viszont alig várja, hogy távozzon a Highbury-birtokról, és nyomába szegődjön álmainak. A ház úrnője Diana Symonds, aki megözvegyült, és hiába próbál ragaszkodni a háború előtti életéhez: otthonát rekvirálták és kórházzá alakították, ahol sebesült katonák lábadoznak. Amikor a háború a Highbury-birtok kertjeit fenyegeti, Beth, Stella és Diana, ez a három nagyon különböző nő érintetté válik egy közös titokban, amely aztán évtizedeken át fennmarad.

 

Szerintem

Kellemes meglepetés volt a regény – sokkal több

tudott lenni, mint szerelmes történet. Kicsit féltem, hogy csak az lesz a lényeg, ki kit szeret, de még a szerelmi szálak esetében sem ragadt le a sablonok mellett.

A kötet egyik erőssége, hogy sok szereplőt mozgat több idősíkon, és így kicsit olyan, mintha egyszerre 3-4 regényt is olvastam volna. Venetia története a század elején, aki nőként küzd a megélhetésért és vállalkozása van. Most egy tiltott szerelem és következményei is a története része lesz. A II. világháború idején a kastély körül több nő élete is fordulóponthoz: a gyászoló úrnő (Diana), a szebb életről álmodó szakácsnő (Stella) és a vidékre menekülő árva (Beth) is próbál boldogulni. A jelenben pedig Emma újítja fel a kertet, amely mindegyikük életének egy-egy fontos pontjához kötődik, így összekötve a történeteket.

Mindegyik síkon a történetet meghatározó elem a történelem és társadalom, amelyben a szereplők élnek. Ezt szerettem benne, mert hiába nincsenek benne a nagy történelmi események vagy személyek, mégis létezően történelmi regény lehetett. Ami az egyik hősnő életét megnehezíti saját korában, később nem lett volna probléma pl. Venetia szerelme a gazdag család úrnőjének fivérével akkor tiltott, később nem lett volna annyira merev a társadalom. Vagy, az adott történet nem véletlenül akkor játszódik – a kastély kifejezetten a II. világháború alatt alakulhatott át így kórházzá.

Tetszett, ahogy egyes problémák visszaköszönnek a hősnők életében, de más korban, másként lehet őket megoldani. Pl. Venetia és Emma is küzdenek a vándorléttel, a vállalkozás vezetésével, de egészen más az a XX. század elején és végén.
De chick lit olvasmányként is el lehetne adni, mert a szereplők nem csak a szerelmet keresik, mellette téma az anyaság, az önmegvalósítás, a családi kötelékek is. Nekem talán inkább volt női létregény, mint romantikus.

Jó benne az is, hogy nem ragaszkodik mindig a rózsaszín happy endhez. Sokkal életszerűbb azzal, hogy ezek a szereplők tragédiákat élnek túl és szenvednek is. Julia Kelly azért boldog végeket kerekített, de az egyes szereplőknél keserédes. Pl. Diana számára a kisfia halála mindig fájdalmas lesz, de a végére az örökbe fogadott fiú mellett valamit visszakap. Így igazabb.

Jól olvasható, karakterközpontú és nagyon fontos benne, hogy ki mit érez. De azért annyi cselekmény is van, hogy ne legyen unalmas és túl leíró. A női alakok élnek benne igazán – mivel más-más alkatok is, kedvencet is lehet választani –, a férfiak inkább csak kiegészítők mellettük. Nem véletlen az sem, hogy pl. Beth vőlegénye, majd férje többet van távol, mint jelen a történetben.

Kerek történet, szépen összeérnek a szálak és jó érzéssel lehet letenni. Elvarrva minden szál.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8517864405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása