Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Frances: Anyja lánya

2022. augusztus 23. - BBerni86

Fülszöveganyja_lanya.jpg

Felfedeztél egy titkot.
És most már része vagy.
Kate egyáltalán nem tervezte, hogy tizenévesen teherbe esik, de amikor mégis így alakul, elhatározza, hogy mindig a lánya javát akarja és megadja neki azt a szeretetet, amelyet ő nem kapott meg gyerekkorában.
Egyedülálló anyaként nehezen boldogul a mindennapokban, de a nehézségek még jobban összehozzák Kate-et és a kislányát, Beckyt. Telik-múlik az idő. Becky sikeres újságírógyakornokként találja meg a helyét a világban, Kate keble pedig dagad a büszkeségtől.
Aztán szörnyű csapás éri, ami a legrosszabb rémálmában sem szerepelt. Élete örökre megváltozik. Kétségbeesetten próbálja megérteni, mi történt, és ekkor belebotlik a sztoriba, amelynek Becky korábban a nyomába eredt…
Lehet, hogy nem is véletlen volt ez a könyörtelen tragédia?

Szerintem

Elméletben szerettem ezt a regényt. A gyakorlatban

sajnos nem annyira. Pedig sok minden megvan benne, amiért működhetne, és mégsem éreztem az igazinak.

Az első gondom, hogy egyre kevésbé szeretem, ha valaki megnevezi, hogy mire hasonlít és még poént is ír rá. Itt az Erin Brokovich van sokat emlegetve, és valóban megvan a hasonlóság. De, hogy ki is hangsúlyozták, nekem elvette a kedvem. Pedig még csak azt sem mondhatnám, hogy az eredetit szerettem, mert nem lenne igaz. Nekem az olyan semleges. Sajnos, ez a sztori is.

Kate egyedülálló anyaként nevelte fel a lányát. Amikor az újságíró gyakornok Becky baleset áldozata lesz, az anyja végig akarja vinni a lánya utolsó esetét. Miközben egyre mélyebbre merül a 'gonosz vállalat szennyezi az emberek vizét és földjét' történetbe, azt is sejteni kezdi, hogy a lánya nem is baleset áldozata lett.
A nyomozás vihetné el a hátán, de sajnos nem volt izgalmas a könyv. Adta magát, hogy mi után nyomozott a lány, és hogy kinek volt az útjában. Amikor még az Erin-hasonlattal is ráerősítettek, semmi titok nem volt abban, hogy mit kell Kate-nek kiderítenie. Vagyis, nekem nagyon hiányzott a rejtély.

Kettes gondom, félig-meddig elmegy bírósági krimi irányába, és mégsem. A végcél egy tárgyalás, de itt csak addig jutunk, hogy egyáltalán legyen valami bizonyíték, amivel a társas keresetet be lehet nyújtani. Olyan… kurta-furcsa így a végeredmény. Nme lesz jogi krimi, annak ellenére, hogy Kate a végére új karrierbe kezd, és jogász gyakornok. Én szeretem a tárgyalótermi krimiket, úgyhogy nekem többet adott volna, ha a bíróságra is benézhetünk, nem csak az ügyvédnőnek adják az anyagot, hogy menjen vele tárgyalásra.

Túlzottan cselekménygazdagnak sem mondanám a történetet. Van pár csavar, de azoknak egy jó része nagyon adja magát és lehet előre tudni, hogy annak kell történnie. Kate meg se nem jogász, se nem nyomozó, csak egy lelkes amatőr. Így reálisabb, de rém rossz olvasni, amikor pl. a kapott nyaraláson akar pár dolgot kideríteni, aztán sehova nem jut el, legfeljebb úszni tud párszor, mintha valóban csak nyaralna.

Pedig a szereplők szimpatikusak. Mélynek nem mondanám őket, Frances nagyon egyszerűen jókra és rosszakra osztja a szereplőit. Aki jó, az erkölcsös. A rosszak meg ölnek, szennyezik a környezetet vagy eltussolják ezeket a tetteket. Még csak olyan karakter sincs, aki az egyik oldalon állónak tűnik, aztán kiderül, hogy beépített ember.
Amit azonban írni akartam, hogy Kate és öreg szomszédja, a barátja és Becky is kedvesek, helyesek, nagyon összetartanak és helyén van az erkölcsi érzékük. Kate pl. annyi gyengeséget kapott, hogy nagyon alacsony az önbizalma és stigmaként hordozza, hogy szegények, mennyit kellett dolgoznia, hogy a lányának minden esélye meglegyen, ami neki nem volt meg.

Megírva is korrekten lett, amit egy csajos krimitől vár az ember. Bőven van benne érzelem, olvasmányos, könnyed. Amit egy ilyen könyvnél várunk.

Talán azt írnám, hogy nálam félrement, mint a borító. Csajos kriminek elment, igazán izgalmas, jó történetnek nem. És miért kellett a fürdőruhás nő a borítóra? Egyetlen nyaralós jelenet van a végén, ez nagyon nem az a tengerparti, nyári krimi, aminek ez alapján gondolnám.

Idézet

Tévedés, hogy a nők azok, akik megőrülnek a csokiért, korlátozott tapasztalataim szerint pont a férfiak az édesfüggők. Vannak barátnőim, akik kénytelenek dugdosni a csokit a férjük elől.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2117894845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása