Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Aaron: Thor: A mennydörgés istene 2.

2022. szeptember 11. - BBerni86

Fülszövegthor2.jpg

Malekith, ​az Elátkozott újra Asgardot fenyegeti!

A sötét elfek egykori ura megszökik az alvilágból, hogy visszafoglalja trónját, és kegyetlen bosszút álljon Asgardon. Saját faját sem kímélve pokoli vérengzést rendez a Kilenc Birodalmon át, és Thor kénytelen belátni: egymagában képtelen megállítani őt, ezért létrejön a Birodalmak Szövetsége. De vajon kiállja-e a próbát egy isten, egy óriás, egy törpe, egy troll, egy fényelf és egy mágusnő társulása? Képesek lesznek arra, hogy
a győzelem érdekében háttérbe szorítsák ősi sérelmeiket és előítéleteket, és ne végezzenek egymással?

Útjukat azonban újabb és újabb ellenségek felbukkanása is nehezíti, Thornak pedig még a Földért is harcba kell szállnia. Vajon bolygónk végzetét a Roxxon nagyvállalat legújabb vezetője hozza el már most, a jelenben, vagy majd Galactus a távoli jövőben? Az egyikük a haszonért pusztítaná el a világot, míg a másik szemében az egyszerű táplálék csupán.

A hatalmas viharisten, aki ráadásul közben éppen randevúra készül, egyikük terveit sem hagyja szó nélkül…

Szerintem

Némileg talán furcsa, hogy

egy Thorról szóló képregény kapcsán messze nem Thor volt a számomra legérdekesebb karakter a történetben. Noha Jason Aaron a villámistent is összetett személlyé igyekezett tenni, Malekith kapja az első helyet.

Malekith, a sötét elfek egykori királya, akit háborús tetteiért Odin a legmélyebb börtönbe zár. Akit kiszabadítanak, és aki újra elkezdi a gyilkos munkáját. Ő már eleve egy legenda, és a történet folyamán részletekben, innen-onnan állnak össze a darabkák, ki volt ő és hogyan lett belőle Malekith. Thor útja nyílegyenesen a hős isten, a Föld védője címig, de Malekith kapcsán azt látjuk, hogy egy ártatlan lélek hogyan jut el oda, hogy a történet nagy antihőse legyen.
Malekith a maga módján nagyszerű figura, aki megállíthatatlanul tart a célja fel. Kegyetlen gyilkos? Az is. De céltudatos, nagy harcos és varázslónak sem utolsó. A király, aki egyesíti a sötét elf törzseket. Egy hősnek méltó ellenfelek kellene, és ő az.

A kötet szervező elvének különben azt találnám, hogy Thor a Föld védelmezője. Különböző korokban más-más veszedelemtől kellett megvédenie, és mindig megtette, amit tudott. Az ősi időkben szörnyekkel mérkőzött, nagy bulikat csapott, és akár egy sárkány baráttal is végzett, amikor az túlzásba vitte a bulit az emberek kárára. A jelenben egy nagyvállalat ellen veszi fel a kesztyűt, míg a jövőben Galactus ellen védi meg a halott Földet és ad neki még egy esélyt. Az idősíkok keverednek, és így az aktuális kalandok mellett egy másik történet is kezd látszódni. Hogy mi vezetett oda, hogy a Föld egy halott szikla. Hogy milyen ellenfelek fognak majd össze és jön a nagy háború. Ami különben egy következő kötet, de már itt vannak a gyökerei.

Érdemes kiemelni, mennyire mai tudott lenni attól a kötet, ahogy a multik lépnek elő ellenféllé. Ugyan ennek az élére egy ember – bika – szörnyeteg került, de az üzenet attól még áll. A profit nevében tönkreteszik a bolygót, minden élhetetlen lesz és az élővilág kihal. A törvénnyel bevédik magukat, és pusztítanak. Thor meg nem tud mit tenni ellenük, ő egy harci isten, nem jogász vagy politikus. Ez egy annyira más harc, mint amit vívni szokott, hogy bukásra van ítélve. Itt ugyan még csillan némi remény, de ahogy a sorok között olvassuk, hogy milyen gonosz szövetség van alakulóban, ez csak leheletnyi idő a bolygónak.

Felbukkannak a Marvel univerzum ismertebb, vagy éppen kevésbé ismert alakjai. Jön Jane Foster, Coulson ügynök, Amazon, Galactus. Színesítik a történetet, ha új színeket nem is kapnak ahhoz, amilyennek látni szoktuk őket. (A gonoszok, Malekith és Dario Agger sikerültek jobban.) Thor az a pozitív szereplők között, aki többet tud mutatni, mint az izomembert, aki a kalapáccsal lecsap. Ahogy a szövetségben az árulót keresi és csapdát állít, az már szinte Lokit idézi. Azért csak tanult valamit az öccsétől is…

Szépen van megrajzolva is, festményszerű a kötet. A harcok dinamikusak, de az érzelmeket is igyekszik megmutatni. Tetszett, ahogy a különféle világok egyedi karaktert kaptak.

Jön a folytatás is, úgyhogy olvashatjuk tovább is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7417907999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása