Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Aaron: Thor - A mennydörgés istennője

2023. június 17. - BBerni86

Fülszöveg: thor.jpg

Thor méltatlanná vált arra, hogy a magasba emelje Mjölnirt. A kozmikus erejű fegyver elfeledve hever a Hold felszínén. Malekith, a sötételf kihasználja az alkalmat, és veszedelmes szövetséget igyekszik kovácsolni, hogy véghezvihesse őrült terveit – első lépésként pedig a Földre szabadítja a rettenetes jégóriásokat.

Mjölnir nyelére azonban egy rejtélyes nő keze kulcsolódik. Új Thor emelkedik fel, a Mennydörgés Istennője nem kisebb lendülettel veti magát a harcba, mint Odin fia tette. De ki lehet ez a harcos amazon, aki méltónak találtatott Mjölnirre? Nem csak Thor kezd el nyomozni a kiléte után, de Asgardia viszálykodó vezetői is mindent elkövetnek, hogy kideríthessék, kicsoda ő valójában. Közben Mjölnir új gazdája egy pillanatot sem unatkozhat, ellenségei gyengeséget szimatolva gyűlnek, élükön a megállíthatatlan harci géppel, a Pusztítóval…

Szerintem: 

Thor méltatlanná lett, és a

kalapácsát egy nő veszi fel és folytatja a harcát. Ezzel röviden el is lehet mondani mindent erről a részről.

Mert simán lehet úgy olvasni, hogy van egy női Thor, és ő milyen harcokat vív meg. Hiszen a világ most is veszélybe kerül, és kell az isteni erő a megmentéséhez. Ármánykodik Malekith és Dario Agger sem mondott le világuralmi terveiről. Neki aztán vannak olyan ötletei, hogy a hajam égnek áll. Avagy mi történik, ha a képregény fantasy világát megüti egy kis valóság? Pl. Agger kitalálja, hogy a sötét elfek bolygóján olajat fúr. Női Thor és a többiek felveszik a kesztyűt, és jönnek szépen sorban az összecsapások.

Közben kapunk színes kiegészítőket – a kedvencem különben az volt, hogy Agger hogyan lett Minótaurosz. Van abban valami szomorú, hogy milyen kevésen múlik, hogy valakiből hős vagy nagy gonosztevő lesz.

Ha már a hős tematika – Thor is jelesre vizsgázik. Ugyan nyomozza, és azzal humort visz a történetbe, hogy kit rejt a női Thor maszkja, de aztán mellszélességgel melléáll és támogatja. Ő belátja a nagyobb jót, és nemesen viselkedik. Ettől hősiesebb is, mint amikor szinte halhatatlanként, isteni erővel csatába ment.

De az akción túl mást is lehet találni a képregényben. Lehetne nézni, mi motiválja a női Thort. Mekkora áldozat, hogy azt teszi, amit. Hiszen mi a végére megtudjuk, hogy ő Jane Foster, aki lassan belehal abba, hogy ezt az erőt használja. De szükség van rá, így nem is kérdés, hogy megteszi. Még valami, ami a hősök sajátja és itt ki van dombosítva: az önfeláldozásuk.

Harmadszor, ott van Freyja és Odin története is benne. Ez még inkább feminista, mint maga a női Thor, ami szintén adna egy ilyen olvasatot. De az asgardi uralkodópár még inkább: Odin semmibe veszi a nejét, úgy tesz, mintha az ő szava szent lenne, és senki másnak semmiben sem lehetne igaza. Durván bánik a nővel, elvakult és kifejezetten ellenszenves a viselkedése. Apaként, férjként, és királyként is leszerepel. Freyja viszont nemesen viselkedik, és itt ő a jobb uralkodó, szülő is. De ez a világ olyan, hogy ez mit sem számít. Odin a főisten, Freyja csak a felesége, hiába az érdemei.

Szépen meg is lett rajzolva ez a képregény. Mozgalmas, színes, kifejező. Kb. olyan, mint egy felnőtteknek készült animációs sorozat valamelyik streamelős oldalon.

A kötetben van még 3 ki történet is, amelyek közül az elsőt emelném ki külön. A távoli jövőben, amikor a villámlás istennői újjáteremtik a földi életet, és Thor az embert is visszahozza. Az első emberpár neve sokat mond, kiket tartott olyan nagyra az isten: Jane és Steve. De van humor női Thor plusz történetében is, meg valahol szomorú is, hogy már csak így tud kalandot átélni, hiszen Jane-ként a kórházi ágyból sem nagyon tud felkelni. Nem véletlenül nem adná az ilyen kalandokat sem, semmiért.

Működik különben külön kalandként is, de sorozatrésznek is. Van előzménye, és érezhetően folytatása is lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9418147168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása