Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sparks: Tűzlovag

2022. szeptember 15. - BBerni86

Fülszövegtuzlovag.jpg

Eden, ​az észak-karolinai városka sorsdöntő színhely két ember életében. Taylor McAden, a helybéli önkéntes tűzoltó habozás nélkül kockáztat, mindig ő az első, aki a lángok közé veti magát, ha meg kell menteni valakit. Nem törődik saját biztonságával, kihívóan szembenéz a halállal, amióta csak ismerik. Csupán egyetlen dologban nem mer kockáztatni: a szerelemben. Nem akad asszony, aki közel férkőzhetne a szívéhez. Denise, a magányos fiatalasszony a könnyebb megélhetés reményében Atlantából költözik délre, a nagyszüleitől örökölt házba, ahol zavartalanul nevelheti, taníthatja beteg kisfiát. A két szomorú, magányos fiatal egy autóbaleset riasztó következményeinek köszönheti a találkozást, amelyből akaratuk ellenére szerelem fejlődik. Taylor hiába küzd érzései ellen, nem futamodhat meg élete legnagyobb bátorságot és elszántságot követelő lépése elől: számot kell vetnie a múlt nyomasztó emlékeivel, hogy ne riadjon meg egy közösen élhető jövő lehetőségétől.

Szerintem

Akad benne tipikus

Nicholas Sparks-eseménysor, de azért ez a szerző jobb regényei között van. Érzelmileg mélyebb szereplőket sikerült alkotnia, akiknek nem csak a szerelmi tematika határozza meg a történetét, és cselekmény is van.

A történet Taylor és Denise nézőpontját váltogatja, akik a történet párja. Mindketten súlyokat cipelnek: Denise egyedülálló anya, akinek a fia speciális nevelési igényű. A nő feladta az egész korábbi életét, hogy az az anya legyen, akire Kyle-nak szüksége van. Taylor pedig tűzoltó, aki egy családi trauma miatt megrekedt, és minden kapcsolatát szabotálja. Amikor Denise és Kyle autóbalesetet szenvednek, Taylor lesz a megmentőjük és a két felnőtt között lassan egyre komolyabb kapcsolat alakul.
Ami tudott benne tetszeni, hogy Sparks nem arra tette a hangsúlyt, hogy mennyire tetszenek egymásnak, milyen köztük a kémia vagy éppen a randikra, közös pillanatokra. Helyette azt vette nagyítólencse alá, hogy a saját traumáik hogyan hatnak a kapcsolatra. Denise nehezen enged be bárkit az életébe, hiszen folyamatosan szempont az is, hogy nem egyedül van. Taylor azonban jól bánik a fiával, aki szintén megszereti a férfit és a nő mer kockáztatni. Taylor nagyon megszereti őket, és ettől bekapcsol a kapcsolat szabotáló késztetése. Neki nehezebben megy be egyáltalán meglátni, mit csinál rosszul és változni.

Alapvetően két nagyon jó ember kapcsolatának a története ez, akik a boldogság eléréséhez le kell, hogy győzzék a saját démonjaikat. Látszólag Taylor van jobban egyben, de pont ezért neki van nehezebb dolga.
Ahogy egy romantikus regényben kell, meg is jelenik a kapcsolatot veszélyeztető konfliktus és nem kevés baráti beavatkozás kell, hogy Taylor megtegye a nagy gesztust és helyrehozza a dolgokat a szerelmével. A vége meg annyira romantikus regényes, amennyire csak lehet.

Ami olyan nagyon a szerzőre jellemző: Taylor jelleme. Sparks szereti ezeket a segítőkész, hősies és csendes férfiakat ábrázolni, akik a szerelem köré építik majd az életüket. A kisvárosi hangulat: ahol az emberek törődnek egymással, és van jószomszédi viszony. Meg lehet nézni, hányan sietnek Denise vagy Taylor segítségére egy-egy nehéz helyzetben.
Ide sorolnám a nem túlírt szenvedélyeket is. Sparks most is egy magától értetődő, mély szerelemről mesél, és nem is próbál olyan jeleneteket írni, amely erotika vagy heves érzelmek felé vinné a történetet.

De a szülő – gyerek kapcsolatok ábrázolásában is hozza, amit tőle megszoktunk. Denise és Kyle esetében egy olyan anyát mutat be, aki soha nem adja fel, aki a legjobbat akarja a gyerekének, még ha ez a saját vágyai félretételével is jár. Taylor és az apja kapcsolatát az idő és az emlékezet még idillibbé tette, de ott a férfi a lehető legnagyobb áldozatot hozta meg a gyerekéért. Bár akad ellenpélda is, pl. Denise anyja, a történet a jó kapcsolatokra összpontosít, és a család fontossága, értéke kiemelt eszméje.

Ami pozitív, hogy nem csak az érzelmek és a szereplők jellemének építése fontos. Itt van tényleges cselekmény is, pl. Taylor tűzoltóként több mentésen is részt vesz. Sokszor ez nincs meg a szerző történeteiben, de itt igen.

Határozottan kellemes meglepetés volt ez a történet. Szentimentális, lassú történetre számítottam, de ez lekötött és nem is unalmas.

Idézet

Még ha előre tudtam volna is, mi fog történni vele, akkor is feleségül mentem volna hozzá. Még ha kezdettől fogva tudom, hogy csak tizenegy évet fogunk együtt tölteni, akkor sem mondtam volna le róla. […] Szeretni valakit és szeretetet kapni a legdrágább, legbecsesebb dolog a világon.

Az ifjúság a boldogság ígéretét nyújtja, ám az élet a fájdalom valóságát.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9017910249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása