Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Snyder: Batman: Az utolsó lovag a Földön

2022. október 15. - BBerni86

Fülszövegbatman_1.jpg

A ​SÖTÉT LOVAG UTOLSÓ KALANDJA…

Az átütő erejű kreatív páros, Scott Snyder és Greg Capullo (Batman: Baglyok bírósága, Dark Nights: Metal) a Batman: Az utolsó lovag a Földönbn lezárják évtizedes együttműködésüket a Köpenyes Kereszteslovagon.

Napjainkhoz képest húsz év múlva Bruce Wayne felébred az Arkham Elmegyógyintézetben. Fiatal. Épelméjű. És… sosem volt Batman.

Hogy összerakja múltjának rejtélyét, a Sötét Lovag hosszú útra indul az ismeretlen külvilágban, és találkozik hajdani barátainak és ellenségeinek jövőbeni változatával, köztük rémséges útitársával – Joker fejével. Joker valamiképpen életben maradt, levágott feje lesz Batman démoni idegenvezetője az apokalipszis sújtotta DC-univerzum keresztül.

De ahhoz, hogy kiderítse, mi vezetett ehhez a borzalmas jövőhöz, nyomára kell akadnia annak a szörnyűséges hatalomnak, amely romba döntötte a hajdani világot. Ez lehet Batman utolsó története…

Szerintem

Batman már csak azért is különleges az

Igazság Ligájában, mert ő az egyetlen alapító tag, aki nem rendelkezik szupererővel és nem valami szuperlény. Egy ember, technikai kütyükkel, ez igaz, de az igazi ereje soha nem ezek voltak, hanem az esze és a reménye, hogy jobbá teszi a világát. Ebben a sztoriban az egész világ sorsa múlik rajta.

Kissé még mindig bajban vagyok a képregény szerkezetével. Van egy jelen idejű idősík benne, a Gothamben felrajzolt vonalakkal és egy halott fiúval. Van a posztapokaliptikus jövő, amikor Omega ural mindent, és úgy tűnik, a maradék emberiségnek befellegzett. Mindenki Omega zoknibábja lesz. Itt feléled egy ifjú Bruce, aki új Batmanként meg akar menteni mindenkit és egy nem mindennapi társsal, Joker fejével útra kel. És van a múlt, amire ez a klón nem emlékszik, de elmesélik neki, hogyan bukott el a világ és jött el ez a kor. Fokozatosan, mindenkitől egy kis plusz darabot tudva meg.
Az utóbbi kettő még össze is passzol, de az a múltbeli eset, az zavarja az agyam. Annak mégis, mi a lényege? Hogy a Wayne szülők gyilkosa bosszút állt csak, és így Batman létének alapgondolata kérdőjeleződik meg? Vagy valahogy kijelöli a végére az űrhajó érkezési pontját? Azt amúgy se értem, honnan és miért került a történetbe. Vele visszatér a remény, az új Igazság Ligája, de mégis hogyan vitelezték ki és kicsoda? Lex terve lett volna sikeres?

Van a történetben egy road movie jelleg, ahogy Batman és Joker párosa átszeli ezt a világot, összerakják a történteket abból, amit az úton megtudnak a különböző személyektől. Közben akad egy-egy küzdelem, de a legnagyobb a végére van elhelyezve, tetőpontként. Mozgalmas, messze van az unalmastól, de egy-egy lépés azért meredek benne. De képregény, maximális logikát nem kell elvárni tőle.

Tablót meg azért érzek benne, mert nagyon sok DC karaktert megmozgatnak. Kivel mi történt a világvége után? Sokakat említenek, hogyan haltak meg. Sokakat látunk, hogy sebzetten és megtörve, hogyan küzdenek tovább. Vannak olyanok is, akik helyezkednek. Érdekes is, hogy alakulnak ettől a jó – rossz felállások. Az, hogy Bane és a Madárijesztő például itt is rosszfiúk, nem meglepő. Selina, a Macskanő most is a két oldal között van. Omega embere, de segít Batmannek is. Mások viszont oldalt váltanak – Lex Luthor, Joker is Batman oldalára áll.
De rajzolva is érdekes, hogyan változtattak az alakokon. Csodanő új frizuráját képtelen vagyok megemészteni – az ok, hogy sebhelye van az arcán, de minek van így vágva a haja? Ebben is látszik különben a világvége jelleg. Mindenki megtört, idősebb, saját maga kevésbé dicsőséges formája.

A grafika különben korrekt. Az emberi alakok is mutatnak, dinamikusak a harci jelenetek is. Néha ugyan itt sem látom át, mi történt pontosan, de nem ezen pörgök. Legfeljebb azon, hogy mi is történt a végére Dickkel? Azt értem, leszúrták. De mégis, mennyire? Halálosan, vagy még felépül?

Az üzenet talán elcsépelt, de ezzel a körítéssel belefért. Hogy mindig van egy kis remény. Az emberiség rettenetes és nem is érdemel mást, mint Omegát és a pusztulást. Mit is vár az emberiség, amikor maga Lex Luthor is tudja, hogy Superman legyőzte és el kell buknia, de az emberiség mégis a hősével végez? Amikor Batmant darabokra szaggatták, amikor az csak segíteni akart nekik? De vannak, akik kitartanak és nem térnek le az útról. Miattuk kell nyitva hagyni az ajtót, és remélni, hogy egy napon ők győznek, és nem az erőszak és a gyűlölet.

Sok minden tetszett benne, más meg nagyon nem. Egyelőre emésztem, még nem döntöttem, hogy szeressem vagy sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1617926489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása