Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Rakoff: Egy évem Salingerrel

2022. december 02. - BBerni86

egy_evem_salingerrel.jpgFülszöveg

Joanna a középiskola elvégzése után úgy dönt, hogy New Yorkban próbál szerencsét. Költő szeretne lenni, ezért úgy gondolja, egy irodalmi ügynökség asszisztenseként kerülhet közelebb álmai megvalósításához. J. D. Salinger ügynökének asszisztenseként azt a feladatot kapja, hogy válaszoljon az írónak érkező rajongói levelekre, ami tulajdonképpen a szokásos, formális válaszok közvetítését jelenti. Joanna egyhangú, a munkahelye és a barátjával bérelt brooklyni lakás között zajló életét írói szárnypróbálgatásai törik meg. Miközben Salinger rajongóinak a megszokottól egyre inkább eltérő, hol vicces, hol megható válaszokat ír, lassan rátalál a saját írói hangjára.

Szerintem

Bár megfogadtam, hogy a film előtt olvasom el az alapjául szolgáló könyvet, itt nem jött össze. Így

már ismertem a történetet és volt egy előzetes képem, mielőtt olvasni kezdtem. Sajnos, a film sem tetszett, és a memoár sem – bár azt így el tudom mondani, hogy a film jól sikerült adaptáció, ha nem is szerettem.

Problémának találom, hogy a cím megtévesztő. Joanna nem tölt el egy évet Salingerrel, még csak azt sem mondhatom, hogy megismeri az írót. Az lenne a találó, hogy 'Egy évem Salinger ügynökével'. Csak ez nem olyan eladható, értem én is.
De így becsapva éreztem magam, és legfeljebb arról kaptam egy kis képet, hogy Amerikában milyen jelentős író Salinger. Látjuk, hogy mennyi rajongói levelet kapott és mit jelentett sokaknak a Zabhegyező. Joanna válaszol a rajongói levelekre, és egy ponton maga is olvasni kezdi Salinger regényeit. Reflektál rájuk, és azt szépen meg is írta, hogy melyikben mit fedezett fel magának, miben ismert magára. De Salinger nem került hozzánk közelebb.

Ez egy felnőtté válás történet, és ennek megfelelően vannak benne a jellegzetes határkövek: a párválasztás kérdései, a fizetés beosztása és nagyon fontosnak érzem azt is, amikor az apja átadja neki a hitelei törlesztését is, és teljesen eleresztik a kezét anyagilag is. Joanna megküzd azzal a kérdéssel, hogy alkudjon meg és legyen fix fizetése, kiszámítható karrierje vagy merje követni az álmait akár. De ugyanezt a kapcsolatában is megéli. Az szintén itt van, és átérezhető, ahogy fokozatosan ábrándul ki Donból, és halad a szakítás irányába.

Talán az is kicsit a bajom, hogy nem regényes. Ez egy teljesen átlag, fiatal nő útja az önállósodás felé. Ha nem Salingernek az ügynöke a főnöke, akkor is ugyanilyen kötet lenne, csak elveszne belőle a név, amivel be lehet vonzani az olvasókat. De ettől függetlenül Joanna története nem változna.
Kevés számomra benne a cselekmény – hiába, cselekményközpontú regényeket szeretek, és ez karakterközpontú. Ami önmagában nem lenne baj, de mellette kevés a tényleges cselekmény. Ahogy belegondolok, az a könyv egyik legnagyobb konfliktusa, hogy Joanna maradjon-e a válaszlevelekben a sablonszövegnél, vagy merjen saját véleményt formálni és személyebben írni. Nem rágtam le tőle a körmöm izgalmamban.

Joanna alakja különben szerethető és jól illik a kötetbe. Az átlag, szomszéd lány egy nagyon kicsi csavarral – hogy író szeretne lenni, és verseket ír.
A karaktereket különben is jól elkapta. Az egyik legjobban megírt figura Don, akiről nem is tudtam eldönteni, hogy bosszankodjam rajta vagy szánjam. Az a rész nagyon tetszett, amikor Joanna kifejti a társas viselkedését, ránéz a barátaira, és kimondja, hogy Don a bolondok királya lehet csak. Nem hősöket ír, hanem valódi emberekről mintáz, és ezt érezni is lehetett.

Megvannak a kötet érdemei, de nem az a fajta, amit szívesen olvasok. Plusz, én nem nézem el, hogy a cím félrevezet. Ha már memoár, ne éljen ilyen olcsó eszközzel…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3117963392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása