Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Mather: Öld meg Novembert!

2022. december 18. - BBerni86

old_meg.jpgFülszöveg

Az Absconditi Főiskolán nincs elektromosság, nincs internet, és a szemet szemért elve él a büntetések terén. A diákok a késdobálás, a méregkeverés és a megtévesztés művészetét sajátíthatják el. S hogy kik ezek a diákok? Elit családok leszármazottai, akik bérgyilkosnak, kémnek vagy éppen mesteri csalónak készülnek.
Az egyikük az akcentusok virtuóza – és teljesen megbízhatatlan. A másik egy kegyetlen harcos, aki November gyenge pontjait akarja kihasználni. És ott van a fiú, zavarba ejtő tekintetével és titkaival. November nem is érti, hogy ő, akiben nincs semmi különleges, hogyan illik bele ebbe a képbe. De amikor az egyik diákot meggyilkolják, ki kell derítenie, hogy ki barát és ki ellenség, mielőtt még a nyakába varrják a gyilkosságot… vagy ő lesz a gyilkos következő áldozata.

Szerintem

Hát… ha nem azon kattogna az agyam, hogy

mennyire az Orgyilkos Akadémia jut róla eszembe, talán még tetszett is volna. Pár kivétellel. Viszont így azt listáztam, hogy képregény létére mennyivel jobban működik Remender története, mint Mather regénye.

Már alapból az, hogy mindkettőben mire képzik a gyerekeket, ahogy családok és Famíliák szerint elkülönülnek, a bentlakásos iskola formája. Koppintás. Csak az egyik erőszakos, durva, a másik meg nyakon lett borítva egy YA lányregénnyel. Azért nem teljesen a Battle Royale – Az éhezők viadala felállás, de majdnem.

Folyamatosan zavartak a lányos vagy romantikus betétek benne. A jelenben November gabalyodik majd bele az egyik iskolatársába – mondjuk, nem sok választása van. SPOILER A múltbeli történet meg Rómeó és Júlia felállás: a két ellenfél család örököse egymásba szeret. Nem túl érzelmes, de a romantikus keret megvan. A jelenben is téma, hogy ki kit szeret és milyen a kapcsolatuk titokban, mert persze az iskola tiltja a szerelmi kapcsolatokat a diákok között.

Ami viszont tetszett: a különféle órák, még ha meg is vannak a hasonlóságok a már emlegetett képregénnyel. Folyamatosan gyakorlati képzés is van, feladatokat oldanak meg, és nem csak tanulnak. Gyakran versenyhelyzetbe helyezik őket, és ahogy November ezekben igyekszik helytállni, a regény legjobb részei nálam. Ott volt izgalom, ötlet is.

A regény világa, a családi kapcsolatok újfent túl ifjúsági regényesek. Az Oroszlánok akarnak lenni a legnagyobb család, így mindenki más ellen ármánykodnak. Behódolnak, vagy meghalnak. Túl egyszerű a világképe ahhoz képest, hogy elvileg a világ és a birodalmak sorsát befolyásoló szuperbűnözők a szereplők. De találtam mást is, amin felhúztam a szemöldököm. Ki van mondva, hogy ezek a családok nagyon ritkán ténykednek az Államokban, csodaszámba megy, ha valaki ott próbálkozik. De miért? Nem az lenne a logikus, hogy egy ilyen szervezet a szuperhatalom szerveibe is beássa magát? Nem mintha az USA most emelkedett volna fel ennyire, és új lenne nekik, hogy hatalmi tényező lett…

Nem tetszett az sem, hogy ki a regény gonosza és erre milyen oka van. Disney mese szintje. Abszolút az Oroszlánkirály ugrott be, ha már az Oroszlánok közé tartozik… csak őt nem Zordonnak hívják. A mellékszereplők se sokkal jobbak – ahhoz képest, mit tanulnak, végtelenül egyszerű motivációik vannak: a család védelme, hatalomvágy.

Egyes részei kifejezetten olvasmányosak. A már emlegetett iskolai jelenetek, de ahogy November próbál többet megtudni, és többekkel beszélget az iskolában. Olyankor vitt előre, csak az a bizonyos lányos színezet, amit nem bírok elnézni neki, se a cselekménybe, se November egyes megnyilvánulásaiban. A vége is a flörttel… jaj.
Sorozatrészként problémásnak is érzem, hogy pont attól válik meg Mather, ami a legjobban ment neki: az iskolától.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4817973368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása