Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Parry: Minden testek sorsa

Raven, Fisher és Simpson 1.

2022. december 20. - BBerni86

Fülszövegminden_testek_sorsa.jpg

A Régi Városban halott fiatal nőkre bukkannak, akik mind hasonlóan hátborzongató véget értek.

Will Raven, az orvostanhallgató, az Új Városban hamarosan a zseniális és híres dr. Simpson tanonca lesz

Simpson mindenkit fogad a megosztott város leggazdagabbjától a legszegényebbjéig. A háza senkiéhez sem hasonlít,

tömve van az odalátogató tudósokkal és merész kísérletekkel az érzéstelenítés új gyakorlatában. Raven itt ismerkedik meg Sarah Fisherrel, aki felismeri a fiút kísérő veszélyt, és azonnal ellenszenvesnek találja Ravent. A lány ugyanolyan intelligens, mint ő, de nem rendelkezik előjogokkal, amelyekből különösen az orvosi képzés lenne számára fontos.

Miután mindkettejüknek megvan rá az oka, hogy közelebbről is vizsgálni kezdjék a titokzatos haláleseteket, Raven és Sarah beleveti magát Edinburgh alvilágának legsötétebb árnyai közé, ahol, ha életben akarnak maradni, túl kell lépniük különbségeiken.

Szerintem

Rég olvastam orvosi krimit, így volt bennem várakozás. Kissé azért letörtem, amikor

a történet elején szembesültem vele, Will milyen orvos mellé kerül tanulni. Nőgyógyász. Hát, el nem tudtam képzelni, milyen krimit kapok, ha szüléseket vezetnek le közben…

Így viszont kellemes meglepetés volt, ahogy a történet felépült. Valóban tud lenni történelmi regény, és orvosi krimi is. Will tanulja a szakmát, míg Sarah minden álma, hogy ő is tanulhasson. Rajtuk keresztül megismerjük a várost, a korszakot, a társadalmat és annak szabályait. A város előkelő, de a legszegényebb részeibe is eljutunk. Már önmagában az egy élmény volt, hogy milyen szakadék tátong egy városon belül is, és ezt Parry meg is tudta mutatni.
Orvosi, mert éppen azon dolgoznak a már végzett doktorok, Will mentora is, hogy egy jó altatószert találjanak. Vagyis, van benne orvosi téma is, kísérletekkel és felfedezéssel. Ez közben kiegészül könnyebb és nehezebb szülésekkel, orvosi jelenetekkel.
A krimit pedig az adja, hogy sorra kerülnek elő női holttestek. Általában nem gyanakodnak gyilkosságra, pláne, ha az áldozat pl. prostituált volt. Will azonban az egyiket ismerte, és tudja, hogy nem halálra itt magát Evie. Érdekelni kezdi az ügy, Sarah majd segít neki, és így ők nyomoznak is. Szépen beilleszkedik ez a szál a többi közé – és azért jár a plusz pont, hogy végső soron még ide is sikerül orvosi témát behozni, és a gyilkosságoknak bizony köze van a nőgyógyászathoz: magzatelhajtó szer – bár a méreg találóbb lenne – okozza a gondokat. Ez utóbbi különben el nem tudtam volna képzelni, amikor a regény elején jártam, de passzolt és témába vágott.

A több szál összeáll, változatossá tette a könyvet. Így bőven elfér benne, hogy kényelmesen legyen elbeszélve, és nem kell a bűnügyön végigrohanni. Sok színes mellékszál színesíti, mint Will menekülése a hitelezők elől, vagy Sarah ügyködése, hogy a maga szerény eszközeivel bővíthesse a tudását.

Tetszett benne, hogy nem romantikus regény, de azért a szerelem is része a szereplők életének. Mina, dr. Simpson (Sarah és Will munkaadója) sógornője szeretne férjhez menni, és most lesz egy komoly udvarlója. Will és Sarah között is elindul valami, de mindketten nagyon küzdenek ellene, és ez éppen csak pár megjegyzés más jelenetek közé elrejtve. De mivel már a folytatása is kijött, felmerül, halad-e majd Parry ebben az irányban is. Ezzel sikerült elérni, hogy van benne ilyen, de attól még történelmi orvosi krimi tudott maradni.

A szereplők sokfélék, és nagyon sokakat meg is kedveltet a szerző. Benne van a férfi – nő ellentét, hiszen Sarah sok tekintetben feminista. Egyenlő esélyeket szeretne, és rendszeresen szembesíti Willt azzal, hogy neki mennyivel több lehetősége van csak azért, mert férfi és nem nő. Sarah különben karakán, okos nő, és nagyon racionális is. Két lábbal áll a földön, és drukkol neki az ember, hogy haladhasson a céljai felé.
Will egy fokkal bonyolultabb, benne van valamilyen sötétség is. Késztetések, amelyekkel küzd. A múltja is titokzatosabb. Ő is jó ember, segíteni akar, de boldogulni is közben.
A mellékszereplők pedig kapják sorra az olyan színeket, ami miatt emlékszünk rájuk. Pl. Mina, aki elsőre csak egy lassan vénkisasszony, de mellette szenvedélyes irodalmár és nagyon művelt is. De érdekes az is, hogy az orvosok milyen alakok: öntelt önimádók vagy hivatásuknak élő férfiak? Van ilyen is, olyan is.

Igazán nem lehet jó – rossz oldalt elkülöníteni. Sarah és Will a gyilkossal ellentétes oldalra tehető, különben inkább csak szimpatikusabb és ellenszenves alakok lépnek színre és történnek velük események.

Olvasmányos, részletes, jól bele lehetett merülni. Kifejezetten szerettem, ahogy megkaptam a nyomozást, az izgalmakat, de mellette a szereplők életébe és a korba is bele lehetett merülni.

Vagyis, nekem tetszett a könyv, olvasom a folytatást is majd.

Idézet

Abban hiszek, hogy szenvedélyes vággyal és fáradhatatlan akarattal lehetetlenségeket is elérhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2617979074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása