Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

D'Rasi: Karácsonyra légy szép

2022. december 27. - BBerni86

Fülszövegkaracsonyra_legy_szep.jpg

A „Karácsonyra légy szép!” vérbeli krimi, amely megtévesztően könnyed, szórakoztató stílussal állítja egymással szembe a két ellentétes pólust. A szeretet világraszóló ünnepét és az emberi gonoszság legfelsőbb fokát, az előre megfontolt gyilkosságot. A „Karácsonyra légy szép!” egy olyan történet, ahol a karácsonyi angyalok nem az ünnep békéjének bájos szimbólumai, mert az írónő a gonosz szándék eszközeként osztott számukra szerepet.

Szerintem

Karácsonyi novella, amiben van kis

krimi, de jót is mosolyogtam rajta. Bírom az ötletes dolgokat, és ebben volt az is.

Az alap egyszerű: egy elviselhetetlen asszonyt, Magdát meggyilkolnak. A nyomok egyértelműen arra utalnak, hogy egy szépségszalonban végeztek vele. Mick, a nyomozó munkához lát és lassan eljönnek az ünnepek…
Szimplának tűnik, de pár dolog eladja.

A nézőpont: ugrál a főbb szereplők között, és a végére derül ki, hogy ki milyen szerepet játszott az esetben. Éppen csak Magda nem kap saját hangot, aki nagyon halott a történetben.
Mi több, még azt is lehet mondani, hogy bár Magda az áldoztat, ő az, akit a legkevésbé sajnál az ember. Az volt a fő szórakozása, hogy mások mindennapjait keserítette meg. Nincs egy szereplő sem, aki őszintén gyászolni tudta volna, hogy lakkal az orrában végezte.
Talán ezen a vonalon azzal volt bajom, hogy befejezetlenül maradt a történet. Ha Mick rá is jön a végén, hogy kik és mit sugalmaztak a szépségszalonos lányoknak, meglepne, ha azért büntetőjogilag bármit lehetne tenni. Megjegyzések voltak csak, nem béreltek fel senkit gyilkosságra. És hogy bizonyítanák ezt be a bíróságon? Szerintem esélytelen.

A másik, hogy a karácsonyi elemeket játékos nevekkel hozza be a történetbe a szerző. Mindenkinek beszédes neve van, és még ebbe is jut plusz poén, Heródes kapcsán. De a jelképrendszert is mondhatnám: ahogy az angyal megjelenik a történetben. Van ezekben humor is, ötlet is. A tematikába illik, és bár erőltetettnek is lehetne érezni, nálam működött.

A következő, ahogy Magda bevégezte. Olvastam már extrém gyilkosságokról, hiszen szeretem a krimiket, de ilyesmihez még nem volt szerencsém emlékeim szerint. Főleg a lakkozás ilyen felhasználása, az újdonság volt. Bizarr – talán. Most humorosnak találtam.

Könnyen olvasható, a stílusa is könnyed és szórakoztató. Nem akar nagyot fogni, de amit megtett, azt jól összehozta. Karácsonyi, krimi, humoros, van benne ötlet. Nem is kell bele tanulság meg a szereplők bonyolult elrendezése sem – de azért egy csavar is elfért benne.
Kellemes meglepetés volt, és jön is az ilyen könyvek szezonja.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9917986692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása