Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Laurens: Végzetes varázsigék

2023. január 04. - BBerni86

vegzetes_varazsigek.jpgFülszöveg: 

Dan és Liss boszorkányok. Hatalmukat a Fekete Könyvtől kapták. Szeretik használni ezt a hatalmat, különösen akkor, amikor az életben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnék.

Egy rosszul sikerült varázslat során Liss fiúját elragadja egy gonosz lény, és mindenki halottnak hiszi őt. Dan és Liss barátsága is véget ér azon a végzetes éjszakán. Hogyan gyakorolhatják a mágiát, miután megidézték a sötét erőt? Hónapokkal később Liss felfedezi, hogy a barátja életben van, a föld alatt rekedt egy ősi démon szorításában. Meg kell mentenie őt, de ehhez szüksége van Danre és a Fekete Könyv erejére. Dan azonnal visszatér Liss életébe, és ezzel egyidejűleg ellöki magától új legjobb barátnőjét, Alexát. Alexa azonban maga is nagy titkokat rejteget, és meg kell küzdenie a saját mágikus tragédiájával.

Amikor egy újabb fiatal is eltűnik, a lányok tudják, hogy ez nem lehet a véletlen műve. Vajon milyen mohó mágiát ébresztettek fel? És mit akar ez a varázslat azoktól a tinédzserektől, akiket magával ragadott?

Szerintem

Ifjúsági fantasy romantikus elemekkel. Van benne

démon, boszorkányok, átok és varázslás. A furcsa az, hogy ennek ellenére nem is igazán fantasy regénynek olvastam.

Ebben a történetben barátnők vannak, akik között titkok és fájdalmas veszteségek állnak. Dan és Liss is keresi az életben az útját, sokáig elválaszthatatlanok voltak, majd jött egy fiú, Johnny. Először Dan csókolta meg, majd Liss párja lett. A lányok eltávolodtak – majd Johnny-t elragadja egy sötét lény, és idővel dolgozni kezdenek a megmentésén. De nem ez a lényeg. Szerintem ez sokkal inkább arról szólt, hogy Dan féltékeny volt. Mert neki is kellett Liss, aki hanyagolta őt. Arról szólt, hogy Liss fuldoklott az otthonában, és kellett neki valaki, aki feltétel nélkül és biztosan szereti. Ez lett Johnny, egy kis mágiával megtámogatva. Erről a történetről teljesen le lehetne húzni a fantasy elemeket, és akkor is ott lenne egy ifjúsági regény, barátsággal, útkereséssel és lelki terhek sorával.

Három lány van a középpontban, és mindenki valami olyasmivel birkózik, ami nagyon kamasz téma lehet. Liss, akinek a szülei nem jönnek ki, csak a lányukkal szembeni nagyon magas elvárásokban jutnak közös nevezőre. Dan, aki vagdossa magát, mert bűntudata van. Ezen felül szerintem ő a saját neméhez vonzódik, csak még maga sincs ezzel igazán tisztában. Nem véletlenül van az benne, hogy Johnny igazából nem mozgatott meg benne semmit, a csók sem hozta a várt érzelmeket. Viszont, amikor Liss járni kezdett vele, féltékeny lett. Mert szerintem Liss állt a szerelme célkeresztjében, nem a fiú. Vagyis, vele kapcsolatban az önbántalmazás és a comming out is téma. Végül, Alexa, aki szintén családi terheket cipel. Aki a nagynénje mellett lel otthonra, mert az ő szülei sem tudnak olyan otthont teremteni, ami a lánynak kellene.

Lassú is a regény, nagyon érzelmi oldalról is közelít. Ez utóbbi az ifjúsági regények sajátja, itt is mindegyik lány lelki világa nagy mélységig meg lett írva. Csak éppen közben nem haladnak az események. Mire valamit csinálni kezdenek, már halálra untam magam azon, hogy Alexa titkolja a nagynénje állapotát, vagy Dan miképpen emészti magát senkinek sem megnyílva. Különben nekem ez is azt sugallja, hogy ez kevésbé fantasy – mert nem a szabadító akciót írta meg, csak a végén gyorsan lezavara a szerző, hanem a kamaszok lelki válságait.

Azért építi a fantasy világot is, csak nagyon lassan. Lesz a démonnak háttér története, tudunk meg dolgokat a boszorkányokról és a varázskönyveikről. A történet sötét hangulatához hozzájárul a démon, a mágia ára, de tartom, hogy ez a történet működne minden ilyesmi nélkül is.

Nekem nem tetszett, és ennek csak részben oka, hogy ennyire lelki és kamaszos történet. Én untam, és nem tudtam azonosulni a szereplőkkel. A halálom, amikor valaki csak magában szenved, mint ahogy Dan teszi, egy ponton Alexa is, és a családi életét nézve Liss is. Ebből jött, hogy a lányok is ellenszenvesek lettek, és nem drukkoltam nekik. Az már csak hab a tortán, hogy mennyi idő volt, amíg leesett, hogy Dan lány. Simán fiúnak gondoltam sokáig.

Hiába kerekedik ki a történet és lesz a végére némi akció is, engem már nem tudott megnyerni. Jelenleg azt érzem a legjobbnak benne, hogy lezárt történet, és nem trilógiának lett megírva.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7417983552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.08. 21:49:33

"Az már csak hab a tortán, hogy mennyi idő volt, amíg leesett, hogy Dan lány. Simán fiúnak gondoltam sokáig."

Hát igen, ez kellemetlen meglepetés tud lenni, egyszer én is jártam így. Eleve hülye szokás az amerikaiaknál, hogy a gyakorlatban szinte egyáltalán nincs nemhez kötve egy csomó utónév, ez a Dan ráadásul rövidítés, amit szintén imádnak, és lehet női és férfi név is. Az író (nő? férfi? momentán nő.) számára természetes, hogy a szereplő neme rögtön kiderül, amint egy névmás felbukkan, most a fordítónak illett volna gondolnia erre.

A könyv magyar címe vajon miért ilyen apró betűs? Szégyelli a kiadó?
süti beállítások módosítása