Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Haig: Éjfél Könyvtár

2023. március 13. - BBerni86

ejfel_konyvtar.jpgFülszöveg

Egy könyvtár – végtelenül sok élet

Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent.
Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják.
Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?

Szerintem

Annyi ötlet van

ebben a könyvben! Sokáig nagyon tetszett is, és értettem, miért szerették annyian az Éjfél Könyvtárt.

A történet ad esélyt, hogy sok történet legyen egyben. Ha meglenne az esély, hogy életed egy hibáját kijavítsad, miben lenne más a mostani életed és éned? Nora kap egy esélyt, hogy ezt kiderítse. A nő a történet elején öngyilkosságot kísérel meg, és így jut el az Éjfél Könyvtárba. itt őrzik élete minden verzióját és megkapja az esélyt, hogy kedve szerint lépegessen köztük. Mi lett volna, ha nem hagyja a versenyszerű úszást? Mi lett volna, ha nem lép ki a zenekarából? Mi lett volna, ha nem kosarazza ki a vőlegényét? Így mindig Nora életét olvassuk, csak mindig más verzióban. Szinte novellafüzér, ahogy egyik életből megyünk a másikba, tanulságokat halmozva.

Hiszen Nora mindig tanul is valamit, és jobban tisztába jön magával. Az olvasó a nővel együtt tanul, hogy milyen döntéseket kellene meghozni, és hogyan építsük az életünket. A végére talán kicsit sok is volt ez a módszer, pláne, hogy egyre jobban lehetett érezni, hogy mire megy ki a játék. Hogy a saját élete az igazi, abban vannak a meghozott döntései, és abból kell a lehető legtöbbet kihozni. Van egy mondás, hogy az életet előre kell élni, de csak utólag értjük meg. Valami ilyesmit játszik Haig is – Nora majd utólag érti meg, hogy mi miért történt, és szembesül a következményekkel is.

Mert ez a regény másik jó trükkje – Nora élete hatással van a körötte levőkre. Attól függően, ő mit csinál, máshol van a testvére vagy a vőlegénye, vagy a főnöke, stb. is körötte.

Sokféle traumát és élethelyzetet tud megírni azzal, hogy sokfelé halad majd Nora. Ezek némelyike bárkinek könnyen elképzelhető, mint az, hogy mennyire meg akar felelni a szüleinek a lányuk. A mások azért nem átlagosak, mint a profi versenysport és az érte hozott áldozatok vagy a sztárok élete és titkai.

Azt külön érdekesnek találtam, hogy a férfi szerző miképpen nyúl olyan témákhoz, mint a gyerekvállalás és anyaság, vagy az apa – lánya kapcsolat a lány szemszögéből. Vannak érzelmek, vannak dilemmák. Nem olyan, mint egy női regény, de közel tud kerülni hozzá és van nőies a szemléletében. Ha meg is lepett, hogy nem férfi hős van a történetben, Haig jól boldogult női főszereplővel is.

Olvasmányos, könnyed, jól olvasható. Rövidek a fejezetek, filmszerűek, és szinte átúsznak egymásba. Jól filmesíthető is lenne.

Akkor mi a probléma? Nekem a végére már átcsúszott a klisébe és vesztett az eredetiségéből. Valami jobbat vártam annál, hogy minden úgy volt jó, ahogy megtörtént. Ha értem is, miért pozitív üzenet az, hogy az életünk a miénk és magunknak alakítjuk, hogy gyakran nem is értjük, mennyire fontosak vagyunk és a jó úton járunk, de ott vagyunk – akkor is, ennél a korábbi fejezetek alapján Haig tudott volna jobbat is.

Pozitív élmény maradt így is, csak maradt bennem hiányérzet.

Idézet

Az emberi természet olyan, mint egy város. Nem szabad, hogy néhány rosszabb része eltántorítson az egésztől. Biztos vannak kevésbé előnyös vonásai, egy-két kétes negyed és külváros, de az egész alapjában véve megéri.

– A filozófia. Évekkel ezelőtt, amikor Platónt játszottad az Athéniakban, egy interjúban azt mondtad, sok filozófiai szöveget olvasol.
– Az életet olvasom. Az élet is egyfajta filozófia.
Norának fogalma sem volt, Ryan mit akart ezzel mondani, de rettentően büszke volt az itteni önmagára, hogy dobott egy ünnepelt filmsztárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2518032770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása