Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Szlavicsek: Légy/ott

Kardos Júlia 1.

2023. április 27. - BBerni86

legyott.jpgFülszöveg

Egy ​feldúlt, fiatal lány indul haza éjjel egyedül egy szórakozóhelyről a kihalt Balaton-parti fasorban. Mikor meglátja a közeledő fényszórókat, először nagyon megörül. De aztán…

Kardos Júlia, az évek óta magányosan élő negyvenes nyomozó képtelen szabadulni múltjától, hiába menekül előle a Balatonhoz, a feldolgozatlan traumák oda is utána jönnek.

Pedig muszáj lesz összeszednie magát. Mert a fagyos februári tó egy fiatal lány testét dobja ki magából. És ez még csak a kezdet.

A szálak egy jómódú családhoz vezetnek, ahol a jólét és a tökéletes család látszata mögött sötét titkok rejtőznek. Egy apa, egy anya, egy fiú. Egy család. De mi tartja egyben? És mi szakítja szét?

És mi van, ha a család csak egy szó?

Egy többszáz lájkot és szívecskét begyűjtő poszt, egy cirádás ezüstkeretbe szuszakolt, mosolyba merevedett pillanat az elektromos kandalló feletti polcon?

És mi van, ha már nincs is.

És mi van, ha soha nem is volt.

Szerintem

Van már pár Balaton körül játszódó krimi. Szlavicsek Judit sorozatával

bővítem most a saját köreim – az ő hősnője Kardos Júlia nyomozó, aki Budapestről helyeztette magát a Balaton partjára és old meg bűnügyeket.

A nyitány Lili esete, aki egy buliból nem ért haza. Eltűnt személyként keresték, míg hetekkel később elő nem került a holtteste. Kardos Júlia kapta az esetet. A csavar meg az, hogy nem hagyományos krimis a megközelítés, amit a fentebbi soraimmal megtévesztően sugalltam. Még csak azt sem mondanám nyugodt szívvel, hogy Júlia a történet főszereplője. Szlavicsek alapvetően fordított a nézőpontom.

Látjuk, hogy Lili elmegy a buliból. Látjuk, ki veszi fel, mikor és miért öli meg. Majd látjuk, hogy tüntet el mindent. Látjuk, a továbbiakban hogy reagál a környezet a lány eltűnésére. Olvasóként mindentudók lehetünk, akik mindent ismernek. Kardos Júlia szála csak egy a sok közül, és nem is a legfontosabb. Kicsit Columbo hangulatom volt tőle, annyi különbséggel, hogy nem kellett a ballonkabátosnak feltenni a kérdéseket, annyira követtük a szereplőket, hogy nélküle is rájöhettünk mindenre. Én élveztem is, hogy a gyilkos, a gyászoló, az ügyhöz kötődő egyéb személyek és a nyomozó szemszöge is megvan. Ez egy gyilkosság anatómiája, és nem csak a kinyomozása.

Megvan benne a guilty pleasure élmény is – nagyon mocskos titkokat rejtegetnek, és akad szappanoperás húzás is. Elég csak megnézni Gábor és Csilla házasságát. Mindkettőről kiderül, hogy szeretőt tart, és Gábor helyi kiskirályként a kezében tart mindent. Még többet is, mint amit a családja tud. De Lili is őrzött titkokat – nem csak a vetélést, de azt is, hogy miből volt pénze. Nem is csodálom, hogy nyomorult Márk összeomlik, amikor szembesül vele, hogy mindenki mi mindent titkol és hazudik körötte.

Azt nem állítom, hogy teljesen logikus és a prostituált-hálózat leleplezése is túl könnyen megy, de cserébe szórakoztató a regény. A borzadásos módon – újra és újra rá lehet döbbenni, hogy milyen aljasságokra képesek a szereplők.

Bőven van benne konfliktus, és akad egy-egy fordulat is, hiába tud az olvasó minden szereplőnél többet. Így tartja a feszültséget akkor is, amikor tudjuk kezdettől, ki a gyilkos és miért tette, amit.
Pörgeti az eseményeket, és nem viszi túlzásba a leírásokat. A Balatonról és környékéről akad pár, de az is éppen csak annyi, hogy behatárolja, merre járunk. Kis hangulatkeltés, de inkább a cselekmény, botrányok adják el a sztorit.

Nekem tetszett, vevő vagyok a folytatásra is. Talán Júlia is fontosabb szerepet kap, majd kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2318098808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása