Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Escobar: Saint-Malo könyvtárosa

2023. április 30. - BBerni86

Fülszövegsaint-malo.jpg

Saint-Malo, ​Franciaország, 1939.: Jocelyn, Saint-Malo könyvtárosa ekkor írja első titkos levelét Marcel Zolának, a híres párizsi írónak. A levelekben beszámol a német megszállás sújtotta francia város mindennapjairól, a hétköznapi ember szenvedéseiről, az ellenállók önfeláldozó bátorságáról, és hogy milyen döbbenetes üldöztetést jelentett a háború a kultúra és a könyvek számára.

Jocelyn és Antoine a háború kitörésekor kötnek házasságot, azonban a férfit hamarosan besorozzák. A háború kegyetlenségével szemben a magára maradt Jocelyn a könyvekkel igyekszik vigasztalni és bátorítani közösségét és önmagát. Elkeseredett harcot vív a nácik által halálra ítélt könyvek, s ezzel együtt a felbecsülhetetlen értékű emberi kultúra és tudás megmentéséért. A letartóztatást, sőt az életét is kockáztatva sikerül elrejtenie néhány könyvet, miközben kétségbeesetten várja, hogy híreket kapjon férjétől, Antoine-tól, aki egy német tábor fogolya. Eközben különös kapcsolat bontakozik ki a fiatal nő és Hermann von Choltiz, a könyvtár állományának felmérésére és a veszélyes könyvek elkobzására kirendelt német tiszt között.

Szerintem

Azt tudjuk, hogy a nácik

nagy műgyűjtők voltak. Közismert, hogyan szedték össze az európai műkincseket az elfoglalt városokban és a zsidó családoktól. A nácik és könyvek összetételről nekem inkább a könyvégetések ugranak be, de itt azt mesélte el Escobar, hogy az értékes köteteket is gyűjtötték amellett, hogy a nekik nem tetsző köteteket pusztították.

Jocelyn története így lesz kettős: könyvtárosként rejti az értékes anyagot, menti, amit csak tud a nácik kezei közül. Mellette van a magánéleti szála, a szerelmi háromszöge. A kettő adja ki Saint-Malo könyvtárosának meséjét.

Escobar pontosan ügyel a határokra, semmilyen módon nem teszi elítélhetővé a szereplőjét. Jocelyn romantikus, elvarázsolt figura, aki tökéletesen boldog a férjével és a könyveivel. A világháború azonban kihozza belőle a hősi oldalt. Bekerül az ellenállási mozgalomba, szembeszáll a hozzá beköltöztetett SS-tiszttel. Végig hű a férjéhez, noha a távolság kikezdi az érzéseit, és Hermann, a könyveket vizsgáló német tiszt sok tekintetben illik hozzá. A könyvek szeretete a közös pontjuk, megvan a kémia, de Jocelyn nem csábul el. Nála döntés is, hogy Antoine mellett és hűséges marad. Így emeli tragikus hőssé, akinek a sorsa ennyire szorosan összefonódik a városával és a könyvtárával.
Antoine hasonlóan jó és makulátlan alak, aki végig hű marad az elveihez és a családjához.
Hermann von Choltiz már megosztóbb figura. Ahogy szereti a könyveket, ahogy Saint-Malo anyagait megkíméli, szimpatikussá tehetik. Amikor Jocelyn megkéri, zsidó menekülteknek is szerez iratokat. Igaz, ott van mellette, hogy a háborút már nem tudják megmenteni, már nem számít pár élet. Ám van mögötte egy olyan ideológia és meggyőződés, amivel sem olvasóként én, sem Jocelyn nem tud azonosulni. Hermann a Német Birodalom eszméjébe hisz. Hogy pusztítaniuk kell, hogy jobb világot építsenek. Mintha vele azt mutatná meg Escobar, hogy különben erkölcsös, jó embereket miképpen fanatizál egy eszme, egy vezető.
Végül, a teljesen negatív alak, aki annyira rossz, amennyire tiszta Antoine és Jocelyn. Az SS-tiszt. Aki élvezi, hogy másokat bánthat. Aki minden képzelt és valós sérelmét erőszakkal torolja meg. Ő valami egészen másért lesz náci, mint Hermann. Nincs eszme, nincs álom mögötte, csak az emberiség vad és pusztító oldala, amit Hitler szintén meg tudott szólítani.

Ez a 4 ember hat egymásra végig, miközben Escobar meséli a város és a könyvtár történetét mellettük. Így nem csak emberi dráma, de egy megszállt város története is. Kisebb mértékben ugyan, de élőbben használja a történelmet, mint a romantikus regények.

Ha a konfliktusokat nézem, akkor azok a háborúban kapják az alapjaikat. Az örökség, az emberi jogok védelme a náci rezsimmel szemben. Feloldás a legtöbb esetben nincs – Escobar pedig szokásához híven tragédiát oszt minden oldalra. Mindenki meghal, a város és a könyvtár elpusztul. De pár könyvet meg tudnak menteni. Az emberségüket a végig megőrzik. Így az erkölcsi győzelem megvan, ha happy end nem is jár mellé.

Stílusában, a romantikus szálak ellenére is, igyekszik kevésbé érzelmes lenni. Tárgyszerűbb, jobban a cselekménynél marad, és nem azzal tölti meg az oldalakat, hogy Jocelyn mit érez, vagy hogyan viaskodik magában. A szereplők ehhez túl nyíltak is – meghozzák a döntést, és kitartanak, nem gyötrődnek miatta.

Minden történelmi rész ellenére nekem ez most inkább emberi történet volt. Egy hétköznapi nőé, akinek egy háborúban kellett oldalakat választania.

Idézet

Sokan úgy vélik, hogy az ember okozza a világ gondjait, pedig valójában az elembertelenedés az igazi probléma.

A tanulás, a megismerés és a felfedezés szabaddá tesz.

A könyvek segítenek megfogalmazni a kérdéseinket, amelyekre azonban ritkán adnak válaszokat, drága barátnőm.

Úgy képzelem el a mennyországot, mint egy hatalmas könyvtárat, ahol az egyes kötetek a világot egykor benépesítő embermilliók mindegyikének az életét tartalmazzák. Semmi sincs eltörölve, semmi sincs elfeledve.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr818099520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása