Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Allain: Mr. Malcolm lajstroma

2023. május 16. - BBerni86

Fülszövegmrmalcolm.jpg

Ha ​egy öntelt agglegény kizárólag olyan hölgyet tud feleségnek elképzelni maga mellé, aki megfelel a szigorú feltételeinek, megérdemli a leckéztetést – és ez örök igazság.

A tekintetes Jeremy Malcolm feleséget keres, de nem akármilyet. Menekül a vagyonára áhítozó nők elől, és igyekszik megtalálni azt a hölgyet, aki a gondosan összeállított listáján szereplő kritériumoknak sorra megfelel. Ám egyre fogy a remény, mert hiába keresgél évek óta, nem leli a tökéletes társat. Ekkor érkezik a városba Selina Dalton kisasszony…

Selina, aki egy plébános lánya, nem tudhat nagy vagyont magának, és a felsőbb körökben sem járatos. Amikor a barátnője, Julia meghívja Londonba, nagyon boldog – egészen addig, amíg ki nem derül, hogy részt kell vennie egy fondorlatos tervben, mellyel Julia bosszút akar állni Mr. Malcolmon. Selina vonakodva egyezik bele, különösen, miután személyesen is megismeri az ellenállhatatlan Mr. Malcolmot, aki úgy tűnik, mégsem olyan öntelt gazember, mint amilyennek Julia jellemezte.

Ám amikor Mr. Malcolm az elérhetetlen lajstroma alapján kezdi méregetni Selinát, a lány úgy dönt, ő maga is meghatározza a kívánalmakat, amiket egy férjjelöltben látni kíván. És ha Mr. Malcolm meg akar felelni ezeknek, fel kell fednie az igazi énjét…

Szerintem

Lenne egy tippem, hogy azért jelenhetett meg

ez a regény, mert készült belőle film. Természetesen filmes a borító is – ami alapján a Bridgerton lehetett a készítők inspirációja. Megjegyzem azonnal, szintén az eredeti regénnyel ellentétesen. Allain történetében nincs afroamerikai angol nemes.

Van viszont egy klisé – a Makrancos hölgy fordított felállásban. Mr. Malcolm gazdag grófi leszármazott, ha a címet nem is ő, a bátyja örökli. Viszont jóképű, gazdag, szép kastéllyal. A legkelendőbb agglegény, akinek megvannak az igényei a leendő feleségét illetően. Ezekről listát is írt. Julia nem felelt meg a követelményeknek, megsértődött és bosszút esküdött. Régi barátnője, Selina viszont olyan nő, aki jó lenne a férfinak. Julia kitalálja, hogy ráveszi a barátnőjét, csavarja el a férfi fejét, aztán jól bántsa meg. Csak éppen Selina nem akar ilyet játszani – és Jeremy Malcolm valóban szimpatikus neki…
Kiszámítható, és néha olyan buta fordulatok vannak benne, hogy nem esett jól olvasni. Főleg a konfliktus, ami elodázza a befejezést. Csak azt csodálom, hogy Juliát nem verte meg valaki, és még jó férjet is fogott a végére. Noha kifejezetten idegesítő egy figura volt – menti, hogy legalább csinos?

Több cselekményt szerettem volna. Ebben piknikeznek, vacsoráznak, báloznak és csupa ilyesmi. Ok, romantikus regény, de nekem az kissé ingerszegény feszültségforrás, hogy a szereplők mire találnak egymásra. Pláne, hogy valóban ennyi életük minden kérdéses pontja.

Történelmi regény is, de a korszak csak köret. A társadalmi szokásokat határozza meg, de maga a történelem nem fontos benne. Nincs történelmi személy, vagy neves esemény. A külsőségek és a házasodási szokások maradtak meg. A zsánerben ennyi az elvárás, ezért nem is panaszkodhatnék, de a történelmi romantikus is képes lenne ennél többre, olvastam már olyat is. Jobban is szerettem.

Bajban voltam a szereplőkkel. Nem kedveltem meg őket – sőt, egyeseket kifejezetten idegesítőnek találtam. Igazából okom nincs rá, nekem túl semmilyen benne mindenki, vagy bántóan kotnyeles és önző. Igen, ez utóbbi Julia.

Végül, ami a leginkább zavart: az a mesterkélt, mű nyelv, amin kommunikálnak. Értem, ezzel is egy letűnt kort igyekeztek megidézni, de nem esett jól. Kizökkentett, és a valódi 19. századi irodalom nem ennyire kifacsart és mű.

Ami menti, a hangulata. Romantikus történelmi komédiának jó alapanyag, a limonádés kellemesség és könnyedség megvan benne. De ahhoz ez nekem nem elég, hogy szeressem a kötetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9418116952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása