Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Murphy: A Fehér Lovag átka

Batman: Fehér Lovag 2.

2023. május 30. - BBerni86

Fülszöveg: a_feher_lovag_atka.jpg

Ősi átkokat támaszt fel és időtlen idők óta rejtező titkokat leplez le a nálunk is hatalmas kritikai- és közönségsikert arató képregény, a Batman: Fehér Lovag szédületes tempójú folytatásában az író és rajzoló Sean Murphy.

Joker szövetkezik Azraellel, hogy segítsen leleplezni a Wayne-család hagyatékának döbbenetes titkát – és nem mellékesen tönkretenni Gothamet. Batman a város és veszélyben lévő szerettei segítségére siet, ám miután ősei titka napvilágra kerül, kénytelen megkérdőjelezni mindent, amit eddig önmagáról és a Gotham életében betöltött szerepéről hitt.

A végveszély láttán Barbara Gordon amellett dönt, hogy saját kezébe veszi az ügyet – ám úgy tűnik, önállósodásával csak Joker malmára hajtja a vizet.

Szerintem: 

A Fehér Lovagban be van

harangozva egy titok – ez a kötet annak a története. Vagyis, a Jack tudatát elnyomó Joker halálos játszmába kezd, hogy összezúzza Batmant.

Egyúttal változik a nézőpont. A Fehér Lovag Jack Napier története volt, aki most visszaváltozik mellékszereplővé, hiába dominál inkább Joker a személyiségében. Előrelép Batman, akinek egy megváltozott világban kell boldogulnia. Megkérdőjelezik őt is, Bruce Wayne-t is és a módszereit is. Mondhatni, két hadszíntéren kell boldogulnia: feltűnik egy új és gyilkos ellenfél, Azriel, aki nagyon sok mindent és mindenkit kész elpusztítani. A Wayne család múltjában, Gotham alapításában pedig egy régi titok van, amit Joker ismer, amit Bruce meg akar tudni, és ami mindent átértelmezhet. (A kettő között pedig kapcsolat is van, természetesen. A végére, ahogy szokásos, minden összefügg.)

Kicsit ezen is bicsaklott meg nekem a történet. Miért is van ennek a titoknak ekkora jelentősége? Nem egy szereplő, még Mr. Fagy is elmondja, hogy nem az határozza meg a Wayne családot, hogy 300 éve mit vagy mit nem csinált az ősük. A tetteikért maguk felelnek. Megjegyzem, Bruce különben is tágabban értelmezi a családot, hiszen neki az a denevér csapat, akiket nem a vér köt össze. Alfred sem volt vérrokona, Jason és Dick, Barbara sem, és mégis a családja lettek.

Így megy a harc az utcákon, közben Batman és Harley összedolgoznak a családi titok feltárásában. Harley is új nézőpontot kap: korábban a szerelmét menteni akaró nő volt, most már többekért felelős. Jack ikreit várja, és kétszer meggondolja, menjen-e Joker közelébe, aki nem tekinti egynek magával Jacket, ha tudná, elpusztítaná. Így a gyerekek sincsenek biztonságban tőle.

Kisebb szerepben, de jön Jack és Joker. Fizikálisan harcolnak az uralomért magukban, de Joker áll nyerésre. Így játszma az is, hogy Jack mikor tud felülkerekedni. Szabályosan elkülönülnek jó és rosszra, még rajzolva is másképpen vannak. Jack emberi, Joker viszont mintha fehérre lenne meszelve és eszelős. Egy-egy váltás olyan, mintha közben sminkelt is volna Joker, pedig ilyesmiről nincs szó. Bár tény, képregényben valahogy kellett jelölni, mikor Jack és mikor Joker, ezt pedig így oldották meg. Batman is teljesen másképp áll hozzájuk – Joker az ellensége, de Jacket mondhatni szövetségesként, néha egészen barátként kezeli. Jack egyre inkább tragikus hős különben – ahogy egy megnyerhetetlen csatát vív a családjáért, és sajnos, végzetszerű, hogy miképpen győzheti le Jokert, ha azt Jack sem éli túl. Éles is lett az utolsó pár jelenete – ahogy megmenti az ikreket, a babahordozót Harley-ra köti és annyit kér csak, fusson és mentse magukat. Ahogy öngyilkos is lenne értük. Ahogy majd Batman és Harley fogják a kezét, amíg meghal. Mert persze azt Joker átengedi neki – ha el is kell pusztulniuk, meghalni Jacknek kell. És hogy ez a győzelme… tragikus, mondtam.

Zárás ez a történet sokaknak, nem csak Jacknek és Jokernek. Búcsúzik Gordon is, és éppen elég bűntudatot, fájdalmat kell a többieknek leküzdeni, míg siratják. Búcsúzik maga Batman is, ha ő nem is meghal, csak Bruce felfedi magát, börtönbe vonul és lezárja a Batman-korszakot. Van is olyan érzésem, hogy ez egy nagyívű Batman-zárlat, annak ellenére, hogy angolul 2023-ban a Fehér Lovag trilógiává bővült. Nem véletlenül hozatja Bruce vissza Jasont. És azt sem érzem véletlennek, hogy Harley szívecskét rajzol a férfinak, meg is szöktetné a börtönből. Azért lenne benne poén, ha Bruce és Harley nevelnék fel Jack és Harley ikreit. Mondja is egy korábbi jelentben Bruce, hogy ő is mit meg nem tenne egy olyan családért, amit Harley kiharcolt magának. Fura, de ki is vagyok vele békülve, ahogy záródnak a szálak és lassan minden a helyére kerül egy szuperbűnözőktől és igazságosztóktól mentes világban. Egy új kezdet Gothamnek.

Megint igaz, hogy nagy belső küzdelem van a középpontban. De most Bruce Wayne néz szembe magával és az örökségével. Még párhuzam is van abban, hogy neki is börtönbe kell mennie az öröksége védelmében, ahogy Jack is tette.

Erre a részre is igaz, hogy az akciót és izgalmakat is kiemelhetném belőle. Elit osztaga van JP-nek, és elég erőteljes lett a beöltözős alakjuk is a feltűnő vörössel és jelképekkel. Bevetnek mindenféle fegyvert, és a jófiúk csapata fel is veszi a kesztyűt. Autós üldözéstől kezdve kardpárbajig van itt minden, és plusz elemként vadnyugati stílusban Gotham kezdeteihez is visszamegyünk. Ott előkerülnek a kardok, korbács és egyéb fegyverek is.
Erőszakos, sötét, akció képregénynek is teljesen megáll a lábán. Csak mellette egy mélyebb történetet is elmesél, ami jobban megfogott.

A rajzok minősége egyezik a korábbi kötetével. Néhány megoldás/jelenetelem ugyan nem feltétlenül tetszett – pl. Harley trikóban és bugyiban mászkál terhesen Batman előtt. De volt éppen annyi, ami kifejezetten tetszett – mint az ikrek öltözékei. Játékos. Az különben érdekelne is, mi lett a nevük, de egyszer sem hangzik el. Kár.

Jack Napier története azért jobban tetszett, de jó folytatás ez. Akció, dráma, felemelő és szívfacsaró pillanatok. És még van egy rész vissza…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3218131072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása