Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

McCreight: Jó kis házasság

2023. június 01. - BBerni86

jo_kis_hazassag.jpgFülszöveg

Lizzie Kitsakis egészen a legutóbbi időkig boldog, alulfizetett szövetségi ügyész volt. Mindene megvolt, amit csak akart: az állás és az ő briliáns, odaadó férje, Sam. És akkor hirtelen, egyetlen telefonhívás miatt minden széthullott.

Egy olyan elit ügyvédi irodában, mint a Young & Crane, mindennapos a hosszú munkaidő, ami könnyebben emészthető lenne, ha Lizzie ezt akarta volna. E pillanatban más sem hiányzott, mint hogy a Rikers egyik fogvatartottja hívja fel a segítségét kérve, még ha Zach Grayson régi barátja is. Zach azonban kétségbe van esve. A feleségét, Amandát holtan találták a brooklyni házuk lépcsőjének tövében, és Zach az első számú gyanúsított.

Ahogy Lizzie elmerül az idilli Park Slope sötét bugyraiban, megtudja, hogy Zach és Amanda nem az, akinek látszik, és hogy a barátaik, az exkluzív magániskolába járó gyerekek szüleiből álló összetartó társaság tagjai maguk is nyugtalanító titkokat őriznek. Végül már nemcsak azon tűnődik el, hogy vajon a saját házassága megmenthető-e, de azon is, hogy egyáltalán milyen egy jó házasság.

Szerintem

Mit nyújt ez a regény? Némi

krimit, és több házasság természetrajzát is. Így egyszerre lehet uniszex, de női olvasmány is. Lehet olvasni bűnügyi, de érzelmekre összpontosuló történetként is. Az csak egy az értékei között, hogy mindkettőként megállja a helyét.

Krimiként több ügy keveredik benne, amelyek aztán lassan össze is érnek a szereplők révén. A fő ügy, hogy Amanda Grayson gyilkosság áldozata lett, a rendőrség a férjet gyanúsítja. Zach egyetemi évfolyamtársához fordul segítségért, és bár Lizzie nagyon nem akarja elvállalni az ügyet, kénytelen mégis Zach védőjének szegődni. De probléma van Zach cége körül, és az iskolában is egy e-mail feltörési botrány gyűrűzik tovább. Amanda múltjában is van egy súlyos titok. Maga Lizzie pedig részeges és rendbontó férjével küszködik, miközben eltitkolt múltja is kezdi utolérni. Néha egészen meglepő módon találnak kapcsolatokat: amikor Lizzie Amanda fél pár fülbevalójának a párját pont a férjénél találja meg, arra nem számítottam. Lizzie fokozatosan látja át az egész történetet, és vele együtt rakhatja ki az olvasó is a mozaikot.

Kényelmes a tempó, de annyira azért változnak a körülmények – derülnek ki a szomszédságban titkok –, hogy dinamikus legyen a történet. Még akkor is le tudna kötni, ha az érzelmi részek hidegen hagytak volna. Főleg, amikor már a tárgyalás is elindul. Nem tárgyalótermi krimi, de több jelenet játszódik itt, és ad egy kóstolót abból a zsánerből is.

Mellette pedig minden a házasságok körül forog. Zach és Amanda kapcsolata. Lizzie és Sam házassága. Amanda baráti körében is van két pár, akiknek a története nagyban kihatott a történtekre. Mindegyik másmilyen kapcsolat, más nehézségekkel, és nőkkel, akik igyekeznek egyben tartani az életüket. Már csak azért is érdekes volt, hogy mennyi minden és hogyan tarthat össze két embert, akik váltakozó mértékben szeretik egymást. Ki és mennyit ad fel a másikért. Tetszett, hogy McCreight ítélkezés nélkül mutatta be a különféle kapcsolatokat – lehet az érdekkapcsolat, amelyben a feleség csak egy kiegészítő a férje magáról mutatott képében, nyitott házasság vagy éppen válságba merülés, a szerző csak elmondja a történetüket, és az olvasóra hagyja, hogy levonja a következtetéseket, és véleményt alkosson. Ahogy a krimiben volt mindig egy fordulat, egy átértékelő titok, a magánéleti vonalon egy-egy botrány tartja fent a figyelmet. Van benne párcserés bulitól kezdve zsaroláson át több minden.

Azt nem tudnám írni, hogy szimpatikus szereplőt találtam benne. Eleve mindenkinek a sötét oldalát kutatják, és az ügyben főszereplők beteg személyiségek. Zach egy érzéketlen szociopata, Amanda beteg simán elmenne pszichés betegnek, aki eddig csak azért bírta, mert jól funkcionál, de a végére a paranoia és a képzelgések eluralkodtak rajta. Lizzie talán a központi alak, de benne is találtam emberi, de attól még ellenszenves vonásokat. Azzal mit lehet kezdeni, hogy gyűlöli a férjét, amiért neki kellett a karrierjét feláldozni a férfiért? Mégis, kitart mellette, és akkor is inkább vak lesz, amikor azt gyanítja, hogy csalja a férfi.

A konfliktusrendszerek középpontjában ő áll. A férjével és Zach-kel közvetlenül van konfliktusa, és Zach kapcsán jön be az egész lakóközösség a maguk gondjaival. A szerző különben elvarrja a szálakat, és szimpatikus módon nem rózsaszín happy endet írt, csak egy talán érkezik a végére. A bűnügyben felelősek megkapják a büntetésük, míg Sam és Lizzie jövőjének kérdőjel jut és remény mellé.

Belülről megfogott, érzelmekre koncentráló történet. A női szereplők gondolatai, érzései mélységben vannak benne. Kellően olvasmányosan, nem túlmagyarázva. A bűnügyhöz is így nyúl, nagyon Lizzie szűrűjén át látunk sok mindent, de nem volt zavaró.

A női, lélektani krimi szeretőknek jó választás lehet – krimi is, házasságrajz is.

Idézet:

Szerintem színleléssel nem oldasz meg semmit – mondta, és kinyújtotta a kezét, hogy Maude karjára tegye. – A rossz dolgok akkor is megtalálnak, ha becsukod a szemed.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4218136410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása