Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Dippel: Az örök tűz

Izara 1.

2023. június 18. - BBerni86

izara1.jpgFülszöveg: 

Ariana átlagos tininek mondható átlagosan siralmas kamaszkorral. Szülei elváltak, érzelmileg ingatag édesanyjával él együtt, miközben dúsgazdag édesapját teljes szívéből megveti. A suliban sem nyer népszerűségi versenyt, és miközben egy menő elitiskolába jár, pincérnőként dolgozik, hogy fussa benzinre rozoga autójába. Ezek után a legkevésbé az hiányzik neki, hogy természetfeletti lények törjenek az életére – köztük Lucian, aki sosem végez félmunkát. De miért került épp Ariana a célkeresztbe, és kik mozgatják a szálakat a háttérben? Lucian végül Ariana mellé áll, hogy együtt járjanak utána az igazságnak, és kiderítsék, mi folyik itt valójában. Sosem lehetnek biztosak abban, hogy ki a barát és ki az ellenség, talán még egymásban sem bízhatnak. Ám egy dolog biztos: Arinak életben kell maradnia.

Szerintem: 

A 'jól megcsinált' a jelző, amivel ezt

a sorozatnyitányt illetném. Nem újítja meg a zsánert, az a bizonyos plusz nekem hiányzik, viszont a bestseller YA fantasy-k elemeiből ez korrekten össze van ollózva.

A legszembetűnőbb: az átlagos lány, akiből aztán a világ legkülönlegesebb lénye lesz. Ariana minden téren átlagos: helyes, de messze nem az iskola legszebbje. Szépen megvan a maga kis életében, még csak nagy álmai sincsenek. Élete legnagyobb traumája eddig, hogy a fiú, akibe beleszeretett, csak kihasználta.
Aztán belecsöppen a fantasy világba, ahol ő az Örök Láng, az a különleges lélek, amit mindenki birtokolni vagy elpusztítani akar. Ebben a részben még éppen csak tanulja a szabályokat és próbálja használni az erejét, vagyis a tettei még nem indokolják azt a nagy felhajtást, ami körötte van.

A második: az elrendelt, végzetes szerelem. Jön az iskolába új fiúként Lucian, akivel kezdettől megvan a szikra. Ugyan eleinte mindketten küzdenek az érzelmeik ellen, de egy ponton átszakadnak a gátak, és onnantól elválaszthatatlanok. Lesz itt minden, amit vár az ember: nagy vallomások, tiltott szerelem vonal és lélektárs összekapcsolódás is.

Mondanom se kell, hogy Lucian is tipikus YA álomfiú. Elsőre veszélyesnek és sötétnek tűnik, aztán kiderül, hogy nagyobb hős és nagyobb a szíve, mint bárki másnak a történetben. Azt meg nem is ragozom, mennyire szeret majd bele a hősnőbe. Ahogy a YA-ban szokás: végzetesen és örökké.

A szerelmi szálat esetlennek érzem, és az egyéb cselekmény is összecsapott nekem. Sok minden egymásra van halmozva, és helyenként katyvasz. A végére valamit kihoz belőle, és rendezgeti a szálakat.
Húzása van, engem lekötött, hogy ebből a sok mindenből mi sül ki a végére. Van néhol csata, máshol nagy szerelmes jeleneteket írt a szerző.

A világa lehetne jobban kidolgozott, de a tipikus vonalat itt is sikerült megadni: Ari most csöppent bele, és ahogy neki magyaráznak, mi is tanulunk vele. Lehet még ezt árnyalni, és mivel van még bőven kötet, majd meglátjuk, mennyire tud érvényesülni a fantasy a szerelmi szál mellett. Most nagyjából ment neki.

Sorozatnyitánynak elment: sok-sok ismerős elemből összehozott egy szórakoztató történetet. Nekem inkább majd a folytatás dönti el, hogy milyennek találom. Ez eddig csak korrekt iparos munka.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6318148758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása