Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Springer: A különös krinolin esete

Enola Holmes 5.

2023. június 22. - BBerni86

enola5.jpgFülszöveg: 

Enola Holmesnak manapság nem túl sok jut családjából; anyja eltűnt, kedvenc bátyja, Sherlock elől pedig bujkálnia kell. Nem csoda, hogy a már majdnem teljesen süket, a konyhaművészet terén komoly kihívásokkal küzdő, ám aranyszívű házinénijét, Mrs. Tuppert tekinti egyfajta pótanyának.
Ám egy nap legnagyobb rémületére arra ér haza, hogy Mrs. Tuppert elrabolták. Ki tehetett ilyet, és miért? És mi köze van ehhez a krími háború zavaros históriájának, illetve a legendás ápolónőnek, Florence Nightingale-nek?

Szerintem: 

Általános iskolásként imádtam volna ezt a sorozatot. Most is

szívesen olvasom, de azért felnőttként egy komoly krimit többre értékelek.
De nézzük a krinolin esetét!

Már azzal megnyert magának, ahogy megtudjuk, mi is az a krinolin. Így kell régies szavakat magyarázni! Ott a krinolin, láttatja a szerző, így már tanultam is egy új kifejezést. De ez különben is jellemző a sorozatra és a részre, ha valami régies vagy érthetetlenebb dolog merül fel, kapjuk is hozzá a magyarázatot. Az ifjúsági regényekben ez jó dolog, mert nem veszik el a gyerek, hogy miről is olvas.

Az eset épp annyira bonyolult, hogy kisiskolásokat lekössön. Van egy kód, van egy titok, egy kis nyomozás. Enola hamar összerakja a dolgokat, közben álruhát ölt, emberekkel beszélget és bujkál Sherlock elől. Vagyis, cselekmény is bőven akad.
Rövid, gyors fejezetekben váltva egymást, gyakran nyitott véggel. Húzza végig a történeten Springer így az olvasót.

Pont annyi történelmet tesz bele, hogy valami színt és megismerni valót adjon, de ne legyen történelmi regény. Szép emléket állít Florence Nightingale-nek, a Lámpás Hölgynek, akit így szélesebb közönség és a fiatalabbak is megismerhetnek. A kémes szál és a politika mondjuk kevésbé tetszett, de ez is visszafogott, gyerekekre szabott verzió. Itt szerencsére nem kezdenek el gyilkolni a titokért, az ebbe a sorozatba nem is illene.

Enola továbbra is remek hősnő, akitől sok mindent lehet tanulni. Vagány, kezdeményező, okos. Az is ad neki egy pluszt, hogy Sherlockkal ellentétben ő küzd magával is. Hiányzik az anyja, félti a szabadságát.
Springer nem megy át feminista irányvonalra, de bizony mellékvonalon ott van, hogy mivel Enola lány, mennyivel nehezebb a helyzete, mint a bátyjainak.

Ha már a testvérei: én nagyon várom, hogy Sherlockkal közös nevezőre jussanak. Szeretném, ha jóban lennének. Florence talán elindított most valamit az idősebb Holmesban, hogy a lány szemszögéből is tudjon gondolkodni.

Könnyed, gyorsan olvasható, barátságos.
Az ilyen gyerek/ifjúsági könyveket bírom.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7018151114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása