Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hercz: Acél és Lazurit

2023. augusztus 28. - BBerni86

acel_es_lazurit.jpgFülszöveg: 

Egy rablás…
Egy medál…
Egy szerződés…

Sarah csupán gyerek volt, amikor elrabolták, és elvesztette az emlékeit. Tíz évvel később tolvajként él, és azt tervezi, hogy új életet kezd Amerikában Tessával, akit húgaként szeret.

Csakhogy minden terve meghiúsul, amikor Tessa eltűnik, őt pedig eladják egy titokzatos idegennek. Vajon mit akar tőle ez a férfi? Létezhet olyan egyezség közöttük, ami segíti Sarah-t?

Aiden egy otthonvilágát elhagyó égi, aki évek óta kutatja a szervezetében keringő méreg ellenszerét. Éppen kirabolják, amikor megpillantja gyógyulása kulcsát: egy medált.

Hirtelen új lehetőség nyílik meg előtte, amikor megvásárolja a tolvajt, aki kirabolta. Csakhogy Sarah olyan emlékeket és érzéseket ébreszt benne, amiket már rég eltemetett.

Vajon Sarah és Aiden képes segíteni egymást? Az érdekkapcsolaton túl szövődhet köztük igazi szerelem? Visszakapja Sarah az emlékeit? És ha igen, lesz benne köszönet?

Szerintem: 

Mindössze ugyanabban

a világban játszódik, mint a szerző már a kiadónál megjelent kötete. A férfi főszereplők ugyanannak a titkos szervezetnek a tagjai, ismerik egymást, de a történeteiknek nincs köze egymáshoz. Ez különben időrendben később van, de annyira külön történet, hogy nem sorozatként kezelni és olvasni.

Az alaphelyzet mondhatni klisék sorából áll össze. A lány ellop valamit, a férfi ezért a nyomába ered, aztán magában a lányban leli meg az értéket. Ahogy Aiden megveszi Sarah-t, és így a tulaj – szolga viszony alakul majd mássá. De lehetne azt is írni, ahogy a múltjuk összekapcsolódik. Vagy azt, ahogy Sarah Tessa védelmében keveredik komoly bajba. Hogy ki a regény rejtélyes főgonosza, aki csak a végére fedi fel magát.
Mivel sok az ismerős panel, panaszkodni is tudnék, de itt nem keltett bennem rossz érzést. Elég mozgalmas a könyv, hogy ne zavarjon, ha egy-egy fordulat másból ismerős.

Ráadásul működik a világa, a szervezettek és Aiden törekvésével a gyógyulásához. Egy másik világ kerül a történetbe általa – ugyan a történelmi Angliában van a cselekmény, de rajta keresztül egy más világ, jobb szó híján angyali/szárnyas lények világát is megismerjük. A szervezet, a különféle lények és képességeik, ami korábban is tetszett, és ezt a kötetet is feldobja.

Szerelmi történetként még tipikusabb, a történelmi romantikusok szabályait betartva lesz a szükség kapcsolat szerelem, jön a konfliktus és a nagy gesztus. Azzal tud többet a szokásosnál, hogy vannak humoros elemek beépítve. A kedvencem különben az volt, amikor Aiden és Sarah elbeszélnek egymás mellett a végén. Aiden éppen lánykéréssel próbálkozik, Sarah meg azt hiszi, a férfi képes volt engedélyt kérni az apjától, hogy a szeretőjévé tegye.

A karakterek, amivel már több bajom volt.
Aiden – a tipikus romantikus regényhős. Jól néz ki, pénzes és nemesi címe van, nagy harcos. Épp annyi múltbéli fájdalom kínozza, hogy a szerelem majd megmenthesse és jövőt adjon neki.
Sarah – aki megnehezíti a saját életét, makacs és túl gyakran önmaga ellensége. Nekem az agyamra ment a döntéseinek a jelentős része. Ahogy egyszerre nagyon bátor – pl. Tessáért minden szívfájdalom nélkül a csapdába is besétál; ugyanakkor nagyon gyáva és önvádló is tud lenni. A gonosszal szembenéz, a szüleivel nem mer? Miközben csinos, bátor, értelmes teremtés, van önbizalma, máris kevésnek érzi magát, amikor arról van szó, hogy szerinte mlyen jövője lehet Aiden mellett. Tudom, női karakter és ő hozza a lelkizést a történetbe, de pont olyan módon, ami engem irritál. Itt is.

Hozzájuk képet mindenki más alig kap szerepet. Talán csak a főgonosz kap kicsit többet, legalábbis feltűnésben. Mert az ő indokrendszere roppant egyszerű, és így a konfliktusuk is nyílegyenes, gyorsan elvágható. Mondjam azt, hogy tipikus James Bond gonosz? Pláne, amikor már felfedi magát, és ő is megtartja a nagy beszédet, hogy mit és miért csinált.

A történelem halvány díszlet benne, nem is igazán fontos, melyik korszakban és országban játszódik. Könnyen lehetne más korszakba, országba is átvinni, csak a neveket kellene cserélni. Olyan mindegy, hogy egy Charles vagy egy Lajos a király.

A stílusa női regényes, mindkét főszereplő nagy érzelmi kálváriájával. A már emlegetett humorérzék és a mozgalmas cselekmény, ami ellensúlyozza.

Összességében a másik Hercz-regénynél jobban tetszett. Kiszámítható, ismerős, de szórakoztatóan van összerakva. Még az sem húzta le, hogy Sarah nekem időnként kifejezetten az agyamra ment.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1718198675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása