Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Winslow: Lángoló város

Város 1.

2023. szeptember 01. - BBerni86

Fülszöveg: langolo_varos.jpg

Az ír és az olasz maffia együtt uralja a New England-i Providence városát és környékét – mígnem aztán egy nőügy megbontja az évek óta fennálló tűzszünetet, és kirobban a háború. Egymást érik a véres leszámolások, testvér testvér ellen fordul.
Danny Ryan békés életre vágyott, de most kényszerhelyzetbe kerül: ha menteni akarja barátait, akiket családjaként szeret, és a családot, melynek védelmére felesküdött, át kell lépnie önmaga árnyékán, és új dinasztiát építeni. Kegyetlen vezérré, alattomos játszma irányítójává válik – olyan játszmáé, melynek végén a győztesek életben maradnak, a vesztesek jutalma pedig a halál…

Szerintem: 

Ha görög mitológia újramesélés, vagy úgy általában adaptáció, hajlamosak a szerzők

ifjúságiban és romantikusban gondolkodni. Nagy szerelmek, nagy tragédiák, néha egy-egy boldog is akad. (A románcok terén jóval több.)
De kőkemény, férfias újrázás modern környezetben ritkábban akad. Nesbo Macbethje, ami beugrik, és most Don Winslow hozott egy másikat.Mert mi is a Lángoló város?

A történetben Providence, de hívhatnám Trójának is. Winslow újraalkotta az Iliászt, az 1980-as évek Amerikájában, maffiával és az írek – olaszok egymásnak esésével. Olyan jól működik, hogy akár bele sem kellene menni, hogy miképpen viszi tovább a homéroszi örökséget. Minden át van fordítva a korszakra, és nagyon működik. De ettől lesz valami remekmű, nem? Az Iliász többezer éves, és abszolút mai történet tud lenni, ha megváltoztatjuk a környezetet.

Winslow pedig nagyon alapos. Minden elem megvan, ami Homérosznál, csak mai formában. Itt is van egy nő, amit az egyik bűncsalád vezérének öccsétől elszeret a másik család kisebb fia. Itt is ürügy lesz a nő, hogy a báty több hatalomért, pénzért meghirdesse a háborút. Ugyanúgy van egy Akhilleszük, aki kiszáll a harcból, amikor a vezetője elveszi Briszéiszt – ami jelen esetben egy zsákmányból szerzett pénz, amiből Sal álmai birtokát és házát vette volna meg. Ugyanúgy visszaáll a háborúba, és kegyetlen bosszút áll, amikor tévedésből Pat – Hektor – Sal autójában Sal titkos szerelmét, egyben legjobb férfi barátját robbantja fel. Még az is megvan, hogy végighúzza Pat tetemét a városon. Ugyanis Sal halálra gázolja a férfit, a tetem beakad a kerekek között és elhajt vele. De végig lehetne menni az összes elemen, Winslow mindennek kitalált egy modern verziót. A trójai falónak, Kasszandra jóslatainak. Abszolút ötletes, és ezt nagyon díjaztam.

További jó húzása a főszereplő megválasztása. Nem az Iliász klasszikus hősei közül választ, akik valljuk be, több szempontból nem éppen hősiesek. Átnyúl a rómaiakhoz, és megtalálja a történet Aeneas-át. Ő az, akinek tudunk drukkolni és akinek jövője is van. Katona, bemocskolja Danny is a kezét, és sok veszteség éri, de ő alapvetően jó ember. Aki egy egészen más életre vágyott, boldog volt egykori maffiavezér fiaként egyszerű halásznak is, csak balszerencséjére éppen az apját leváltó férfi lányába szeretett bele, és került vissza az alviágba általa.
Lehet kedvelni, mert piszkálja az embert, hogy Danny a fix ember, aki hűséges és teszi a dolgát, mégis kihasználják és semmibe veszik. Akinek a családja is másodrendű a szemükben, de bezzeg, ha kell valami, őt ugrasztják. Komolyan fájdalmas, ahogy az öreg Murphy még akkor is Liamet – Pariszt – védi, és hagyja pattogni Danny ellenében, amikor Danny intéz mindent, szerzi a pénzt, nem kap érte semmit és még a haldokló lányát sem képes meglátogatni a kórházban, Danny-re hagyja Terri teljes leépülésének egyedüli végignézését és küzdelmét. De Liamnek senki nem szólhat egy szót sem, hogy minden miatta van. Arra kényes.

Kemény történet, sok vérrel és kegyetlen húzással. Modern eszközökkel még durvább tud lenni, mint Homérosz isteni beavatkozásokkal és kardokkal. Erőszakos, durva, ugyanakkor jól elmesélt és sodró. Még úgy is izgalmas, hogy a görög mitológiából tudtam, minek kell jönnie. De hogy itt hogyan valósul meg, az izgalmas volt és kreatív.

Lényegre törő, szikár a próza is. Nincs túlírva, de minden lényeges benne van. A fő talán a cselekmény, de azért benne van az is, mit hogyan él meg Danny. Mellette más is megkapja a fókuszt, és szépen jönnek mellé a kiegészítő történetek. Az egyik legötletesebb, hogy miképpen lehet a mai Amerikába átírni egy szerelem istennő anyát. Winslow azt is kitalálta.

Ide fogok kilyukadni, mindegy, merről közelítek. Ez annyira jól adaptálja az Iliászt, hogy arra nehezen találok szavakat. Ez egyszerűen remekül össze lett rakva.

Idézet: 

Danny felfogja, hogy a szép nőknek is megvannak a maguk bajai – a többi nő féltékenysége az egyik ilyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4718199797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása