Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Mészáros: Mimézis

2023. október 02. - BBerni86

mimezis.jpgFülszöveg: 

ELTŰNT KOVÁCS BENCE
A VI. kerületi rendőrök a lakosság segítségét kérik. A harminckét éves férfi március 25-én az esti órákban a munkahelyéről távozott, azóta ismeretlen helyen tartózkodik, életjelet nem ad magáról.

Amikor a veszélyeztetett terhessége miatt szabadságolt rendőrnyomozó, Wass Réka szomszédja nyomtalanul eltűnik, a nő önhatalmúlag visszahelyezi magát a szolgálatba, hogy megkeresse a fiút. Titkos akciójában egyedül a rendőrség fiatal gyakornokára számíthat.

Varga Gergő már több mint egy éve áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgálatában, pszichológus szakértő gyakornokként segíti a nyomozók munkáját. Amellett, hogy az emberi elme és viselkedés kiváló ismerője, a kriminológia területén szerzett tudása révén olyan összefüggéseket lát meg, amelyek mások figyelmét elkerülnék. Most pedig különösen nagy szükség van a segítségére, hiszen a városban megszaporodtak a furcsa halálesetek.

Réka és Gergő kénytelen együttműködni, hogy a nem mindennapi sorozatgyilkos nyomára bukkanjanak. Az elkövető, akit keresnek, olyan pontosan gyilkol, mintha könyvből olvasná.

Szerintem: 

Eltérek a megszokott olvasási módszeremtől, és most

utálom érte magam. Mészáros Dorka ifjúsági regényekkel kezdett, de nem ez az első krimije. Az ifjúsági krimijét olvastam – a felnőtteknek írt első krimijét nem. És most gyötör, hogy Gergőt az ifjúságiból ismerem, de Réka és a többiek új szereplők, vagy előfordultak abban az általam nem olvasott történetben?

Mert, mindkét főszereplő komoly és tragikus múlttal bír. Gergő már kamaszként egy sorozatgyilkossági ügyben találta magát, van rá utalás ebben; ahogy Réka múltjában meg van egy sorozat nemi erőszak elkövető, aki több értelemben tette tönkre a nő életét. Azt a történetet is emlegetik, és nem hagy nyugodni, hogy az egy külön regény, amit előbb olvasnom kellett volna, mint ezt a kötetet? Vagy, ha nem az, akkor meg simán furcsának találom, hogy ennyire erősen benne van egy korábbi nyomozás. Csak nem előzménykötet a láthatáron?

De spekuláció helyett nézzük a Mimézist.
Szerettem már a címét is. Hamar rájönnek a nyomozók, hogy a sorozatgyilkos egy másoló. Korábbi, hírhedt és nagy ügyeket utánoz le. Meg is állapítottam magamban, hogy a magyar gyilkosokkal nagyon nem vagyok képben. Sokakat emlegetnek itt, és egy volt, akit ismertem: a martfűi rémet. A többiekre esélyem se lett volna ráismerni, mert se a nevüket, se a történetüket nem ismertem. De a koncepciót így is szerettem, és tetszett, ahogy a nyomozók és Gergő összerakják a történteket.

A gyilkos indítéka is nagy ötlet, nem is rémlik, hogy ilyet olvastam volna mostanában. Lettek volna ötleteim, miért gyilkol és így az elkövető, de ez eszembe se jutott volna. Még egy odabökést is érzek benne a kultúránknak. És van annyira fekete a humorom, hogy Réka színházas jelenetein még kuncogni is tudtam. Réka ugyanis ki nem állhatja a musicaleket, és ki is akad némely meghirdetésen. A vörös sárkány musical, az valami nagyon kész. Ahogy elképzeli Lecter és a nyomozó duettjét, szinte látom magam előtt, ahogy a hirdetőtábla előtt áll, elkerekedik a szeme, aztán fintorogni kezd.

Jó a kettős szerkezete, ahogy külön indul a rendőrségi nyomozás és Réka egy más ügyben, de aztán elkezdenek összeérni a szálak. Dinamikus mindkét történet haladása, mindkettőben logikusan és tempósan haladnak, és nagyon jól meg lett oldva az ügyek összekapcsolása is. Okos nyomozás – azzal ugyan kötekedhetnék, hogy Gergő mennyire gyorsan és hibátlanul átlát mindent, de mivel a zseni nyomozó az egyik olyan klisé, amit bírok, erre nem fogok panaszkodni.

De Mészáros Dorka nem simán krimit adott a kezünkben. Nagyon komolyan foglalkozik azzal, hogy a két főszereplője milyen terheket cipel, és ez ki lesz bővítve egy-egy másik nyomozóra is. Bűntudat, gyász, düh – rengeteg önmarcangolás van a történetben. Mélyen vannak, még azok is, akik látszólag rendben vannak. Gergő pl. simán lehetne egy skandináv krimiben is, olyan szinten eszik belülről a démonjai. De nem negatív ettől a történet, mert a gyógyulási folyamat van kiragadva. Mindenkinek ott lesz valaki – gyakran Gergő –, aki segédkezet nyújt és elindítja az úton. Remény van, hogy fel lehet állni, lesz még jobb is.

Vagyis, erős a történet cselekményben és a szereplői jellemrajzában is. Kereshetem a kákán a csomót – ahogy Réka teljes fordulatot vesz egyetlen bokszolástól, és már anyának is el tudja képzelni magát, pedig addig úgy tette, mintha nem is lenne terhes, túlzás. –, de minek? Érzelmi folyamatokat ír le, és megvannak a lépések, legfeljebb a cselekmény idejéhez igazítva, gyorsítva.

Kiemelkednek érzelmileg és cselekményben is a tetőpontok, és az írónő jól játszik az érzelmi húrokon. Amikor Gergőt elkapja a gyilkos, és annyit kér, hogy Rékát kapcsolják le a fülesről, abba a szív beleszakad. Mégis, mekkora bűntudatot kell ahhoz cipelni, mennyire kell jó embernek lenni, hogy miközben megerőszakolnak és gyilkolnak, azon aggódj, hogy mást ne traumatizáljon, ami történik veled? Józan ésszel túlzásnak tudom helyenként érezni, de szórakoztató regényben teljesen jól működött. Nem true crime, nem is várok maximálisan életszagú történetet.

Mészáros Dorka stílusát továbbra is szeretem. Ahogy a Filter nélkül húzott végig a történeten, ugyanúgy nehéz letenni a Mimézist is. Világos, érthető és stílusos. Bejön a humora. Úgy érezteti át a szereplők érzelmi hullámait, hogy nem lesz tőle érzelgős.

Vagyis, ezt a könyvet szerettem, és sürgősen elő kell vennem a kihagyott kötetet is, mert nem fog békén hagyni, hogy abban van-e ennek előzménye. De ez már egy más történet – hiszen értettem mindent így is, ha az külön sztori, ez akkor is kerek.

Idézet: 

Igaz, több kutyabarát albérletet talált, mint gyerekbarátot – magának meg is jegyezte, nincs mit csodálkozni azon, hogy a fiatalok előbb vállalnak kutyát a gyereknél.

Réka fintorgott, ki nem állhatta a musicaleket. Sosem értette, mit élveznek bennük, erőltetettnek, giccsesnek, túlzásnak tartotta az összeset, és mindig hitetlenkedett, amikor egy-egy ilyen darab kapcsán állva tapsoló közönségről olvasott. Ráadásul A vörös sárkány?! Jézus! Hannibal Lecter duettet énekel a nyomozóval? Arról, hogy gyilkolt? Miért?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8018226355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása