Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lauren: A lelkitárs-egyenlet

2023. október 25. - BBerni86

Fülszöveg: a_lelkitars-egyenlet.jpg

Jess ​Davis gyermekét egyedül nevelő anya, aki boszorkányos ügyességgel mozog az adatok és statisztikák világában. De hiába a sok számítás és kalkuláció, egyvalamire nem tudja rávenni magát: hogy újra randizni kezdjen. Rengeteget dolgozik, hogy mindenük meglegyen, és az élete nem könnyű… ha őszinte akar lenni, igencsak magányos.

Jess értesül a Kromantika nevű, frissen felkapott társkereső cég ajánlatáról: adatbázist hoznak létre, hogy DNS-vizsgálat alapján találják meg mindenkinek a lelki társát. Ha ez igaz, akkor a Kromantika alapjaiban változtatja meg a társkeresést, hiszen valami egzaktra épít. Ezzel Jess is tud azonosulni.

Legalábbis azt hitte, hogy tud. A teszt ugyanis kimutatja, hogy Jess 98%-ban összeillik a Kromantika alapítójával, bizonyos dr. River Peñával. Jess ismeri dr. Peñát, ezt a merev, konok figurát, és kétségtelennek tartja, hogy nem ő a lelki társa. De a Kromantika pénzt kínál Jessnek arra az esetre, ha hajlandó jobban megismerkedni a cég alapítójával. Jess szkeptikus, de nincs abban az anyagi helyzetben, hogy visszautasítsa a nagyvonalú ajánlatot.

A 98%-os összeillés gyémánt fokozatú egyezést jelent. A cég promóciójában Jess és dr. Peña álompárrá válnak, ők az élő példa a Kromantika módszerének sikerességére. Miközben egyik repi rendezvényről a másikra rángatják őket, Jess lassan ráébred, belül talán másmilyen ez a tudós, mint amilyennek eddig hitte.

Szerintem: 

Tudom, nincs új a nap alatt. Már Shakespeare is történetekre vadászott, amiből drámát írhat. Mégis, azért tud fájni, ha egy sikerkönyv egy másik bestseller valamiféle átiratának tűnik. Most

így éreztem magam ezzel a kötettel.

Kivételesen megnéztem a megjelenési dátumokat is, olyan szinten egyezőnek érzem az ötletet. A lelkitárs-egyenlet ugyanis olyan, mintha Marrs The One regényének és a belőle készült Netflix sorozatnak lenne a romantikus verziója. Minden thriller kidobva, de a románc fokozva. Az alapötlet, DNS alapján megtalálni az igazit, párok kapcsolatait nyomon követni, Marrs ötlete. A különbség annyi, hogy a The One a legjobb egyezéseket adja csak meg, ez az egyenlet lehetővé teszi a kisebb százalékok megismerését is. Lauren könyve 2021-es, a The One 2016-os. A sorozat pedig azzal játszott el, hogy a cégvezető tökéletes szerelmét követi nyomon, és használják PR célra. Pont mint Lauren történetében, csak itt is az átverés és thriller nélkül. A sorozat is 2021-es. Úgyhogy, igen, nehezemre esett nem a The One romantikus verzióját látni benne. Mivel a thriller a zsánerem, nem a románc, lehet sejteni, melyiket szerettem jobban.

De akkor, nézzük a regényt. Ami a tipikus románc elemekből épül fel. Írtam már párszor, de itt is tökéletesen igaz: a pár látszólag ellenszenves egymásnak, de a felszín alatt van vonzalom is. Gyorsan egymásra kattannak, félreértés miatt szakítanak és szenvednek, hogy a végére az egyik megtegye a nagy gesztust és elhajózzanak együtt a naplementébe. Vagyis, nem tudott meglepni, nem adott valami újdonságot, amiért igazán emlékezhetnék rá.

Mi több, az egyetlen fordulatát is kinullázza, amivel az üzenetet is lehúzza. Jess és River azért próbálják jobban megismerni egymást, és az ad alapot a szerelmüknek, hogy ők gyémánt – vagy platina? Nem is tudom, milyen skálát találtak ki, de fémek és drágakövek voltak benne. – pár, vagyis a lehető legmagasabb szinten egyeznek. Amikor kiderül, hogy az egyik cégtárs belenyúlt az adatokba, River el is bizonytalanodik és eltűnik. De visszajön, mert szerelmes – és lehetett volna az üzenet, hogy nem kell feltétlenül a nagy betűs igazi, hogy boldog légy. A szerelem rád talál, meg kell élni. De nem. A végére csak kisül, hogy tényleg gyémánt pár ők ketten, csak nem annyira magas százalékkal, ahogy az adatokat hamisították. Úgy is mondhatnám, hogy visszatér ahhoz a kliséhez, hogy mindenkinek megvan az igazi, és érdemes megkeresni, megvárni. Ki hogy van vele, de nekem a másik verzió lett volna a szimpatikusabb.

Aztán, nem volt elég vicces a történet. Ez talán nálam ment félre, de én vicces regényt vártam. Ehhez képest Jess béna húzásai inkább csak szánalmasak. Simán abból fakadnak, hogy túlterhelt, egyedülálló anya, és sok mindenre nincs ideje, vagy össze kell csapnia. Riverrel sincsenek olyan helyzetei, amin mosolyogni lehetne. Még a kezdeti párbeszédek sem sikerültek humorosra, pedig ott elvben még egymás agyára mennek.

Aztán, a szereplők. Nem szoktam ezt elemezgetni, de most a téma miatt felmerült bennem, hogy mégis mennyire egyeznek a szereplők. És akkor is feltűnő a közös pontok sokasága, ha nem elemzem a DNS-üket, mint a történet tesztje. Mindketten introvertált tudósok, akik kényelmesen elvannak az állóvizükben, nem akarnak kimozdulni az unalmas komfortzónájukból. Mindketten kék (kockák) és zöld (kevés embert engednek közel, de értük mindenre készek, ők a bizalmi körük) személyiségek. River esetében némi vörös (a vezető, aki irányt szab) is akad, de a párkapcsolatban ez kevésbé kap majd szerepet. Mindketten azonos értékeket vallanak: nagyon előkelő helyen van a család. Mindketten a tényekben hisznek, logikusak és nem érzelem vezette emberek. Ahogy regényben lenni kell, River ezen felül dögös is. Jess kapcsán ilyen kijelentést nem tudok tenni – önkép nem igazán jelenik meg, ami igen, az inkább a fáradt nőt közvetíti, akinek nincs ideje magára és a komfort az első. A legjobb barátnő ugyan hangsúlyozza neki, hogy milyen jó nő, de azon ott a legjobb barátnő szűrő. River kezdetben átlagosnak nevezi, szóval, inkább a szomszéd lány típusnak képzelem, nem a regény legjobb nőének.
De megírva ők vannak kicsit jobban. Lemegy addig, hogy a viselkedésük hogyan fakad a családjukból, a korábbi élményeikből. Mellékszereplő kevés van köröttük: leginkább Jess családja és a barátnője. De ők végszavaznak, jelen vannak – még Jess lánya, Juno is alig van jelen, noha a nő életének sarokköve az a kislány.

Ok, szórakoztató vonala van. Olvasmányos, csajos, könnyed. Csak éppen nekem nagyon epigon regény lett. Kellemes limonádé, de nem több.

Idézet: 

Egy üres kapcsolatban élni rosszabb, mint a magány.

– Americano is romantikus alkat!
– Hadd találgassak – vigyorgott vissza Jess. – Trónok harca tematikájú szexbarlangot üzemeltet?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7518240533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása