Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kasama: Deadpool Szamuráj 1.

2023. október 28. - BBerni86

Fülszöveg: deadpool_4.jpg

Mindenki kedvenc szájmenéses zsoldosának kedve szottyant felfedezni a mangákat is! Deadpool tehát Tokióba költözik, ahol azon nyomban meg is gyűlik a baja néhány kőkemény arccal. Amúgy minden a szokásos mederben folydogál: ismert és új szuperhősökkel áll össze, istenekkel hadakozik, koncertre megy, és néha-néha ott hagyja a helyszínen valamelyik végtagját. Szóval semmi extra.

Hol is tartottunk… Ja, igen. Deadpool és Tokió. Maga Vasember invitálja meg a Bosszúállók vadonatúj, Szamurájosztag nevű élcsapatába Deadpoolt, aki ezúton egy bizonyos hálóhintázó kollégára is szert tesz. Deadpool, Szamurájosztag, Japán. Ez a helyzet egyszerűen NEM TUD kisiklani. MINDEN rendben lesz!

Szerintem: 

Elvileg az lenne benne az újdonság, hogy

egy újabb formátumban, mangaként tűnik fel Deadpool. Ez meg is valósul, de különben nem mondanám, hogy sok újat tud mutatni a történet.

Egyrészt, ész az nincs benne. Sima akciótörténet, amiben Loki meg akar szerezni egy varázstárgyat, a frissen Bosszúállónak toborzott Deadpool a Szamurájosztaggal meg az útjába áll. Nem kell nyomozni, nincs még igazából mozgás sem, csak száj- és szó szerinti karate (ok, ha az nem is, de egymás verése igen).
Abban van a változatosság, hogy éppen kit kell levernie az osztagnak. Mivel az akció képregényben nem az igazi, nem tudnám azt írni, hogy ezt a felét a történetnek nagyon élveztem volna. Ebben jobb egy anime, mint egy manga. Azért igyekeztek, kisebb- és nagyobb szabású akciójeleneteket is rajzoltak, egyszerűen csak ez önmagában nekem nem ad el egy képregényt.

Ami viszont van, és ki is maxolják: hogy Deadpool ki tud nézni a története keretein. Most is rendszeresen osztja az észt a szereplőtársainak a karaktereikről, a Marvel és a mangások együttműködéséről, meg úgy általában a történetvezetésről. Ez az, amiben ez a figura annyira egyedi, hogy ki is ugrik az átlagból.
Plusz, itt sűrűn tényleg viccesre sikerültek ezek a részek. Azt kifejezetten élveztem, amikor osztotta Sakura Pókot, hogy mennyire Pókember japán utánzata csak, hogy kerítsenek itt neki egy csapatot, ismerős de mégsem ugyanazokból a szereplőkből. De az olyan megjegyzéseit is bírtam, amikor nem tetszett neki egy-egy nevesebb alak megjelenése, vagy éppen azon filozofált, hogy ez a történet fekete-fehérben jelent meg.

Itt jegyzem meg hamar, hogy a magyar kiadás kapott egy történetbe illő magyar reklámoldalt. Maga Deadpool invitál majd minket, hogy nézzük meg a kiadványait a Fumax oldalán… Ezen is jót mosolyogtam.

De osztja az észt a mangákról is, amelyek egész posztmodernné teszik. Még akkor is, ha nekem sok minden teljesen idegen volt. Azt még értem, amikor arról van szó, hogy a női szereplők mennyire hasonlítanak, és pl. az arcuk szinte ugyanolyan, csak más frizurát rajzolnak nekik. De amikor már a popsztár karakter kapcsán egy altípusról van szó, engem elvesztettek. A történet élvezhetőségét nem veszi el, de ahhoz ismerni kell a zsánert és a típusait. Nekem inkább megvolt az, amikor a Dragon Ball van emlegetve, bár azt is inkább az anime verzió miatt ismerem.

De, ha már kötözködöm. Szamurájosztag? Éppen csak szamuráj nincs benne egy darab sem. Jelenleg Deadpool, Sakura Pók (Pókember japán lány verziója) és Neiro (egy popsztár lányka, akinek van egy paratizája – Venom variáns így) alkotja, akiket néha egy-egy közismert Bosszúálló egészít ki. Többen feltűnnek a történetben, mint Amerika Kapitány vagy Hulk. A főellenség is fővonalas, ahogy már írtam is, Loki terveit kell meghiúsítani. Csak éppen a szamurájok nincsenek sehol. Deadpoolnak legalább kardja van, de ő aztán messze van egy hagyományos szamurájtól. Kicsit inkább azt érzem, hogy a legkedveltebb Marvel figurák szerepeltetése mellett japán verziókat találtak ki a szereplőiknek. Ez valahogy… olcsó megoldás. Koppintásnak éreztem, és nem viccesnek.

Rajzolva különben szépen van. Még a színek miatt se szomorkodtam. Kifejezőek az arcok, fel lehet ismerni a szereplőket. A japán vonal lehetne erősebb, de inkább éreztem ezt Marvel, mint Shueisha kiadványnak.

Folytatása meg lesz, majd kiderül, az szamurájosabb lesz-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1518243943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása