Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Berry: Hazatérés

2023. november 26. - BBerni86

Fülszöveg: hazateres.jpg

Kate Bennett tizenegy évvel ezelőtt egy parkolóból tűnt el, hátrahagyva a férjét és a kislányát. Mikor egy csecsemővel a kezében, segítségért esedezve felbukkan egy montanai benzinkúton, a nyomozók azt gyanítják, hogy egy szekta rabolhatta el. Kate hazatérése az egész családja életét felforgatja. A férje újranősült, a lánya pedig alig emlékszik rá, ráadásul Kate sem úgy néz ki vagy viselkedik már, mint egykor.
Miközben a család segíteni próbál Kate-nek a társadalomba való visszailleszkedésben, olyan titkokat fednek fel egymás előtt, amelyeket mindeddig elhallgattak. Csakhogy nem ők az egyetlenek, akik titkolnak valamit. Ahogy egyre világosabbá válik, mi történt Kate-tel, arra is fény derül, hogy a hazatérésével még közel sem zárult le a sötét korszak, amely elől elmenekült.

Szerintem: 

Ez a történet egy csavarra épül. Nehezen is írok róla, mert

annak fényében lenne izgalmasabb beszélni a szereplőkről és a cselekményről, de élményromboló lenne annak, aki még nem olvasta a regényt. Akkor nézzük, mire jutunk kevésbé részletesen.

A történet két idősíkot mesél el felváltva, ráadásul több szemszögből. A jelenben egy évek óta eltűnt nő, már halottnak nyilvánítva, felbukkan a semmiből csecsemő kislányával. A közben újraházasodott férje és a kamasz lánya befogadják, szeretnék megérteni mi történt, és visszakapni Kate-et. A történet a nőké: olvashatjuk a kamasz Abbi, az új feleség Meredith és Kate szemszögét. A múlt, a Kate eltűnése előtti időszak, majd az eltűnés alatti évek Kate szemszögéből vannak megírva, beékelve a többiek története közé.

Ettől van egy kis kirakós jellege is, amit én szívesen olvasok. A különféle részekből rakható össze, amit nem mondanak el. Mert természetesen titkai mindenkinek vannak, és sok minden nem az, aminek látszik. Vannak bocsánatos bűnök, mint hogy Scott nem mesélte el a felesége eltűnésekor, hogy a pénz miatt veszekedtek korábban. Vannak súlyosabbak, de ezeket nem is nevezem meg. Sok mindennek van jelentősége a teljes képhez, másoknak kevésbé.

Két feszültségfaktor is akad a történetben: egyrészt, Kate egy szekta tagja lett, és részletesen le van írva, hogyan mosták ki az agyát. Kicsit az a módszer, ahogy a békát főzik. Először kisebb, majd egyre nagyobb dolgokról kellett lemondani, míg a vezér szinte isteni rangra nőtt a szemében. Kate lemondott mindenéről, és nem maradt belőle több mint Ray egy betört szolgája. Innen nézve nehéz megérteni, hogy valaki hogyan jut el eddig, pedig itt vannak a lépcsőfokok. A csalik, az áldozatok, ahogy a célért minden más eldobhatóvá válik.

A másik, hogy a visszatért Kate sokat változott, és főleg Meredith gyanakszik rá. Van még valami titka, valami sötét vele kapcsolatban, ami a család létét veszélyezteti. Ez hozná azt a csavart, amin le kellene döbbenni a történet végére. De, ha figyelmesen olvas az ember, szerintem nagyon adja magát, hogy mi Kate végjátéka. Amiket Meredith kifigyel, és a szekta szokásaiból egyértelmű. Úgyhogy, én csak vállon veregettem magam a végén, hogy pont az történt, amire tippeltem volna.

Ha valamivel bajom volt a történet kapcsán, az a lezáratlansága. Kate esetében nem, vele tudjuk, mi fog történni. De a család többi része? Scott és Meredith kapcsolata kapott pár olyan sebet, amit nem tudom, ki lehet-e heverni, vagy akár azt, Meredithnek megéri-e küzdeni. Mert az nagyon benne volt a történetben, amint Kate visszatért, ő lett az első, a feleség – Meredith a pótlék. Fájóan érezte is, és az illúzióit végleg el kellett dobnia arról, hogy majd a férfi is fogja szeretni annyira, mint ő Scottot. Vagyis, ez még érdekelt volna, ott mi lesz, de Kate és a szekta története le van zárva.

A jellemek kapcsán a három nő/lány emelkedik ki a többiek közül. Abbi a legegyszerűbb, ő a naiv kamasz, aki örül, hogy visszakapta az anyját. Kedves, nyíltszívű, ártatlan. Meredith már egy fokkal izgalmasabb. Kedves, házias asszony, aki nagyon szereti a fiait és Scottot a lányával. Viszont, Kate veszélyezteti, ami annyira fontos neki. Féltékeny is, csalódott is, veszteség éri. És ő gyanakszik. Játszik is azzal a szerző, hogy mennyire lehet hitelt adni a gyanakvásának. Végül, Kate. És most gonosz leszek, mert nekem kezdettől ellenszenves volt a viselkedése. Roppant sok elfojtás volt benne, és nem szerettem, ahogy anyaként és feleségként viselkedett. Játszotta a boldog szerepet, pedig nem volt az. Nem kommunikált a férjével, és nagyon ellenszenves megoldást választott a problémák rendezésére. Messze volt már akkor is attól a nőtől, aminek Scott látta.

Jó a szerkezete, jól vezeti a történetet és a stílusát is bírtam. Ugyan abba bele lehetne kötni, hogy mindhárom nő, bár más korosztály, egyezik a stílusuk. Jobban el lehetett volna különíteni őket, de így legalább gördülékeny a szöveg. Könnyű olvasni, a téma ellenére is populáris.

Vannak kis gondjaim vele, de összességében érdekes regény volt – a történet összerakása a kis részletekből, ami leginkább tetszett benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9818261731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása