Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Castle: Hőhullám

Nikki Heat 1.

2023. december 08. - BBerni86

hohullam.jpgFülszöveg: 

Egy ​New York-i ingatlanmágnás a magasból lezuhanva halálra zúzódik a járdán.
Felesége, az irigyelt asszony csak kis híján él túl egy támadást. A pénzemberek és maffiózók, akiknek bőven lehetett okuk megölni a mágnást, bombabiztos alibit tudnak igazolni. Ekkor – a fojtogatóan perzselő hőhullám alatt – újabb megdöbbentő gyilkosság történik, és a gazdagok rejtélyes világában még több mocskos titok tárul fel a nyomozás során.
Olyan titkok kerülnek napvilágra, melyek halálosak lehetnek. Olyan titkok, melyek mélyen el voltak temetve a sötétség leple alatt, míg csak egy New York-i nyomozó fényt nem derített rájuk.
A szenzációs regényíró, Richard Castle, a minden eladási rekordot megdöntött, népszerű Derrick Storm-regények szerzője ebben a könyvében mutatja be új hősét, a New York-i rendőrség gyilkossági nyomozóját, Nikki Heat-et.
Az egyik legjobb gyilkossági nyomozócsoportot vezető kemény, szexi és vérprofi Heat szenvedélyesen keresi az igazságot. Szinte megoldhatatlan nehézségek elé állítják, amikor főnöke a nyakára ülteti a bulvármagazinok sztár-újságíróját, Jameson Rook-ot, aki a New York elitjéről írandó cikkéhez gyűjt anyagot. A Pulitzer-díjas Rook belevaló, és jóképű fickó, de Heat-nek nem csupán a férfi kotnyeleskedése és okoskodása okoz gondot.
Miközben közösen igyekeznek felgöngyölíteni az ingatlanmágnás meggyilkolásának rejtélyes ügyét, a nyomozónő rájön, hogy szembe kell néznie a kettejük között kipattant szikrával is… és ez süt csak igazán!

Szerintem: 

Nem mostanában ment a Castle című sorozat, igaz, a könyv sem idén jött ki. De most akadt a kezembe, és

valóban egy nagyon könnyed, szórakoztató krimi, ami megidéző a sorozat hangulatát is.

Tetszett benne, hogy nem a nulla pontról indítja az eseményeket. Jameson már a rendőrségi csapat tagja, és nem most kerül ide. Így már fix helye van, amikor újabb ügyön kezdenek el dolgozni. A Castle sorozat miatt képbe lehet lenni, ki kicsoda és mi a helyzet. De, aki nem nézte azt a szériát, az is könnyen átlát mindent. El van mondva, ki ő, miért dolgozik a csapattal, és megfesti a szereplők rövid jellemét is.

A legalaposabban Nikki alakja van megfestve. Milyen rendőr, mi vezette erre a pályára, hogyan szorít ki mindent az életéből a hivatástudata. De ki van hangsúlyozva, hogy erős és vonzó fiatal nő, akire felfigyelnek a férfiak. Ahogy a sorozatban Kate, neki is a kihallgatás az erőssége, észreveszi a hazugságokat és képzett közelharcban is. Összetettségét az adja, ahogy egyszerre nagyon sebzett és nagyon erős nő is. Az anyja halála nyílt seb a lelkén, és a magánéletét szinte alig éli meg.

Jamie és Nikki látszólag ellentétesek, de pont azzal egészítik ki egymást. Jamie Rook könnyen barátkozik, a társaság közepe, humoros és könnyed, nem kevés egóval. Ő lazít Nikki komolyságán, míg a nő mellett Jamie kevésbé tűnik gyerekesnek. Megjegyzem, hogy a sorozatbéli Castle alakjához képest Rook, mint menő riporter, kevésbé jó háttér a személyiségéhez. Míg Castle sikerkönyveket írt, Rook igen komoly cikkeket írt és veszélybe is keveredett már nem egyszer. Valahogy nehezen képzelem el, hogy a könnyed és felelőtlen stílusa mellett hogyan élhette túl pl. a közel-keleti hadurat, vagy miképpen tudott bűnbandába beépülni.
De ketten éppen attól működnek, hogy mások. Ki tudják egészíteni egymást.

Különben nagyon észrevenni, hogy miképpen vannak a regény szereplői a sorozat alakjairól mintázva. A nevek mások, és sajnos rosszabbak. Mintha beszédes nevek akarnának lenni, vagy a sorozatbeli nevek elferdítése. Heat – simán ráutal, hogy egy szexi, vonzó nő. A sorozatban Ryan, a regényben Raley. Én szerettem a tévésorozatot, így kicsit olyan volt, mintha megint azt nézném. Észre is vettem magamon, hogy automatikusan átfordítom magamban a neveket.
De, ha már nevek. Még egy megállapítás, amivel nem tudok még mit kezdeni. Feltűnt, hogy Nikki a keresztnevén van emlegetve. Rook viszont a vezetéknevén. Ez valahogy fura. Nikkit leszámítva különben az a megszokott a regény világában, hogy egymás vezeténevét használják.

Megvan benne a sorozatot is jellemző kettősség. Nem rossz kriminek. Mozgalmas a nyomozás, Nikki logikusan végigvezeti az esetet. Most a gazdag férfi meggyilkolása kapcsán egészen bulváros sztoriig elmegyünk, egykori eszkort feleséggel, megcsalással és egy egészen komoly műkincsrablással is. Könnyed, kikapcsol, és nem buta, sokkal inkább szórakoztató.

A másik jellemző elem a humora, ahogy Rook alakját használja. A beszólásai, a filmes és híres emberes utalásai. Ahogy piszkálják egymást Nikkivel.

Különben ez a sorozathoz képest a plusz elem. A regényekben már az első részben összejönnek a főszereplők, míg a sorozatban erre évadokat kellett várni. Különben a viszonyuk is inkább a könnyed szórakoztató vonalra illik, és nem románc. Vonzalmon alapul, nem ragoznak érzelmeket és nincs szentimentalizmus. Két ember, akik eljutnak oda, hogy nem tagadják a köztük levő szikrákat, és valamibe belekezdenek. Itt még talán maguk sem tudják, mibe.
Nekem így jobban is tetszett, mintha hangsúlyos lenne a szerelmi szál. Annyi van, hogy el lehessen mondani, van szerelem is benne, de nem romantikus tőle.

Stílusa is könnyed, közel van a bulvároshoz. Könnyű is olvasni és nagyon filmszerű. Irodalmi értéke és üzenete nincs is, de nem is kell bele.

Ez egy habkönnyű, krimis szórakozás, amit egyszerűen kellemes olvasni, és nem kell komolyan venni sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2518276839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása